Kaszás Géza filmje megrendezte saját magát

Vágólapra másolva!
Az Igazából apát nézve a szemfülesebbeknek feltűnhet egy furcsaság: a filmnek nincsen rendezője. Olyat még nem láttunk, hogy egy film megrendezte volna önmagát, úgyhogy a producerhez fordultunk magyarázatért.
Vágólapra másolva!

Az Igazából apa című magyar filmre beülő szemfüles mozilátogatóknak bizonyára feltűnik egy furcsaság: sem a film elején, sem a végén nem írják ki a rendező nevét. A különösen éles szeműek viszont a stáblistán észrevehetnek egy furcsa feliratot: "Leforgatta: Novák Emil". Felhívtuk az Igazából apa szülőatyját, a társíró-producer-főszereplő Kaszás Gézát, hogy magyarázza el, hogy maradt rendező nélkül a film, amit az eredeti elképzelés szerint Novák Emil rendezett volna.

Kaszást éppen akkor értük utol, amikor úton volt a film kecskeméti premierjére. Amikor a kocsiban mellette ülő Kamarás Iván - a film másik főszereplője - meghallotta, hogy miről folyik a beszélgetés, élénk "Bot-rányt-aka-runk! Bot-rányt-aka-runk!"-skandálással festette alá a háttérből a párbeszédet, Kaszás azonban sietett leszögezni, hogy kollégája csak tréfál, a botránynak halovány szele sem érintette meg a produkciót.

Hogy nem szerepel a rendező neve a stáblistán, azt Kaszás azzal magyarázza, hogy "Novák Emil leforgatta a filmet, de az utómunkában már nem tudott részt venni. Ezt írásban közölte velem, amit én akceptáltam. Nem firtattam, hogy milyen élethelyzet miatt döntött így. Ezek után nem írhattam ki a stáblistára, hogy ő a rendező, hiszen a rendezőnek végig kell csinálnia a forgatást és az utómunkát is." Kaszás állítja, hogy sem személyes, sem szakmai ellentét nem alakult ki közük a forgatás során: "Nem voltak köztünk súrlódások. Az én alapvető feladatom producerként az volt, hogy az optimális körülményeket biztosítsam a munkához. Mindenki tette a dolgát, Emil korrekt módon leforgatta a filmet."

Az inkább operatőrként ismert, de rendezői gyakorlattal (Sobri) is rendelkező Novák Emilt Kaszás kérte fel a film megrendezésére, mert ismerte már régebbről: az 1987-es Zuhanás közben című filmben dolgoztak együtt, amelyben Kaszás szerepelt, Novák pedig az operatőr volt. Utólag Kaszás azt mondja, hogy "nyilván nem kértem volna fel őt, ha előre tudom, hogy nem fejezi be a filmet. Mindenképpen olyan valakit választottam volna, aki végigviszi. Hogy kit, arról fogalmam sincs." Arra a kérdésre, hogy a történtek ellenére el tudja-e képzelni, hogy a jövőben még dolgozzon Novákkal, úgy felel, hogy "Egyelőre nem gondolkodom benne, de ha olyan jellegű munka adódna, akkor talán."

Forrás: [origo]
Kamarás Iván, Scherer Péter és Kaszás Géza az Igazából apa forgatásán

A rendező hiányánál kevésbé feltűnő, de a projektet a kezdetektől követők észrevehették, hogy a stábból még valakinek nyoma veszett menet közben: míg Neményi Ádám eleinte szintén producerként volt feltüntetve, a kész filmen az ő neve sem szerepel. Kaszás és Neményi már három filmet csinált együtt (9 és 1/2 randi, S.O.S. szerelem!, Made in Hungária), így különösen furcsának tűnik a helyzet, de Kaszás ezt legalább meg tudja magyarázni: "Az én cégemnek kellett átvennie a film irányítását, így én lettem az egyedüli producer. Ennek egyszerűen az volt az oka, hogy állami támogatásra nem pályázhat olyan cég, amelynek filmszakmai tartozása van. Neményi cégének volt, az enyémnek nem."

Kaszás nem tartja valószínűnek, hogy a jövőben még közösen csinálnak filmet Neményivel, mert "most már bebizonyítottam önmagam számára, hogy képes vagyok egyedül is megcsinálni egy filmet, minek álljak össze mással? Egy film létrejötte során így is rengeteg kompromisszumot kell kötni. Persze ez nem jelenti azt, hogy kizárnám koproducerek bevonását."

Az önállóságra törekvés azért nem terjed odáig, hogy Kaszás mindjárt rendezni is akarjon: "Nem ambícióm, hogy filmrendezőként tündököljek. Ha egy hasonló filmet forgatnék, akkor valószínűleg inkább megkeresném azt a rendezőt, aki a legjobban meg tudja valósítani az elképzeléseimet, és mindent megtennék annak érdekében, hogy ő rendezze a filmet."

----

Szerettük volna megszólaltatni Novák Emilt is, de cikkünk megjelenéséig sem telefonon, sem emailben nem sikerült utolérnünk a filmest.