Vadállat a rókában

2010.04.09. 11:24

Ki gondolná, hogyha egy rendező a szimpatikus rókák és az elvetemült emberek harcáról forgat finom humorral átszőtt, egészestés animációs filmet, a Vuk és a Macskafogó hazájában nem szavaznak neki bizalmat a filmforgalmazók? Pedig A fantasztikus Róka úr, Wes Anderson legújabb, stop-motion technikával készült mozija nálunk csak DVD-n jön ki az év második felében. De aki elég fürge, április 15-én még elcsípheti a Titanicon.

Forrás: [origo]

Róka úr a családi béke érdekében ígéretet tesz a feleségének, hogy felhagy a tyúktolvajlással, helyette újságírónak áll egy jelentéktelen laphoz. Ám az ösztönökkel nehéz dacolni, ezért tizenkét év után eltervezi az utolsó nagy dobást - vagyis egész pontosan hármat. A pimasz kis csínyekkel persze magára haragítja a környék fölött uralkodó sötétlelkű farmereket. Az ellentámadás során először a családja kerül életveszélybe, majd a segítségükre siető barátaik, így a konfliktus hamarosan a vadállatok és az emberek háborújává dagad.

Forrás: [origo]

Bár a történet egy Roald Dahl-mese adaptációja, és pörgősebb, akciódúsabb, mint amit megszokhattunk, mégis hamisítatlan Anderson-filmmel állunk szemben. Aki még nem kóstolt bele ebbe az univerzumba, azt is biztosan magával ragadják a remek párbeszédek, a mára kézjeggyé vált dramaturgiai megoldások, az összetett karakterek, a szertelen kis fricskák és gegek, az igényes képi világ - bámulatos hogy a rendező figyelme minden részletre kiterjed -, vagy a 60-70-es évekbeli retró egy olyan sajátos változata, amit már nyugodtan nevezhetünk andersonosnak. A zenei válogatásban az elmaradhatatlan Rolling Stones-számok mellett most a Beach Boys került túlsúlyba, de Peetey szerepében egy szám erejéig beugrik Jarvis Cocker is, a Pulp jobb napokat látott frontembere. Róka, a szeretnivaló, nagystílű széltoló igazi George Clooney-figura, de az összes választás telitalálat: a szereplőket Meryl Streep (a feleség), Willem Dafoe (Patkány), és Anderson (Menyét), valamint kedvenc színészei (Owen Wilson, Bill Murray, Jason Schwartzman) keltették életre.
 
----------

A fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox)
Rendező: Wes Anderson
Hangok: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson
17. Titanic filmfesztivál - Animáció 1.0-szekció
színes, 87 perc

Mikor és hol vetítik?

április 15. 18.15 | Uránia Nemzeti Filmszínház