Máris elásták Az utolsó léghajlítót

2010.07.01. 12:46

Az Alkonyat - Napfogyatkozás mellett egy másik sikerfilmnek szánt alkotás is a mozikba kerül az USA-ban ezen a hétvégén: M. Night Shyamalan Az utolsó léghajlító-ja. A előjelek azonban távolról sem bíztatóak, úgy tűnik, Shyamalan megint nagyon-nagyon félrenyúlt.

Forrás: [origo]
Jelenet Az utolsó léghajlító című filmből

A rendezőnek hatalmas szüksége lenne egy sikerfilmre, ha szeretne még Hollywoodban dolgozni: a Hatodik érzék, A sebezhetetlen, a Jelek és A falu sikerszériája után legyártotta a nézhetetlen Lány a vízben-t és a talán még annál is rosszabb Az esemény-t, amik szépen el is hasaltak a mozikasszáknál. Az utolsó léghajlító 150 millió dollárból készült és 130 milliót költöttek a marketingjére - 280 milliós árcédulájával több mint kétszer annyiba került, mint Shyamalan bármelyik korábbi filmje. Ehhez képest az előrejelzések azt mutatják, hogy az USA-ban ma mozikba kerülő film (nálunk 29-én mutatják be) öt nap alatt bő negyvenmillió dollárnál többet nem hoz majd.

Ráadásul Az utolsó léghajlító valószínűleg nagy csalódás lesz mind a film alapjául szolgáló rajzfilmsorozat, mind Shyamalan rajongóinak. A kritikákat gyűjtő Rotten Tomatoes site-on jelenleg 6%-on áll a film értékelése harmincnégy negatív és mindössze két pozitív kritikával.

Forrás: [origo]
Jelenet Az utolsó léghajlító című filmből

A Variety kritikája szerint két hatalmas baj is van a filmmel: az akciójelenetek laposak, a főszereplő Noah Ringer pedig híján van minden sármnak. A Hollywood Reporternél ugyan szeretik Ringert, viszont a béna akciójeleneteket és az izgalom teljes hiányát ők is fájlalják. Kiderül, hogy az akciófilmet nem szerencsés buddhista világszemlélettel párosítani: a cikk szerzője szerint Aangért, a főhősért nem igen kell izgulnunk, hiszen reinkarnálódik, tehát lényegében elpusztíthatatlan, továbbá, mivel buddhista, nem bánthat más élőt, így a harcjelenetek értelmüket veszítik.

Roger Ebert még kollégáinál is jobban utálta a filmet, szerinte szarvashiba volt animációs film helyett élőszereplős moziváltozatot csinálni a sorozatból, különösen ilyen pocsék számítógépes trükkökkel és ennyire gyenge színészekkel. Ebert eleve utálja a 3D-t, de azt írja, Az utolsó léghajlító utólagos térhatásúvá buherálása különösen rosszul sikerült, és a film úgy fest, mintha "egy koszos rongyon keresztül vették volna fel".