Nem csak popcornnal él az ember

Vágólapra másolva!
Bár a nyár hagyományosan a popcornmoziké, lesz miből válogatnia azoknak is, akik a lövöldöző Angelina Jolie helyett szívesebben nézik a gyerekrabló Tilda Swintont, a titkosügynökként vagánykodó Tom Cruise-nál kíváncsibbak egy román rendőr erkölcsi dilemmájára, Carrie Bradshaw viszontagságainál fogékonyabban Sarah Polley genetikai kísérletének kimenetelére és Shrek magánéleti problémái helyett inkább az alkoholista Jeff Bridges kisiklott életével foglalkoznak. Tíz film, amivel töltekezhetsz a nyáron, ha már rosszul vagy a popcorntól.
Vágólapra másolva!

Julia
Rendező:
Erick Zonca
Főszereplők: Tilda Swinton, Saul Rubinek, Kate del Castillo, Aidan Gould
DVD-megjelenés: május 7.

A mozikat ugyan elkerülte Erick Zonca (Élet, amiről az angyalok álmodnak) remek filmje, de legalább most megjött DVD-n, és ez amúgy sem olyan film, ami feltétlenül óriásvásznat igényel ahhoz, hogy élvezni lehessen. A film egy minden ponton elbénázott gyerekrablás története, amit a munkanélküli, alkoholista Julia hajt végre. Tilda Swinton mindig zseniális, most is az, és főképp tőle működik a film, mert ez a figura valaki más tálalásában talán nézhetetlenül kellemetlen volna. De Swinton Juliája nem szimplán szánalmas vagy nyomasztó, hanem vicces is, és hiába önző roncs, még együtt is érzünk vele. És ez az igazi filmes bravúr.

* * *

Rendészet, nyelvészet (Politist, Adjectiv)
Rendező:
Corneliu Porumboiu
Főszereplők: Dragos Bucur, Ion Stoica, Vlad Ivanov, Radu Costin
Bemutató: május 13.

Imádjuk a kortárs román filmeket, odavagyunk értük még akkor is, ha dokumentarista megközelítésükkel, szikár realizmusukkal eléggé hasonlítanak egymásra. Porumboiu első filmje, a sírnivalóan vicces Forradalmárok 89 a "román új hullám" egyik könnyebben fogyasztható darabja, a Rendészet, nyelvészet kicsit több nézői befektetést igényel. A tizenéves gyanúsítottját füvezés miatt letartóztatni nem akaró fiatal rendőrnek és főnökének a története nagyon kevés akcióval, lassan bontakozik ki, de ha hozzálassulunk, nagyon is meghálálja a figyelmünket.

* * *

Túl jó nő a csajom (She' Out of My League)
Rendező:
Jim Field Smith
Főszereplők: Jay Baruchel, Alice Eve, Mike Vogel, Nate Torrence, T. J. Miller
Bemutató: május 20.

A bénácska fiú a véletlenek szerencsés összjátéka következtében, csodával határos módon összejön egy szőke bombázóval. Jutalma természetesen nem örök boldogság, hanem folyamatos parázás azon, hogy nem lesz elég jó a csajnak. A sztori nem éppen egyedi, viszont itt van nekünk főhősnek Jay Baruchel (Undeclared, Trópusi vihar), aki szinte utolérhetetlen, ha az a feladat, hogy zavarodott fejet kell vágni vagy kínosan ügyetlenül kell viselkedni, úgyhogy reméljük, elviszi a hátán a filmet.

* * *

Szellemíró (The Ghost Writer)
Rendező:
Roman Polanski
Főszereplők: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Kim Cattrall
Bemutató: július 15.

A 76 éves Roman Polanski, aki az utóbbi években a mi ízlésünknek túlságosan is érzelmesre vette a figurát (A zongorista, Twist Olivér), visszatért a műfajhoz, amihez a legjobban ért: megint csinált egy jó kis thrillert. A Szellemíró-t ugyan kurrens politikai utalások terhelik, de ez nem ront az élvezeti értékén. A címbeli bértollnok Ewan McGregor, akit Pierce "Tony Blair" Brosnan memoárjának megírására szerződtetnek. A volt miniszterelnököt éppen háborús bűnök elkövetésével vádolják, az előző szellemíró hullaként végezte a tengerben, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy hősünk egy izgalmas és persze életveszélyes nyomozás közepén találja magát, ahova mi örömmel követjük.

* * *

A tetovált lány (Man som hatar kvinnor)
Rendező:
Niels Arden Oplev
Főszereplők: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Peter Haber, Sven-Bertil Taube
Bemutató: július 8.

Mielőtt David Fincher beizzítaná az amerikai feldolgozást, megkapjuk a Millenium-trilógia első részének a svéd filmadaptációját. Aki olvasta a letehetetlen könyvet, az nagyjából tudja, mire számítson, viszont a többieket figyelmeztetjük, hogy ez nem egy könnyed kis krimi: baromi brutális dolgok történnek benne, olyanok, amiket nem mindenki lát szívesen a filmvásznon. Azokat is figyelmeztetnénk, akik olvasták a könyvet: a halálosan izgalmas nyomozás két és fél órában, úgy, hogy előre tudjuk, mi lesz a vége, már koránt sem annyira érdekfeszítő, ráadásul a film határozottan tévéfilmes technikai színvonalon kivitelezett, nem feltétlenül mozivászonra kívánkozó darab. Szóval A tetovált lány-t elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnek borzongani, de nincs idejük olvasni.

* * *

I Love You Phillip Morris
Rendező:
Glen Ficarra, John Requa
Főszereplők: Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro
Bemutató: július 8.

Rovatunk tagjait abszolút megosztotta ez a film, ami rávilágít egy fontos tényre: az I Love You Phillip Morris-ra elvárások nélkül kell beülni, és egyszerűen hagyni, hogy vigyen. Amit látni fogunk az még sima szatíraként sem igazán értelmezhető, de a szatíra szatírájaként talán már igen. Egy olyan férfiről (Carrey) szól a film, aki igen későn jön rá, hogy a saját neméhez vonzódik, akkor viszont halálosan szerelmes lesz. Főhősünk - aki amúgy csalóként teremti elő nagystílű életformája fedezetét - bármit megtenne szerelméért (McGregor), és meg is teszi. Carey és McGregor egyaránt lubickol a szerepében, de miközben harsányan nevetünk rajtuk, jusson eszünkbe, hogy megtörtént eset alapján készült a film - és ez a legviccesebb az egészben.

* * *

Hibrid (Splice)
Rendező:
Vincenzo Natali
Főszereplők: Adrien Brody, Sarah Polley, David Hewlett
Bemutató: augusztus 19.

A nyári filmek közül talán ezt várjuk a legjobban: az első részletek alapján úgy tűnik, Natali (A kocka, Nothing) rémisztő és mégis lenyűgöző agyából megint valami fenomenális dolog pattant ki. Brody és Polley géntudósok, akik emberi és állati DNS kombinálásával létrehoznak egy egészen különleges lényt. El kellene pusztítaniuk, ehelyett nevet adnak neki és egyre inkább kötődni kezdenek hozzá. Sejthető persze, hogy aki Istent játszik, végül pórul jár. Csak lássuk már, hogyan!

* * *

Mr. Nobody
Rendező:
Jaco Van Dormael
Főszereplők: Jared Leto, Diane Kruger, Sarah Polley, Linh Dan Pham, Rhys Ifans
Bemutató: augusztus 26.

A belga rendező első angol nyelvű filmjében újra előveszi és továbbfejleszti a témát, amivel az 1991-es Toto, a hős-ben is foglalkozott: az egyetlen emberben rejlő különböző életek lehetőségét. Bár az előzetes a Benjamin Button különös életé-t juttatja az eszünkbe, a film sokkal agyasabb és kevésbé érzelgős: egy idős ember (Jared Leto) tekint vissza a három különböző életre, amit élhetett volna egy gyerekkorában meghozott döntése nyomán. Az izgalmas játékot a film lenyűgöző vizuális megoldásokkal támogatja: a három alternatív élet különböző színvilágok és vizuális stílusok segítségével elevenedik meg.

* * *

Persécution
Rendező:
Patrice Chéreau
Főszereplők: Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Jean-Hugues Anglade
Bemutató: augusztus 26.

Az Intimitás alkotója rendezi Charlotte Gainsbourgot és Romain Duris-t - ezt látnunk kell. A történet meglehetősen hasonlít Ian McEwan Őrült szerelmé-re: Gainsbourg és Duris egy nem éppen kiegyensúlyozott kapcsolatban élő párt alakít, akiknek az élete tovább komplikálódik, amikor egy ismeretlen férfi szerelmével kezdi ostromolni Duris figuráját. Ha nem is egyedi ez sztori, nagyon Chéreau-nak való, aki mestere az emberek közti finom vibrálások ábrázolásának. Az előzetes alapján úgy tűnik, most is sikerült kis rezdülésekből hatásosan építkeznie.

* * *

Crazy Heart
Rendező:
Scott Cooper
Főszereplők: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Colin Farrell
DVD-megjelenés: augusztus

Hozzánk csak DVD-n érkezik meg a film, ami Oscar-díjat hozott idén Jeff Bridgesnek, de (szemben a Sandra Bullock Oscarját kitermelő, fájdalmasan rossz A szív bajnokai-val) abszolút érdemes egy laza estére kikölcsönözni. Mindenki jó ebben a filmben, különösen a szebb napokat látott, alkoholista country zenészt alakító Bridges, akinek sikerült a durva klisék elkerülésével megoldania a szerepét. A legjobb talán mégis Colin Farrell, aki ugyan nagyon keveset van a színen, viszont brillírozik minden jelenetében - és mellesleg remekül énekel. Az érzelgősségre hozzánk hasonlóan allergiásak kedvéért megjegyezzük, hogy a forgatókönyvírók is észnél voltak, úgyhogy a nyálba se fulladunk bele. Ráadás: Jeff Bridges tüneményes fotóalbuma a film forgatásáról.