Az április 8-án kezdődő Titanic filmfesztivál honlapjára felkerült Horváth György fesztiváligazgató köszöntője, amelyben elárulja, hogy Wes Anderson A fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox) című animációs filmje lesz az idei fesztivál nyitófilmje. Mi már láttuk a bájos bábfilmet, amiben George Clooney egy agyafúrt tolvaj rókának kölcsönzi a hangját, úgyhogy bizton állíthatjuk, ennél vidámabban nem is indulhatna a Titanic.

Forrás: [origo]
Jelenet A fantasztikus Róka úr-ból

Kevésbé életvidám alkotások is nagy teret kapnak azonban: idén számos háborús-fegyveres tematikájú filmet válogattak be a programba a szervezők. A francia filmek szekciójában mutatják be Robert Guédiguian A bűn serege című második világháborús filmjét, amely a megszállt Párizsban játszódik, és a Manouchian-csoport nevű nemzetközi partizánbrigád történetét dolgozza fel.

Az algériai háború borzalmai elevenednek meg a Közeli ellenségek című filmben, amely elfogulatlanul, morális vagy politikai állásfoglalás nélkül mutatja be a szembenálló feleket. A főszerepet A zongoratanárnő című filmben nyújtott alakításáért Cannes-ban a legjobb színész díjával elismert Benoit Magimel játssza.

Forrás: [origo]
Déborah Francois a Hátralevő életed első napja című filmben

A háborús filmek mellett szívmelengető családi történeteket is láthatunk majd a francia szekcióban. A Hátralévő életed első napja című film (melyet itt méltattunk korábban) egy család életének öt kulcsfontosságú eseményét örökíti meg kedves természetességgel. A hiteles figurákban és remek zenékben bővelkedő film rendezője, Rémi Bezancon a Titanic vendége lesz.  

Egy különlegesen szoros apa-lánya kapcsolat és az elszakadás nehézsége jelenik meg Claire Denis 35 pohár rum című filmjében. A csöndes és visszafogott hangvételű alkotás az apró részletek, gesztusok kiemelésével az érzelmek és hangulatok bemutatására helyezi a hangsúlyt. A film egyik főszerepét Grégoire Colin alakítja, aki tavaly a fesztivál vendége volt.

Forrás: Titanic sajtóiroda