Az Ésszerű megoldás két svéd jellegzetesség, a józan párbeszéd kultúrája és a lélektani kamaradráma meghökkentő elegye. Egy házasságtörés szerelmi négyszöge szolgáltatja a témát, s bár azt hihetnénk, hogy Bergmannal kezdődően a házastársi konfliktusokról már mindent elmondtak, amit lehet, a hűvös racionalitás burkába csomagolt szituáció felváltva fakasztja hangos nevetésre a nézőt vagy szorítja a gyomrát marokra. Miután Karin (Pernilla August) és Erland (Rolf Lassgard) rádöbben, hogy képtelen megfékezni a közöttük fellobbant szenvedélyt, bujkálás és hazudozás helyett ugyanis egy józan logikájú válságkezelési tervet választ. A két középkorú házaspár egy fedél alá költözik, és pontokba szedett szabályokkal próbálja ésszerű keretek közé terelni a helyzetet - így várják azt, ami a legvalószínűbb: hogy a kiélhető, beteljesíthető vágyakozás ballonjából hamarosan elszáll a levegő.

Forrás: [origo]
Claes Ljungmark, Pernilla August és Rolf Lassgard az Ésszerű megoldás-ban

Jörgen Bergmark rendező filmje nem valamiféle melodráma vagy kesernyés vígjáték. A helyzetkomikum négy ember mélységes gyötrődésén alapul, azon, ahogy szembesülnek a maguk teremtette helyzetek lehetetlenségével, erre reagálnak, ahogy a túlhajtott "tiszta játék" hűvös racionalitása és az ösztönös emberi reakciók összeférhetetlensége jelenetről jelenetre kirajzolódik. A film humora olyan védőhálót tart a néző alá, amely ezt a gyötrődést ellensúlyozza finom tapintattal. Nem csupán a szerelem és a szeretett társ közötti választás a tét, a rendező kisvárosi környezetbe helyezte a cselekményt, ahol a szereplők többszörösen összetett viszonyokban kapcsolódnak egymáshoz.

Az összetettség Erland figurájában éri el a tetőpontját. Egyszerre tépelődik a felesége, Maj (Stina Ekblad) iránti megbecsülése és szeretete, a leküzdhetetlen szenvedély, illetve a barátjával szembeni lojalitás között. Mivel Majjal ketten vezetik a helyi közösség keresztény házassági tanácsadó csoportját, karaktere a kötődések mellett a "kint is - bent is" nézőpontja közötti folytonos ugrálás miatt is lenyűgöző színészi játékteret ad Rolf Lassgard számára, és ő nem marad vele adós. Aki a női főszereplőt életre keltő Pernilla Augustot (Vadkacsa, Legjobb szándékok, Jeruzsálem) nem kizárólag Anakin Skywalker anyjaként ismeri, az előtt a színésznő nem szorul méltatásra. De a finommechanikai pontossággal megkonstruált jelenetek nem állnának meg a lábukon, hogyha a Majt és Sven-Eriket (Claes Ljungmark) megformáló két színész nem lenne méltó társuk. A rendező a közönségtalálkozón elmondta, ketten - sajnos nem tudni, melyikük - a "method acting", azaz a beleélés alapú színjátszás iskoláját követik, ám nem tudtam utólag minőségi különbséget felfedezni a teljesítményekben.

Forrás: [origo]
Rolf Lassgard és Claes Ljungmark az Ésszerű megoldás című filmben

Van abban valami biztonságot adó és irigylésre méltó, hogy a svédek szinte soha nem hibáznak. Nyilvánvaló az erős tradíció megtartó ereje, a színészi játék magas kvalitása. Erre építkezve Jörgen Bergmark olyan élethelyzetet keltett életre, amit belülről ismer: bár a film nem önéletrajzi, saját válása adta a forgatókönyv ötletét, és ez sokat hozzátesz a hitelességéhez. A rendező végig erős kontroll alatt tartja a film ritmusát, talán egy "leülés" csúszik be, de ekkor is azonnal javít, és kibontja a végkifejletet. A tanulság pedig ismét csak az, hogy nincsen üdvözítő módszer, mindenkinek a saját útját kell megtalálnia.

Ésszerű megoldás (Det enda rationella, 2009)
Rendezte: Jörgen Bergmark
Szereplők: Pernilla August, Stina Ekblad, Magnus Eriksson, Rolf Lassgard, Anki Lidén, Claes Ljungmark
17. Titanic filmfesztivál, versenyszekció
színes, 98 perc

Mikor és hol vetítik?
április 14. 18.30 KINO