Tudjuk, mit tesznek idén nyáron

Vágólapra másolva!
Népszerű színészeink nyarai általában nem annyira a lazításról, mintsem a munkáról szólnak: rendszerint ilyenkor forognak nálunk a filmek, hiszen a színészek többségét ősztől tavaszig a színházak falai közt találni. A megújult MMKA auditja során feltárt tartozásmennyiség és a pályázati rendszer átalakítása miatt azonban idén nyáron alig készül magyar film. Ezért körbetelefonáltunk jó néhány ismert színészt, és megkérdeztük tőlük, mivel töltik a nyarat.
Vágólapra másolva!

Anger Zsolt (A nyomozó, Czukor Show)

Június 24-étől kezdve tíz estét színházban töltök mint néző, az Esőember előadásain. A Belvárosi Színházban mutatjuk be a darabot, amelynek Orlai Tibor a producere: ő vette meg a darab jogait, ő választotta ki Kulka Jánost és Nagy Ervint a főszerepekre és ő kért fel engem rendezőnek. Egy ilyen felkérésen nem gondolkodik sokat az ember, de az ő személye nagy biztonságot is adott: újdonság volt számomra, hogy nem csak az állami pénz fészekmelegében lehet dolgozni, hanem így is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A párom, Hay Anna egy hollandiai tulipánkertészetben fog dolgozni a nyáron, nekem az lesz a nyaralás, hogy kimegyek hozzá egy-két hétre. Még az is lehet, hogy beszállok tulipánhagymát ültetni.

Fésős András régóta tervezi a Nyaralás című filmjét, ami egy egy helyszínen - egy nyaralóban - játszódó történet két házaspárról, és a köztük kialakuló szerelmi négyszögről. Ennek lenne egy ötvenperces tévéváltozata és egy nyolcvanperces mozifilm-változata is, de az MMKA zűrzavaros helyzete miatt még mindig bizonytalan, hogy el tudunk-e vele indulni idén. Jellemző egyébként az itthoni helyzetre, hogy egy 35 milliós filmet képtelenség leforgatni, ilyenkor feltámad bennem a vágy, hogy külföldre meneküljek ebből a bohózatból. Remélem, amikor az utolsó kulturált ember elhagyja majd az országot, ráoltja a villanyt az érdektelenségbe süllyedt tömegekre.

+ + +

Fenyő Iván (9 és 1/2 randi, Made in Hungária)

Most éppen Valenciában vagyok, az itteni nemzetközi filmfesztiválon, ahol az öttagú nemzetközi zsűri egyik tagja vagyok, nagy örömömre. Sokat tanulok ebből az itteni élet, emberek és a filmek által.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Aztán vitorlásvizsgát fogok tenni, és vagy elindulok a Kékszalagon, vagy pedig forgatok. Ez még nem tiszta, múlik egy-két dolgon. Később úgy néz ki, hogy egy filmes táborban is látogatást teszek, ahol remélhetőleg hasznos dolgokat tudok majd mondani az ottaniaknak.

Ezután egy tévéfilmet fogok forgatni, ha minden igaz, de erről se mondanék még többet, amíg még nincs aláírva a szerződésem. Ez nagyon izgalmasnak tűnik mind az anyag, mind a rendező személye miatt. Aztán - bár a forgatások miatt a feléről lekésve, de - részt veszek természetesen a volt osztálytársaimmal a szokásos évi zsámbéki produkcióban, amit nagyon várok.

+ + +

Gryllus Dorka (Látogatás, Nyugalom)

Most fogok forgatni egy krimit Németországban. A Der Kriminalist című nagyon sikeres bűnügyi sorozat egyik részében leszek epizódfőszereplő, egy rendezvényszervező iroda szerb tulajdonosnőjét játszom. Utána pedig augusztusban Mátyássy Áronnal csináljuk a Víkend című filmet. Nekem nagyon tetszett minden, amit Áron eddig csinált, úgyhogy már csak annak is örültem, hogy vele dolgozhatok. Abban a filmben ügyvédnő leszek.

Fotó: Varga Ferenc [origo]

A Rotfront nevű berlini zenekarral sokat koncertezünk a nyáron. Tegnap voltunk a Fusion Festival-on, most éppen Olaszországba megyünk, és aztán jövünk Magyarországra. Fellépünk a Szigeten, a Balaton Soundon, a Gödörben, meg Diósgyőrben a Kaláka Fesztiválon.

+ + +

Hámori Gabriella (Kaméleon, Állítsátok meg Terézanyut!)

Balatonföldváron gimnazistákkal színházi tábort csinálok. Nagyon érdekel a tanítás, foglalkozás gyerekekkel, és meg is találnak ezek a lehetőségek. Ez, és egyáltalán sok más dolog jobban érdekel, mint forgatni valamit, amihez szinte semmi közöm. Megtörténhet, hogy most évekig nem filmezek, kivéve, ha valami tényleg megérint, ami értelmes. A színházi munka minősége az én esetemben sokkal fölötte van a filmesnek, ebben szeretnék végre egyensúlyt teremteni, ennyi.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Aztán hazalátogatok apukámékhoz, majd a nővérem lányaival nyaralni megyünk, ez a nyári főcél, a család. Persze végiglátogatom a zenei fesztiválokat. Közben nyelvtanulás, olvasás, utazás. Készülök a következő évadra. Sűrű lesz, és ez teljesen jó. Augusztustól Ványa bácsi-t próbálok a Vígszínházban.

+ + +

Kovács Patrícia (S.O.S. Szerelem!, Szélcsend)

Nincsenek filmforgatásaim, nincsenek tévéjátékok, és ahogy látom, a környezetemben hasonlóan riasztó a helyzet. Barátokkal arról beszélgettünk, hogy a következő Filmszemle csak azért nem marad el, mert sokaknak az ideire nem sikerült megvágniuk a filmjüket, de hogy két év múlva mit fognak bemutatni, az rejtély.

Fotó: Hektor

Az elmúlt hónapban három castingon jártam, ezeken sem tudnak konkrétumokat mondani és láthatóan egyre többen gondolkoznak koprodukciókban. A főiskolások továbbra is hívnak a kisfilmjeikbe - amiket el szoktam vállalni - és megkérnek lelkes felvételizők, hogy az
utolsó rostás filmjeikben vegyek részt.

Szinkronszerepekben nincs hiány, legutóbb a Marmaduke - A kutyakomédiá-ban dolgoztam. A következő színházi évadban két premier darabban biztosan szerepelek, a Túl a Maszat-hegyen-t most próbáljuk, a Mikve próbái pedig augusztus végén kezdődnek. Előtte még - mint minden nyáron - fellépek a volt osztályommal a Zsámbéki Színházi Bázison, az idei darab hőse Máthé Zsolt lesz.

+ + +

Nagy Ervin (Kaméleon, Szobafogság)

Anger Zsolt Esőember-ében Charlie Babbittet játszom, ennek most volt a bemutatója a Belvárosi Színházban. Életem nagy felfedezése volt Anger Zsolttal dolgozni, talán még soha senkivel nem tudtam olyan harmonikusan együttműködni, mint vele. A darab nem egy sima remake lett: úgy érzem, működnek benne a Zsolt által kitalált dolgok, a filmhez képest tud majd pluszt adni a nézőknek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Másfél hónapja született meg a kislányom, úgyhogy a nyár legnagyobb részét vele fogom tölteni a Balaton-felvidék magányában. Jó, hogy most nem forgatok, mert egy színész életében ritkán adatik meg, hogy úgy nevelheti a lányát, ahogy akarja. Szeptemberben aztán lehet, hogy elindul egy projekt: a Mancs-ban felajánlották nekem a főszerepet, de még nem olvastam a forgatókönyvet.

Nem túl jó, hogy az MMKA befagyasztott minden projektet, de az is igaz, hogy nem lehet állandóan hétmilliárd csúszóban lenni. Tiszta vizet kell önteni a pohárba, és ha ennek ez az ára, akkor ezt elfogadom.

+ + +

Nagy Zsolt (Szezon, Zuhanórepülés)

Most itthon vagyok Agárdon. Július közepén megyek ki Németországba pár napra, ahol Mundruczó Kornéllal csináljuk a Hard To Be A God című színházi előadást. Azt a darabot majd csak télen mutatjuk be itthon, mert a Kunstenfestivaldesarts csak akkor engedi, ha már lejátszottuk a külföldi előadásokat. Ami jogos, mert ők adták rá a pénzt. Egyébként, aki akarta, az megnézhette már itthon, amikor egy kamionmosóban próbáltuk. Két és félórás, elég zúzos darab.

Fotó: Hektor

Augusztusban forgatok Erdélyben egy új filmet, a Víkend című thrillert. Nekem szerencsésen alakult a nyaram, de csak az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy lesz ez a dolog. A filmben Simon Kornél lesz Gryllus Dorka férje, ők egy jogászpáros, mi ketten Lengyel Tamással pedig vállalkozó-bűnözőket játszunk.

Júniusban is forgattam volna egy kisfilmet, az egy egysnittes cucc lett volna. Nagyon érdekesnek tűnt, egy leszámolós akciófilm. Lett volna még egy színházi munkám Süsüvel, de azt a Víkend miatt le kellett mondanom.

+ + +

Ónodi Eszter (Boldog születésnapot, Valami Amerika 1-2)

Fotó: hektor

Az elmúlt évad kipihenéséé lesz a nyár, illetve, ha jól tudom, két tavaly ősszel leforgatott filmhez, Deák Krisztina Aglajá-jához és Dyga Zsombor Utolér-jéhez szükség lesz pótforgatásra, de ezek csak egy-két napos dolgok.

+ + +

Pindroch Csaba (Kontroll, Valami Amerika 1-2)

Most nem forgatom szét az agyamat sajnos-hálistennek. Nyolc-tíz éve ez lesz az első nyár, amikor a gyerekemmel leszek, kicsit a hiúságom helyett most a családom felé fordulhatok. Annyi filmes munkám lesz, hogy a tavaly Koltai Robival forgatott Magic Boys-nak augusztusban Londonban és Budapesten lesz néhány nap pótforgatása.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nyári színházban szerepelek: az Esztergomi Várszínházban Kolos István rendezésében augusztusban mutatjuk be a Dandin, avagy a megcsúfolt férj-et, amiben a főszerepet játszom. A feleségemmel, Verebes Lindával pedig egy kétszereplős darabra készülünk: ez egy kortárs angol dráma, ami öt párról szól, és éppen most fordítgatjuk. Ez ősbemutató lesz, egy színészkollégánk rendezi, és októberre tervezzük a bemutatót, de ennél többet még nem akarok elárulni róla.

+ + +

Schell Judit (Csak szex és más semmi, Konyec)

Forrás: [origo]

Főleg nyaralni fogok, de valószínűleg lesz egy kis filmes munka is, amiről még nem akarok beszélni, mert nincs aláírva a szerződés.

+ + +

Szabó Győző (Intim fejlövés, Valami Amerika 1-2)

Most Egyiptomban vagyok, a szokásos éves búvárkodós pihenőmet töltöm itt, már mint haladó búvár merülök a Vörös-tengeren, és csodálom a vizek flóráját és faunáját. Csodálatos, tényleg kikapcsol. A nyárra különösebben nem alakult munka, aminek részben örülök is, mert rengeteget dolgoztam az idén, és előreláthatólag a jövő évad is durva lesz.

Fotó: Hektor

Tervezek, mint minden nyáron a volt feleségemmel és kislányommal egy egyhetes kiruccanást valahova, talán Szardíniára. Nagy utazóként ott még én sem voltam. Aztán talán meglátogatom augusztusban Kamarás Iván barátomat Los Angelesben, ám előtte még forgatok egy napot (kis szerep) az Üvegtigris 3-ban. És igyekszem minél többet pihenni. Amit még nagyon várok, az az édesanyám 70. születésnapja augusztus elsején, végre együtt lesz a család!

+ + +

Thuróczy Szabolcs (Valami Amerika 2, Pánik)

A Pintér Béla-társulattal megyünk Essenbe, aztán játszunk Szegeden, Debrecenben és a nyíregyházi Vidor fesztiválon is. Közben Abádszalókon leszek a gyerekekkel a Tisza-parton.

Fotó: Hektor

Később talán forgatok: Till Attila új filmjében én játszom a főszerepet. Ez egy személyes hangvételű, minimális költségvetésű film lenne, de még nincs meg rá a pénz. Augusztustól pedig már elkezdjük próbálni Pintér Béla Konok középszer munkacímű új darabját, aminek november 5-én lesz a bemutatója.

+ + +

Tompos Kátya (Köntörfalak, Poligamy)

Most próbáljuk a Novák Eszter által rendezett My Fair Lady-t Szegeden, a Dóm téren, aminek július 2-án lesz a bemutatója, és Lizát játszom benne. Izgalmas feladat, mert még nem játszottam olyan nagy térben, mint ez a szabadtéri színpad, és vicces is, mert ez egy olyan szerep, amiben lehet kicsit bohóckodni.

Fotó: Hektor

Ez lesz az utolsó színházi szerepem szeptemberig, nem vállaltam túl magamat a nyárra. Szeretek forgatni, de nem bánom, hogy most úgy alakult, hogy lesz egy hónap, amikor nem csinálok semmit, mert két-három éve nem tudtam már pihenni.

+ + +

Trill Zsolt (Kaméleon, Bunkerember)

Fotó: Ránki Dániel

Csak dolgozom: a debreceni Csokonai Színház Fodrásznő-jével turnézunk, Sopsits Árpád Psyché-jében szerepelek a Gyulai Várszínházban, és ugyanitt előadjuk A makrancos hölgy-et a Csokonai Színház és a Várszínház közös produkciójában.

----------

Csányi Sándor köszönte, de inkább passzolta a lehetőséget, hogy részt vegyen ebben a cikkben.