Öt könnyed lépésben

2010.04.13. 11:06

Igényes közönségfilmekből szerencsére folyamatos az utánpótlás. A Hátralévő életed első napja jó tempóban adagolja a különböző hangulatokat, és úgy meséli el a Duval család sokszor konfliktusokkal teli mindennapjait, hogy közben egy percig sem mond le a szórakoztatásról. Mindezt öt tüneményes karakterre építi, akiket nálunk ismeretlen, hibátlan érzékkel megválasztott színészek játszanak. Alakításáért Déborah François és Marc-André Grondin be is zsebelte a legígéretesebb fiatal színésznek járó César-díjat. Ez a film mégis attól lett igazán friss és egyéni, hogy milyen nagymértékben támaszkodik a kreatív operatőri munkára és a mennyiségében is jelentős zenére. Utóbbi többször lép elő a háttérből, így a flashback-es és a képzeletbeli jeleneteknél.

Forrás: [origo]
Pio Marmai, Zabou Breitman, Jacques Gamblin, Déborah François és Marc-André Grondin

Az öt epizódba rendezett cselekmény az 1988 és 2000 közötti évek történetét rajzolja meg, egy-egy családtag életének valamilyen fordulópontjára fókuszálva. Ott vesszük fel a fonalat, amikor az örökké dacos, lobbanékony Albert, megteszi első lépéseit a szülői házon kívül. Majd jönnek sorban a többiek. Fleur, a kissé tétova kamaszlány bizonytalanul botladozik a nővé érés útján. Raphael, a középső örök álmodozóként keresi a szerelmet, miközben évekig tolja maga előtt a felnőtté válással járó döntéseket. De nemcsak a három fiatalnak okoz gondot, hogy magukra találjanak. Anyjuk bájosan emberi próbálkozásai végigfutnak a filmen, hiszen ő az, akinek az állandóan változó családi viszonyok mozgásában folyton újra kell definiálnia magát. A filmet az apa egy napjának csendes, szép története zárja - ebben az epizódban szerepel az egyik legmegindítóbb búcsúzkodás, amit valaha láttam.

Forrás: [origo]
Déborah François

A film kissé akváriumszerű, egyéni nézőpontját az adja, hogy a jelenetek nagy része a családon belül játszódik. Rémi Bezançon rendező nem ás a helyzetek legmélyére, nem tanít vagy analizál, ezért a legdrámaibb jelenetek sem gyomrozzák meg a nézőt, az érzékenyebbek számára viszont némi szipogás előre borítékolható, a rendező ugyanis nem fukarkodik a szentimentális elemekkel. Szereplőit olyan szeretettel és humorral ábrázolja, hogy az azonnal átragad a nézőre. De hát ki is maradhat közömbös a léggitározás vagy Fleur nővé válásának jelenete láttán?

----------

Hátralévő életed első napja (Le premier jour du reste de ta vie, 2008)
Rendező: Rémi Bezançon
Szereplők: Jacques Gamblin, Zabou Breitman, Déborah François, Marc-André Grondin, Pio Marmai
17. Titanic filmfesztivál - Francia zátonyok-szekció
színes, 114 perc

Mikor és hol vetítik?

április 15. 16.45 Toldi Mozi