Elutasította a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság Roman Polanski rendezőnek arra vonatkozó kérelmét, hogy ügyét távollétében zárják le. A testület helyi idő szerint csütörtökön meghozott döntésével a kérelem ügyében januárban kihirdetett első fokú ítéletet hagyta helyben. Akkor a bíróság a beadványt elutasítva úgy rendelkezett, hogy a 76 éves rendezőnek személyesen meg kell jelennie az ellene több mint három évtizede folyó eljárás lefolytatására, ami feltételezi Svájcból történő kiadatását.

Forrás: [origo]
Harrison Ford és Roman Polanski az 1988-as Őrület című film forgatásán

A fellebbviteli testület állásfoglalása szerint a Polanskit képviselő ügyvédek nem tudták kellőképpen alátámasztani, hogy az alacsonyabb fokon eljáró bíró helytelen döntést hozott. A rendező jogi képviselőinek szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy az ügyvédek benyújtanak-e újabb fellebbezést. Szakértők szerint legfeljebb Kalifornia állam legfelsőbb bíróságához fordulhatnának, de esélyeik nem túl jók.

Forrás: AFP
Samantha Geimer 2008-ban

Az elutasító ítélet nem sokkal azután született, hogy a Polanski által 33 évvel ezelőtt megrontott lány, Samantha Geimer az egész ügy megszüntetését kérte, mondván hogy a történtek felhánytorgatása újfent áldozattá tenné őt.