Úgy szeretlek, elengedlek

2010.04.13. 11:31

A 35 pohár rum-ban, Lionel, a méltóságteljes párizsi mozdonyvezető, és csodaszép lánya igyekszik megbirkózni az elkerülhetetlen hétköznapi változásokkal. Mert egyszer minden kislányból flitteres ruhás, hajcsavarós nagylány lesz, akiért egy napon bekopogtat az ő saját, csapzott hercege, talán egyenesen a szomszédból.

Forrás: [origo]
Mati Diop és Alex Descas a 35 pohár rum című filmben

Lionel  (Alex Descas) és Jo (Mati Diop) története nem túl nagyszabású, ellenben lassú, és váratlan drámai fordulatoktól mentes. Nincs itt semmi hókuszpókusz: főznek, esznek, dolgoznak, metróznak, közben elpusztul egy öreg macska, átfestik a falakat, és nyugdíjaznak egy vasutast. Csak hogy apa és lánya egy különlegesen mély, hallgatag és szeretetteli burokban mozognak, szoros és szétszakíthatatlan szövetségben. A mamát korán elveszítették, de fájó hiánya ellenére, Lionel csodás ösztönösséggel, és békés szeretetével nagyszerű fiatal nőt nevelt a kicsi lányból, akit most hív az élet. És ha emiatt esetleg megszakadna az apai szív, akkor jöhet az a bizonyos harmincöt pohár rum.

Mati Diop és Grégoire Colin a 35 pohár rum című filmben

Claire Denis érzékenyen, minden rezdülésre nyitottan rajzolja meg a két főhőst, akik olyannyira szimpatikusra sikerednek, hogy legszívesebben azonnal szoros barátságba keverednénk velük. Szépek, de ezzel mit sem törődnek, gyengédek, büszkék, élnek és nem elmélkednek. Két szerencsés szomszédnak sikerül is beférkőzni a békés intimitásba, így aztán a sok kis csonka családból megszületik egy furcsaságában teljes, izgalmas, színes új közösség. Gabrielle (Nicole Dogue), a barátságos taxisofőr, aki rendületlenül epekedik Lionel után, és Noé (Grégoire Colin), a vonzó, csapzott felsőszomszéd, nem az őrző-védő-leskelődő szomszéd néni módjára figyelnek egymásra, hanem valóban gondoskodók.


A film minden ereje, az érzelmek és érzetek pontos, türelmes ábrázolásában rejlik. A hangulatteremtés, egy a zuhogó esőben csatakosra ázást követő, külvárosi kricsmiben fülledten táncikáló jelenetben tetőzik. A nézőtérig párolog a nedves, parfümös bőr illata, és Noéval együtt tapintjuk a puha, pihés női tarkót. Kár, hogy az áthatolhatatlan és láthatatlan védőburok, amelyet a rendezőnő a szereplői köré szőtt, legtöbbször kizárja a nézőket is, és inkább tartja végsőkig tiszteletben a téma adta lassúságot, mint a befogadók tűrőképességet. Így aztán a 35 pohár rum, mély bölcsessége ellenére is inkább andalító, mint megrázó filmélmény.

----------

35 pohár rum (35 rhums, 2009)
Rendező: Claire Denis
Szereplők: Alex Descas, Mati Diop, Grégoire Colin, Nicole Dogué
17. Titanic filmfesztivál - Francia zátonyok szekció
színes, 100 perc

Mikor és hol vetítik?

április 18. 18:30, KINO