Bob és Bobek nem lakik itt

2010.04.13. 11:57

A padláson, valódi cseh retro-bábfilm, kitűnő nosztalgiázási lehetőség a tévémaci-dizájn kedvelőinek, nyomott mintás pléh bögrékkel, plasztik orvosos táskával, otthonkás nagymamával és szintipoppal. Akinek esetleg ront a közérzetén, a dohos, poros, foszló bélésű, lepukkant babák gyülekezete, valamint a kihajított ócskavasak, és meredten bámuló üvegszemek sem hatnak üdítőleg rá, az ne Jirí Barta animációs filmjét válassza matinénak.

Forrás: [origo]

A leselejtezett, már eredetileg is gagyi játékok látványa ugyanis - hasonlóan a kihajított, lecsupaszított karácsonyfákéhoz - mélységesen lehangoló, pláne ha egy amúgy is elhanyagolt, lepukkant és fakó padlásra száműzik őket. Ilyen körülmények között próbál boldogulni a masiniszta mackó, a cerka orrú gyurmaember, a nyugdíjazott fabábu lovag, és a dramaturgiailag központi szerepet betöltő Pomnenka, a vizenyős szemű porcelánbaba. Ők a jók, de ettől még sajnos nem válnak szimpatikussá, tekintve, hogy karaktereik kidolgozatlanok, rettentő merevek és élettelenek. A gonoszok leggonoszabbika egy bronz Fej, elhatározza, hogy becserkészi a mindig nett Pomnenkát, aki azonban érthető módon nem vonzódik a megboldogult helyi párttitkár mellszobrához. Mikor Pomnenka pajtásai megneszelik az aljas emberrablást, kezdetét veszi az akciókban bővelkedő kiszabadítási hadművelet.

A cselekmény a felnőtt nézőknek minimálisan szórakoztató, a rendezőnek ellenben remek lehetőség, hogy bemutassa burjánzó kreativitását, és az újrahasznosítás jegyében minden apró ócskavas felhasználásával, komplett kis világot építsen. A dunyhákból vihar és vízesés fakad, a foltok kiradírozhatók, a szekrény pedig, egy diszkréten elhelyezett őz nipp és néhány terepasztal bukszus segítségével meredek hegyoldallá változik. Aztán győznek a jók.

Forrás: [origo]

Ha az ocsmány szemüveges csótányt, a vaddisznó fejű GI Joe-kat és a szintén nem túl esztétikus mosógépcsőre szerelt szemgolyót feledni tudnám, akkor A padláson-t a gyerekeknek, az egyszerű párbeszédek és a nem túl bonyolult, mégis izgalmas történet miatt, mint szórakoztató mesét, a szüleiknek pedig, a látványvilág okán, mint kellemes, nosztalgikus élményt ajánlanám.

----------

A padláson (Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny?, 2009)
Rendezte: Jirí Barta
17. Titanic filmfesztivál, Animáció 1.0 szekció
színes, 76 perc

Mikor és hol vetítik?

április 13. 17.00, Toldi Mozi