Jancsó Miklósba botlottunk Cannes-ban

2010.05.18. 21:25

Kedden koradélután kajálni indultunk a tengerpartra, amikor összefutottunk a magyar filmforgalmazás legélesebb elméjével, Bognár Péterrel, aki tőle szokatlan megindultsággal magyarázott a Biutiful-ról, amit pont előtte látott. Miközben beszélgettünk az egyik cannes-i mellékutca járdáján egy egész csapat magyar filmes haladt el mellettünk. Odaköszöntünk Mundruczó Kornélnak és Petrányi Viktóriának, és hallgattuk még egy kicsit a Javier Bardemről ódákat zengő Bognárt, majd haladtunk tovább. A sarkon utolértük a csapatot, és akkor vettük észre, hogy Jancsó Miklós is velük van. Megálltak, hogy csináljanak magukról egy fotót, Pataki Ági kezelte a fényképezőgépet, de aztán ő is beállt a többiek mellé, és akkor készült ez a kép.

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Kovács Gábor, Balázsovits Lajos, Jancsó Miklós, Csákány Zsuzsa, Petrányi Viktória (hátul), Berkes Juli, Sipos Gábor, Csóka Dávid, Mundruczó Kornél, Pataki Ági | Nézd meg nagyban! | Fotó Varga Ferenc

Otthagytuk a magyar filmeseket és lesétáltunk a tengerhez, ami sajnos még túl hideg volt ahhoz, hogy fürödni lehessen benne. Ahogy jöttünk vissza a parti sétányra, ott üldögélt Jancsó, megkérdeztem, hogy csinálhatok-e róla egy fotót, mondta, hogy persze. (Mondjuk, a vakut nem ártott volna bekapcsolni.)

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Jancsó Miklós | Nézd meg nagyban! | Fotó Varga Ferenc

Mentünk tovább a parti sétányon, megvettük a szendvicseket, és leültünk arra roppant kényelmetlen a kőpadra, ami végighúzódik a teljes parton. Jancsóék eddigre már behúzodtak az árnyékba, a legendás rendező fiatalosan volt felöltözve: farmergatya, farmering, mátrixos napszemüveg - bár ez látszik a képeken is. Amire megettük a szendvicseket Miki bácsi már leült egy padra a felesége és egy fiatal lány közé. Gondoltam, erről muszáj csinálni egy fotót, úgyhogy odalopakodtam. Jancsó felesége pont fölállt, mert megjött a taxijuk, de Miki bácsit még gyorsan meg tudtam kérni, hogy egy kép erejéig maradjon ülve. Szerintem isteni fotó lett.

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Ismeretlen lány, Jancsó Miklós | Nézd meg nagyban! | Fotó: Varga Ferenc