Pénteken délután hatkor nyilvánosságra hozták a cannes-i filmfesztivál korábban bejelentett hivatalos programjának hiányzó filmjeit: a versenyfilmek közé beválogatták Mundruczó Kornél új alkotását is. A korábban A Frankenstein-terv munkacímen futó film végleges címe Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv (Tender Son - The Frankenstein Project) lett. Mundruczó két éve már részt vett a versenyprogramban a Deltá-val, és elnyerte a filmkritikusok által odaítélt FIPRESCI-díjat. 2005-ben Johanna című filmjét vetítették az Un Certain Regard-szekcióban, azt megelőzően pedig Kis Apokrif No. 2 és A 78-as szent Johannája című rövidfilmjeit mutatták be a fesztiválon. Mundruczó filmjén kívül ma még a Chongqing Blues című kínai alkotás is bekerült a versenyprogramba, amelyet Wang Xiaoshuai (Pekingi bicikli) rendezett, így összesen tizennyolc film fog küzdeni az Arany Pálmáért a világ legrangosabb filmfesztiválján.

Forrás: [origo]
Frecska Rudolf a Frankenstein-terv-ben | Riportunk a forgatásról

A Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv Mundruczó Kornél és Bíró Yvette a Bárka Színházban 2007 őszén bemutatott színdarabján (Frankenstein-terv) alapul, és egy fiúról szól, aki évek elteltével újra találkozik a szüleivel, akik nem akarták őt, és a találkozás brutális gyilkosságsorozatba fordul. Ahogy a rendező a film forgatásán elmondta nekünk: "arról a mechanizmusról is próbálunk mondani valamit, ahogy megpecsételünk valakit. Arról, hogy ki az a többség, vagy mi az a szemlélet, ami egy emberre, - valakire, aki szeretetre vágyna csak - rámondja, hogy szörny." A címváltoztatást azzal indokolták az alkotók, hogy el akartak szakadni a színházi előadás referenciájától, mivel a film hangvétele és stílusa nagyban eltér az előadástól, mégha gondolatiságában ugyanúgy vissza is nyúlik Mary Shelley regényéhez.

Fotó: Hektor
Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél a Frankenstein-terv forgatásán

A film nagy részét egy lakatlan budapesti bérházban forgatták, de külső helyszínek is szerepelnek a filmben, melyeket az ausztriai Alpokban vettek fel. A szörnyet, azaz a fiút az amatőr Frecska Rudolf alakítja a filmben, aki a darab főszerepét is játssza. Mellette Monori Lilit, Székely B. Miklóst, Kiss Diána Magdolnát, a szintén amatőr Csíkos Kittyt, valamint magát Mundruczó Kornélt láthatjuk a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv-ben.

Utoljára a nyolcvanas években fordult elő, hogy magyar rendező két egymást követő filmje bekerült a cannes-i versenyprogramba, mégpedig a Hanussen (1985) és a Redl ezredes (1988) című Szabó István-filmek. A Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv mellett két másik magyar filmet is bemutatnak idén Cannes-ban: Kocsis Ágnes Ágnes Pál Adrienn-jét az Un Certain Regard szekcióban fogják vetíteni, Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmje pedig a Cinéfondation programjában kapott helyet.

Forrás: [origo]
Frecska Rudolf és Csíkos Kitty a filmben | Riportunk a forgatásról

Az alkotók a filmről: "Mary Shelley Frankenstein vagy a modern Prométheusz című világhírű klasszikus gótikus regénye nyomán a film teremtő ember és teremtménye története. A szeretet után sóvárgó mégis kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában. Egy talán jobb napokat látott bérházban egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamaszfiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás castingjába. A drámai események sora ott veszi kezdetét mikor a casting során a fiút naivsága, és egyenes tisztasága hirtelen olyan cselekvésekre ragadtatja, ami halálos balesethez vezet. A rendezővel még soha nem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna. Megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Mikor rájön, hogy a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el. Találkozásuk talán más körülmények között esély lenne az újrakezdésre.

A film a szeretet felelősségéről, és a teremtő ember istenkísértő gőgjéről szól. Meglátni magunkat egy másik lényben, és túllépni akaratunk, érdekeink korlátain, szembenézni teremtésünk súlyával. Ez a tétje apa és fiú történetének."

Nézegetnivaló: Fotók a Frankenstein-terv forgatásáról