A Nemzeti Filmiroda szerint nem elég magyar a Team Building

2010.04.02. 12:26

Tegnap este furcsa levelet kaptunk: elhalasztják Almási Réka Team Building című filmjének április 15-ére tervezett bemutatóját, mert a forgalmazó nem kapta meg "a Nemzeti Filmiroda igazolást, miszerint a film magyar film, ezért a támogathatósága és annak mértéke jelenleg bizonytalan". Felhívtuk az ügyben érintetteket, hogy magyarázzák el, miért nem magyar film a Team Building és ez milyen következményekkel jár.

Forrás: [origo]
Nagy Péter, Fullajtár Andrea és Alexis Latham a Team Building-ben

A filmet forgalmazó Hungaricom képviseletében Kálomista Zsuzsa elmondta nekünk, hogy az MMKA a magyarnak minősített filmek forgalmazását a nézőszámtól is függően, de maximum 9 millió forinttal támogatja, míg a magyar részvételű koprodukciók forgalmazását csak maximum 2 millió forinttal. Arról, hogy egy film magyar vagy koprodukciós, a Nemzeti Filmiroda dönt, és a Team Building-et az utóbbi kategóriába sorolták. A film producere, Pusztai Ferenc elmondta, hogy ez praktikusan azt jelenti, hogy egyetlen kópián kellett volna forgalmazniuk a filmet, és marketingköltségre egyáltalán nem jutott volna pénz.

A Nemzeti Filmiroda 2009-ig egy pontrendszer alapján döntött arról, hogy egy film magyar-e, amelyben sokféle szempont szerepelt, többek közt a film nyelve, a forgatás helyszíne és az alkotók és szereplők nemzetisége. 2009-től azonban - a filmtörvény értelmezése miatt - ezektől a szempontoktól függetlenül nem tekintenek magyarnak olyan filmet, amely nemzetközi koprodukcióban valósult meg. Tehát a Team Building hiába forgott Magyarországon, többségében magyar alkotókkal és szereplőkkel, mivel német és angol pénz is van a filmben, a Filmiroda értelmezése szerint nem magyar.

Fotó: Hektor
Almási Réka a Team Building forgatásán | Kritika | Fotók a forgatásról

Pusztai Ferenc úgy véli, hogy ha valaki a Team Building-re azt mondja, hogy nem magyar, az "nem látta vagy őrült". A producer elfogadhatatlannak tartja, hogy míg a produceri szakmát afelé terelik, hogy húzzanak be külföldi pénzeket a produkciókba, a forgalmazás során pont azokat a produkciókat büntetik, melyek ezt sikerrel megvalósították. Amennyiben az ilyen filmeket koprodukcióknak tekintik, akkor Pusztai szerint a törvényi szabályozáson kell változtatni, hogy a többségi magyar produkciók is ugyanolyan megítélés alá essenek, mint a kizárólag magyar pénzből készült filmek.

A Team Building bemutatóját emiatt őszre halasztották, és Pusztai reméli, hogy addig sikerül asztalhoz ültetnie azokat, akik dönthetnek az ügyben: "Megkeressük, hogy milyen platformon és hogyan tudunk harcolni. Megpróbáljuk korrekt és demokratikus módon felhívni a figyelmet erre a problémára."

A film rendezője, Almási Réka elmondta, hogy személyes szinten kellemetlenül érinti a bemutató elhalasztása: "az ember lelkileg felkészül arra, hogy kijön a film, elengedi a filmet, és aztán olyan, mintha készültél volna a szülinapodra, és kiderülne, hogy mégse ma van. Ez nyilván megvisel. Amúgy persze semmi nem történik, ha elcsúszik a bemutató."