Meleg zsidók és a csábos Hámori Gabi a Titanic gyöngyszemei közt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön elkezdődik a 17. Titanic filmfesztivál. Idén hatvanegy nagyjátékfilmet mutatnak be, ezek közül néhányat már láttunk, néhány pedig olyan izgalmasnak tűnik, hogy látatlanul is szeretnénk felhívni rájuk a figyelmet. A homoszexuális ortodox zsidó drámájától kezdve a csökönyös Isabelle Huppert és a brazil vért is felpezsdítő Hámori Gabi történetén keresztül a fiatalok motyogós filmjeiig tíz (plusz néhány) alkotást ajánlunk a programból. Megkérdeztük kedvenceiről a fesztivál programkoordinátorát, Vízer Balázst is, aki öt további filmet ajánl.
Vágólapra másolva!

Méhviasz / Beeswax (+ Szép kis szakítás, Köszönöm, hogy kirabolt!)

Erős lesz a mumblecore-vonal az idei Titanicon, három filmmel is képviseltetik magukat a neurózisaikban bolyongó, tengő-lengő amerikai fiatalok. Megkapjuk a műfaj alapítójának számító Andrew Bujalski (Funny Ha Ha, Kölcsönös megbecsülés) harmadik filmjét, a (gyaníthatóan félrefordított című) Méhviasz-t, ami a korábbiaknál kevésbé "motyogós" film. Szövevényes családi és szerelmi viszonyokat boncolgat a középpontjában két ikerlánnyal, akik közt az első pillantásra megállapítható legfeltűnőbb különbség, hogy egyikük tolókocsiban kénytelen leélni az életét.

Forrás: [origo]
Jelenet a Méhviasz című filmből | Előzetes

A Szép kis szakítás a rendező, Daryl Wein és színésznő barátnője, Zoe Lister Jones saját élményén alapul, és azt meséli el, hogy a két megfáradt kapcsolatú fiatal hogyan próbál változtatni az életén azzal, hogy félig szakítanak, azaz idejük felét más emberekkel töltik. Joshua Safdie Köszönöm, hogy kirabolt!-ját inkább a haladó mumblecore-imádóknak ajánljuk, a kevésbé felkészült nézőket esetleg megzavarhatja a film gyenge kép- és hangminősége, illetve a magyarázatlan motivációval bíró főhősnő, aki azzal tölti az idejét, hogy véletlenszerűen ellopdos különféle dolgokat.

Méhviasz-vetítések:
04.08. 20:30 KINO
04.16. 15:45 Uránia Nemzeti Filmszínház

Szép kis szakítás-vetítések:
04.11. 20:30 Örökmozgó Filmmúzeum
04.16. 19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

Köszönöm, hogy kirabolt!-vetítések:
04.08. 17:00 Toldi Mozi
04.13. 16:30 KINO

* * *

35 pohár rum / 35 rhums (+ White Material)

Forrás: [origo]

Isabelle Huppert a White Material című filmben | Előzetes


A francia Claire Denis (Chocolat, Kínzó mindennapok) két új filmjét is láthatjuk a fesztiválon. A 35 pohár rum érzékenyen bontja ki négy együtt/egymás szomszédságában élő ember viszonyát: megismerünk egy mérnököt, az ő egyetemista lányát, egy taxis nőt és egy fiatal srácot, és fokozatosan megtudjuk, milyen szálak fűzik össze őket. Az apróságokon időző 35 pohár rum-nál cselekményesebb a White Material, Denis legújabb filmje. Az alkotás középpontjában az Isabelle Huppert megformálta főhősnő áll, egy afrikai kávéültetvény vezetője, aki nem akar tudomást venni a fenyegetésről, melyet a birtokához közeledő gyerekkatona-hadsereg jelent. A fehér nő Afrikában-téma mellett a film közös pontja még a Chocolat-ával Isaach de Bankolé, aki itt a gyerekkatonák vezérét alakítja.

35 pohár rum-vetítések:
04.12. 17:00 Toldi Mozi
04.18. 18:30 KINO

White Material-vetítések:
04.11. 21:00 Toldi Mozi
04.15. 20:15 Uránia Nemzeti Filmszínház

* * *

Budapest

Forrás: [origo]
Hámori Gabi és Leonardo Medeiros a Budapest-ben | Előzetes

Az azonos című sikerregény filmváltozatában egy kiégett brazil bértollnok szeret bele Budapestbe, a magyar nyelvbe és magyartanárnőjébe, akit az elbűvölő Hámori Gabi formál meg. Kíváncsiak vagyunk, a regény szerzőjének, a főállásban zenész Chico Buarque-nek az elmélkedései a magyar nyelvről hogyan ültethetők át filmre, és hogy az inkább operatőrként ismert brazil Walter Carvalho (Központi pályaudvar) szemén keresztül hogy fest a fővárosunk.

Vetítések:
04.12. 18:00 Uránia Nemzeti Filmszínház
04.16. 16:45 Uránia Nemzeti Filmszínház

* * *

All Tomorrow's Parties

Forrás: [origo]
Jelenet az All Tomorrow's Parties-ból | Előzetes

1999 óta létezik a címadó brit zenei fesztivál, amelynek különlegessége, hogy minden évben más kurátor (volt például már Vincent Gallo és a Yeah Yeah Yeahs is) állítja össze a programját. A ma már több időpontban és több helyszínen is zajló fesztiválról sajátos zenés dokumentumfilm készült: a látogatók és résztvevők különböző eszközökkel készített amatőrfelvételeiből áll össze a szándékosan kaotikus, az esemény sokszínűségét és lendületét közvetíteni próbáló film.

Vetítések:
04.10. 21:30 Toldi Mozi
04.17. 19:15 Toldi Mozi

* * *

Revans / Revanche

Forrás: [origo]
Jelenet a Revans-ból | Előzetes

Götz Spielmann Oscar-jelölt filmjét már vetítették az osztrák filmhéten (írtunk is róla), akinek akkor kimaradt, most pótolhatja. A remekül felépített és lenyűgöző alakításokat felvonultató thrillerben egy kisiklott életét eleve bukásra ítélt módon helyretenni próbáló kuplerájalkalmazottnak és prostituált szerelmének a története bontakozik ki, hogy aztán tragikusan összefonódjon egy rendőrnek és feleségének a sorsával.

Vetítések:
04.09. 17:45 Uránia Nemzeti Filmszínház
04.17. 18:30 KINO

* * *

Tágra nyílt szemek / Einaym Pkuhot

Forrás: [origo]
Jelenet a Tágra nyílt szemek-ből | Előzetes

Az Izraelben, egy ortodox zsidó közösségben játszódó film a vallásosság és a homoszexualitás találkozásának izgalmas problematikáját boncolgatja - reméljük, újszerű megközelítésben. A közösség egyik tekintélyes (és családos) tagja beleszeret egy fiatal férfiba. Viszonyuk nem sokáig maradhat titok, és amikor kitudódik, a férfinak választania kell korábbi, most már sivárnak látszó élete és új szenvedélye közt.

Vetítések:
04.09. 18:30 KINO
04.18. 19:00 Toldi Mozi

* * *

A fantasztikus Róka úr / Fantastic Mr. Fox

Forrás: [origo]
Jelenet A fantasztikus Róka úr-ból | Előzetes

Wes Anderson tüneményes bábfilmje Roald Dahl könyve alapján készült, és egy - George Clooney hangján megszólaló - családos rókáról szól, akinek szerettei biztonsága érdekében fel kéne hagynia a törvényszegéssel, és jó útra kéne térnie. Azonban akárhogy is könyörög neki a felesége (Meryl Streep), a tolvajlás a vérében van. A filmjeiben (pl.: Tenenbaum, a háziátok, Édes vízi élet) mindig csodás mesevilágokat teremtő Anderson bebizonyítja, hogy ugyanúgy el tudja varázsolni a nézőt akkor is, ha bábok segítségével mesél.

Vetítések:
04.15. 18:15 Uránia Nemzeti Filmszínház

* * *

9

Forrás: [origo]
Jelenet a 9-ből | Előzetes

Talán nevetségesen hangzik, ha azt mondjuk, hogy a 9 egy rongybabák főszereplésével készült sci-fi akciófilm, de aki megnézi az előzetest, meggyőződhet róla, hogy egy meglehetősen látványos filmről van szó. A cselekmény egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol egy tudós kilenc rongybabaszerű lényt hozott létre. Halála után a 9-esnek és társainak Transformers-kinézetű robotok ellen kell megvédeniük magukat.

Vetítések:
04.09. 17:00 Toldi Mozi
04.16. 17:00 Toldi Mozi

* * *

Hátralevő életed első napja / Le premier jour du reste de ta vie

Forrás: [origo]
Jelenet a Hátralevő életed első napjá-ból | Előzetes

Francia családi dráma sok életszerű humorral és finomsággal. Már a felépítése is izgalmas: egy öttagú család életét ismerjük meg öt, időben 1988 és 2000 közt elszórt nap alatt, amelynek egy-egy családtag áll a középpontjában. A film fő erénye természetes, kedves hangvétele, és a sok jellegzetes, korszakábrázolásra kitűnően használt zene.

Vetítések:
04.11. 15:30 Uránia Nemzeti Filmszínház
04.15. 16:45 Toldi Mozi

* * *

Perzsa macskák / Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh

Forrás: [origo]
Jelenet a Perzsa macskák-ból | Előzetes

A fikciós és a dokumentumfilm határán egyensúlyozó alkotásból kiderül, hogy Iránban izgalmas popzenei szcéna van, de az is, hogy mit kockáztatnak azok a fiatalok, akik a hivatalos tiltás ellenére könnyűzenével akarnak foglalkozni. A két főhős együtt zenél és egy párt is alkot. Meghívják őket Londonba, de Iránból nem olyan egyszerű külföldi fellépésre távozni. A film sztorija ugyan kitalált, a pár viszont nem: azóta már Londonban zenélnek Take It Easy Hospital néven és 13-án koncertet adnak a Gödörben.

Vetítések:
04.12. 21:00 Toldi Mozi
04.13. 16:15 Uránia Nemzeti Filmszínház

+ + +

Vízer Balázs, a Titanic programkoordinátora ajánlja a fesztivál felhozatalából

Élet és halál városa
Valószínűleg a fesztivál - és az elmúlt év - legjobb, legfajsúlyosabb és legszebb filmje, egyszerre régimódi (vagy inkább klasszikus) epikus mű és tökéletesen emészthető, modern darab. Chuan Lu (Kekexli) eddig is az új kínai film nagy reménységének számított, most igazolta teljes mértékben a belevetett - javarészt állami - bizalmat, és pár olyan jelenet is került a filmbe, mint például a japán győzelmi felvonulás, ami filmtörténeti jelentőségű.

Száguldó teknős
A koreai film eddig is a kedvenceink közé tartozott, de az elmúlt év kiemelt alkotásai szerintünk nem tartották a korábbi színvonalat, így inkább egy kismester, Lee Yoon-suk munkája került a válogatásba. A főszereplő az a Yun-seok Kim, aki a tavalyi Üldöző-ben is zseniális alakítást nyújtott - itt újra bukott zsaru, ellenfele megint egy babaarcú bűnöző, de minden vidéki környezetben zajlik, a hangnem pedig sokkal könnyedebb.

Elly története
Néha pont az egyszerűség egy film legnagyobb erénye, és ez most abszolút elmondható. Itt nagyon kevés történik, egy értelmiségi iráni társaság kiruccan a tengerpartra, de már az elején hibák csúsznak a számításaikba, már csak azért is, mert velük tart egy lány, akit senki sem ismer igazán - és ez az apróság többet mond el az iráni társadalomról, mint tíz másik film együtt. A főszereplő pedig Golshifteh Farahani, a legszebb perzsa színésznő!

Suttogás a szélben
Ki tudja miért, de a Titanic programjába mindig kerülnek kurd témájú filmek, hol az iráni, hol az iraki oldalról, de mindig némi európai támogatással. A suttogás "gyártója" a senki által el nem ismert Kurd Autonóm Régió, témája a Szaddam Husszein-rezsim elnyomása, a főhős pedig egy öregúr, aki hangüzeneteket kézbesít a kurd hegyek között rozoga autóján és még ócskább kazettás magnóján. Gyönyörű és nagyon szomorú darab, a régi grúz filmeket idézi.

Közeli ellenségek
Amikor ezt a filmet láttam, nem volt időm utánaolvasni, és meg voltam győződve róla, hogy egy elfelejtett háborús film a hatvanas évek végéről - aztán kiderült, hogy egy 2007-es darabról van szó, amit a téma miatt sokáig jegeltek és csak pár hónapja kezdte meg a fesztiválköreit. A téma az algériai háború és annak minden kegyetlensége - a film pedig nem eredeti, újszerű megoldásai miatt ajánlott, hanem azért, mert nagyon izgalmas, és hihetetlenül jól idézi meg a kort és a közeget.