Hiányzik (nekünk) egy film a cannes-i fesztivál hivatalos programjából: Fliegauf Benedek Womb című alkotását nem válogatták be a fesztivál egyik szekciójába sem, annak ellenére, hogy a filmterv 2008-ban részt vett a fesztivál L'Atelier programján. Az Eva Green (Casino Royale) és Matt Smith (a most indult, legújabb Doctor Who-sorozat főhőse) főszereplésével készült szerelmes sci-fi a program kihirdetését megelőzően a nemzetközi filmes sajtó találgatós cikkeiben rendszeresen felbukkant, mint esélyes résztvevő, és mi is úgy tudtuk, hogy a filmet alkotói azért nem jelölték a Berlinaléra, hogy Cannes-ban indulhasson. Felhívtuk a Womb producerét, Muhi Andrást, hogy megkérdezzük, hova lett a film. "Mi is azt hittük, hogy bekerül a programba. De a film lehet bármilyen jó, ha éppen, mondjuk annak az öt embernek, aki a fesztiválra válogat, nincs versenyben a film, ha nekik pont nem tetszik annyira, akkor nem kerül be, így megy ez az egész világon" - magyarázta a producer a válogatás esetlegességét.

Forrás: [origo]
Matt Smith és Eva Green a Womb című filmben

Arra a kérdésre felelve, hogy a válogatók indokolták-e döntésüket, Muhi elmondta, hogy informális indoklást kaptak, mely szerint "furcsa módon a megvalósult "európai" gondolattal volt baj. Magyar rendező forgatott, döntően német pénzből francia sztárral egy angol nyelvű filmet, amit nem lehet leszúrni egyik országhoz sem. Mundruczó Kornél, Kocsis Ági vagy Tarr Béla filmjén azonnal látod, a közép-kelet-európai gyökereket, de a Womb-nál ez a nemzetnélküliség okozta a zavart ennél az előzsűrinél. A film kvalitásait egyébként elismerték."

A film nem túl sikerült előzetese azt sugallta, hogy a Womb egy olyan thriller lesz, ami nem igazán viseli magán Fliegauf kézjegyét, ezért felmerült bennünk, hogy a zsánerfilmekre nem éppen fogékony cannes-i válogatók emiatt utasíthatták el. Muhi azonban azt mondja, hogy "az előzetest nem mi vágtuk, hanem a nemzetközi forgalmazónk. A film bár valóban megfelel egy zsánernek, de minden képkockájából süt a 'fliegaufság'."

Forrás: [origo]
Matt Smith és Fliegauf Benedek a Womb forgatásán

Bár Muhi elismeri, hogy hidegzuhanyként érte, hogy a Womb nem került be a cannes-i programba, egyáltalán nincs elkeseredve, mert "a film különleges minősége alapján biztos vagyok benne, hogy a Womb világpremierjét egy másik, hasonlóan rangos fesztiválon tarthatjuk meg még ebben az évben".