Kis családi finomságok

2010.04.15. 16:56

Az első mumblecore-filmnek tartott 2002-es Funny Ha Ha óta Andrew Bujalski huszonéves figurái épp annyit értek, amennyi hét év alatt elvárható. A Funny Ha Ha főhőse egy főiskoláról frissen kikerült lány volt, aki állást és pasit szeretett volna magának, a 2009-es Méhviasz pedig egy olyan lányról szól, akinek már van állása, sőt, saját vállalkozása, és már egy ügyvédjelölt expasit is fel tud mutatni. A film annyiban hamisítatlanul mumblecore, hogy a főszerepeket amatőrök játsszák, hogy biztosan nem került sokba, és, hogy igazából nincs drámai cselekménye, csak úgy belenézünk három fiatal néhány hétköznapjába, aztán útjukra eresztjük őket. Viszont kezd eltávolodni a motyogós műfajtól annyiban, hogy a száz perc alatt lazán kibomló szituációkból egy olyan központi téma rajzolódik ki, ami meglehetősen idegen a köldöknézős mumblecore-tól: a felelősségvállalás kérdése.

Forrás: [origo]
Tilly Hatcher a Méhviasz című filmben

A kerekes székes Jeannie-nek (Tilly Hatcher) használtruha-üzlete van, de nem jön ki jól a partnerével, aki félő, hogy éppen arra készül, hogy elperelje tőle az üzletet. Jeannie a tesójával, Laurennel (Maggie Hatcher) él, aki állást keres, és kap egy ajánlatot, hogy Nairobiba utazhat tanítani, de nem biztos benne, hogy helyes lenne magára hagynia a nehéz helyzetben levő Jeannie-t. Felbukkan még Jeannie volt pasija, az ügyvédbojtár Merrill (Alex Karpovksy) is, aki örömest vállalja, hogy segít a lány jogi problémáinak megoldásában, de ennél többet is szeretne tőle.

Forrás: [origo]
Maggie Hatcher a Méhviasz című filmben

Semmi más nem történik a filmben, mint hogy néhány napon keresztül követjük a két lány és a fiú életét, ahogy a problémáikról dumálnak, emberekkel találkoznak, szerelmeskednek, dolgoznak. Az izgalom a három főszereplő teljesen természetes alakításában és a köztük létrejövő apró kis vibrálásokban rejlik. A kamera befurakodik a személyes terükbe, de nem hívja fel magára a figyelmet, inkább olyan érzést kelt, mintha mi is ott hevernénk Jeannie ágyán, és figyelnénk, hogy gabalyodik össze megint Merrill-lel. Aztán mintha a hátuk mögül lesnénk meg Jeannie és Lauren közös, intim pillanatait, és Lauren parányi kis árulásait, és így értenénk meg, milyen terhes és szép kapcsot is jelent ikernek lenni.

A Méhviasz-t semmiképp sem ajánlom azoknak, akik csak a történetközpontú, tempós filmeket bírják, azoknak viszont nagyon is, akiket elszórakoztat a moziban egy kétértelmű tekintet, egy félmosoly vagy egy elbénázott poén is.

----------

Méhviasz (Beeswax, 2009)
Rendező: Andrew Bujalski
Szereplők: Tilly Hatcher, Maggie Hatcher, Alex Karpovsky, Katy O'Connor, David Zellner
17. Titanic filmfesztivál, Családi kötelékek-szekció
színes, 100 perc

Mikor és hol vetítik?
04.16. 15.45 Uránia Nemzeti Filmszínház