Miért nem láthatjuk a héten a Ragadozókat?

2010.07.06. 16:07

Szomorúan nézegettük az IMDb-n a Ragadozók premieridőpontjait: a világ legtöbb országában vagy ezen a héten, vagy jövő héten mozikba kerül Antal Nimród filmje, szinte csak nekünk kell augusztus 19-éig várnunk, hogy megnézhessük (a lista szerint csak Törökországban és Görögországban mutatják be később, mint nálunk).

Forrás: [origo]
Antal Nimród és Robert Rodriguez a Ragadozók forgatásán

Elkeseredettségünkben a Ragadozók-at forgalmazó InterCom marketing és kommunikációs igazgatójához, Ádám Bernadetthez fordultunk, hogy adjon magyarázatot országunk mellőzésére. Azt a választ kaptuk, hogy az ok a focivébé: egyik amerikai stúdió sem akarta, hogy nagy filmjüket a vébé ideje alatt mutassák be, így a Ragadozók-at gyártó és forgalmazó 20th Century Fox sem (az amerikai forgalmazást ez a szempont nem igazán érinti, mivel ott sokkal kisebb népszerűséget élvez a futball).

A vébé utáni időszakban pedig "feltorlódtak" az InterCom filmjei, ezért esett a döntés az augusztusi dátumra. Bár Ádám ezt nem emelte ki, de feltehetően azért is pont 19-e csütörtök lett a premier időpontja, mert az azt követő hosszú hétvégén több mozilátogatóra lehet számítani, mint egy sima hétvégén. A feltorlódást illetően Ádám nem túlzott, az InterComnak mostantól augusztus közepéig minden hétre jut egy-egy nagy filmje, és nyilván nem akarták ezekkel versenyeztetni a Ragadozók-at: július 15-én a Kéjjel-nappal-t, 22-én az Eredet-et, 29-én az Adam Sandler-féle Nagyfiúk-at, augusztus 5-én A szupercsapat-ot, 12-én a Salt ügynök-öt mutatják be.

A focivébére hivatkozó indoklás a stúdió részéről csak egy ponton hibádzik: ha a vébé ekkora elriasztó tényező, akkor vajon Németországban, Angliában, Szlovákiában, Romániában és még egy csomó országban miért mutatják be mégis ezen a héten a filmet? Sajnos erre a kérdésünkre az InterCom munkatársa sem tudott felelni.

Forrás: [origo]
Adrien Brody és Laurence Fishburne a Ragadozók-ban

Bármennyire is érthető, hogy a Ragadozók nem fért be a nyári tervbe, a bemutató másfél hónapos eltolása felveti a kérdést, hogy nem fogja-e rontani a film esélyeit, ha időközben kamerás és egyéb verziók kerülnek ki belőle a netre. Ádám erre reagálva elmondta, hogy "bízunk a Ragadozók és Antal Nimród rajongóiban. Ez egy olyan film, amit nem hangyásan, zizegve, asszony motoszkálásával a háttérben, kis képernyőn kell megnézni".

Ádám elmondta, hogy egyelőre nem tudni, hogy a Kaliforniában lakó Antal Nimród eljön-e a magyar premierre: "Szeretnénk, ha Nimród eljönne, de sajnos ez már a második filmje nálunk, amikor nem tudunk vele kapcsolatba lépni (A szállítmány-t is az InterCom forgalmazta - a szerk). Kértük a stúdió segítségét, és bízunk benne, hogy miután a kinti promóciós időszakból már kiesik ez az elcsúsztatott bemutató dátum, legalább Nimród 'felszabadul'."