Stallone nem hagyja magát eltemetni

Vágólapra másolva!
Sylvester Stallone karrierjének legsikeresebb filmje lehet az Egyesült Államokban hétvégén mozikba kerülő The Expendables. Az akciósztár-parádé a kritikusok többségének talán nem tetszik, bizonyos értelemben mégis Stallone nagyságáról árulkodik, aki érdektelen befektetőkkel, nyaktöréssel, Arnold Schwarzenegger visszavonulásával dacolva csak azért is megvalósította robbantásokkal telezsúfolt álmát.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban pénteken mutatják be Sylvester Stallone The Expendables című akciófilmjét, amellyel már 2008 vége óta tele a filmes sajtó amiatt, hogy még soha nem látott akciósztár-parádét vonultat fel: Stallone mellett Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Terry Crews, Steve Austin és Randy Couture láthatók a főszerepekben, Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger pedig közös jelenetben cameózik.

Magyarországon még mindig nincs forgalmazója a filmnek: információnk szerint több hazai forgalmazó is tárgyal róla, de egyelőre nincs meg a nyertes, holott az IMDb oldalon már régóta szerepel az optimista augusztus 19-ei magyar premierdátum (ez nyilván tolódni fog).

Az előrejelzések szerint a The Expendables 30 millió dollár fölötti összeget hoz majd az USA-ban a nyitóhétvégén, de még az is lehet, hogy megüti a 40 milliót is. Ha ez teljesül, a The Expendables lesz Stallone legerősebben nyitó filmje mind rendezőként, mind főszereplőként (előbbi kategóriában eddigi rekordja a Rocky IV volt, nem egészen 20 millió dolláros nyitással, utóbbiban a Rambo 2 vezet 20,2 millióval).

A filmet forgalmazó Lionsgate kétségtelenül mindent megtett a sikerért. Már a tavalyelőtti cannes-i filmfesztiválon reklámozták, a YouTube-on egy ötletes és látványos videót csináltak neki, ami egy Stallone-interjúval kezdődik és a képernyő szétlövésével végződik, és minden lehetséges fórumon próbálták elérni a film meglehetősen tág célcsoportját (a férfiakat): sok reklámhelyet felvásároltak a foci-vb alatt, és több mint száz pornósite-on is hirdették a filmet.

Forrás: [origo]
Jason Statham, Sylvester Stallone és Randy Couture a The Expendables-ben

A Lionsgate-nél most minden bizonnyal sűrűn imádkoznak: óriási szükségük van rá, hogy a The Expendables siker legyen, mert az idei évük eddig nem alakult túl fényesen. A nyári nagy dobásuknak szánt, június elején bemutatott Killers című Ashton Kutcher-Katherine Heigl-filmmel csúnyán befürödtek - a 75 millió dollárból készült film alig 47 milliót hozott az USA-ban -, és bár hatalmas rajongói érdeklődés előzte meg, a Ha/Ver sem váltotta be a hozzá fűzött vérmes reményeket. Most bizakodhatnak, hogy a The Expendables körüli, szintén meglehetősen nagyra nőtt hype nem bizonyul lufinak.

A 80-as évek akciósztárjainak kombinálása az olyan, mai fiatalok körében népszerű figurákkal, mint Jason Statham, tuti receptnek tűnik, érdekes módon Stallone mégis nagyon nehezen hozta össze a filmet, annak ellenére, hogy a 2006-os Rocky Balboá-val és a 2008-as John Rambó-val bizonyította, hogy még be tudja húzni a nézőket a moziba - bár hozzá kell tenni, hogy mindkét film népszerűbb volt az USA-n kívül, mint az Államokban. Végül a független filmeket gyártó Avi Lerner producer teremtette elő a 85 millió dolláros büdzsét, elsősorban éppen Stallone külföldi népszerűségére építve: több mint 50 millió dollár az előre eladott Amerikán kívüli forgalmazási jogokból jött össze, de Lerner karrierjében eddig példátlan módon a saját pénzéből is belerakott majdnem 10 millió dollárt a filmbe.

A The Expendables előzetese

Annak, hogy nem sikerült amerikai forrásokból összeszedni a költségvetést, bizonyára nem az volt az egyetlen oka, hogy senki sem látott fantáziát a The Expendables-ben, hanem, hogy Stallone nem hajlandó stúdióirányítás alatt dolgozni. Ez nem a befutott sztár allűrje vagy hosszú évtizedek alatt kiharcolt kiváltsága: már az 1976-os Rocky-t is gerillamódszerekkel, a United Artists égisze alatt, de a stúdió beleszólása nélkül csinálták, a John G. Avildsen által rendezett, de alapvetően Stallone vízióját megvalósító film sikere pedig már biztosította, hogy innentől kezdve Stallone mind íróként, mind rendezőként külső nyomás nélkül vihesse vászonra elképzeléseit.

Az író-rendező-színész kőkeményen hajt a sikerért: a forgatási időszak alatt napi 14-16 órát dolgozik, és fizikailag egyáltalán nem kíméli magát. A The Expendables forgatásán több kisebb sérülés mellett eltörte a nyakát is, de erről nevetve csak annyit szokott mondani, hogy ezt kedvező előjelnek tekinti. Lerner állítása szerint az is kizárólag Stallonénak köszönhető, hogy sikerült először és minden bizonnyal utoljára együtt kamera elé állítani Bruce Willist és a politikai karrierje miatt 2004 óta semmilyen filmszerepet nem vállaló Arnold Schwarzeneggert, akik ingyen beáldozták egy hétvégéjüket, hogy egy jelenet erejéig szerepelhessenek a filmben.

Forrás: [origo]
Sylvester Stallone a The Expendables forgatásán

A The Expendables-ben benne van Stallone szíve-lelke: állítása szerint a Dave Callahammel közösen jegyzett forgatókönyvhöz úgy 1400-1600 oldalnyi szöveget írt, amelyből aztán összeállt a körülbelül 110 oldalas könyv. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megadja szereplőtársainak, ami jár nekik, például, hogy az eredetileg vegyészmérnök végzettségű Dolph Lundgren kiléphessen a szűk akcióskatulyából, amibe zárták.

Mindebből a kritikusoknak nem sok jött le. A dél-afrikai diktátor likvidálására induló keménylegénycsapat sztorija a Variety kritikusa szerint "szinte inkoherens", a forgatókönyv "koncepciótlan", és a film a felvonultatott sztárok vonzerején kívül nem mutat semmit, amitől több lenne, mint egy azonnal DVD-re száműzött Steven Seagal-mozi. A Playlist blog az ellenkező oldalról közelíti meg a dolgot, de ugyanoda lyukad ki, szerintük a forgatókönyv pont, hogy túlbonyolított, ezért értelmetlen, és nagyon fájlalják azt is, hogy a film cseppet sem vicces: "A játékidő jelentős részében folyamatosan értelmetlen, vagy utólag megmagyarázott poénokat puffogtatnak. A néző gyakran kívülállónak érzi magát, aki egy társaság bennfentes poénjainak lett a fültanúja".

Forrás: [origo]
Sylvester Stallone és Mickey Rourke a The Expendables-ben

Mindenki kiemeli, hogy sok és látványos robbantást kapunk, de a Variety szerint az akciók egy része követhetetlen, azt pedig mindkét lap kritikusa megjegyzi, hogy az akciójelenetek közt néha nagyon hosszú idő telik el, ami alatt borzasztóan leül a film. A Hollywood Reporter kritikusának jobban bejött a film, viszont írásában ezt nem igazán támasztja alá konkrétumokkal - úgy tűnik, neki elég volt az ütős akcióhőscsapat ugrándozása.

A kritikusok fanyalgása valószínűleg nem fogja eltántorítani se a nosztalgiázásra vágyó idősebb, se a digitálisan fröcsögő vérre éhes fiatalabb férfinézőket. Stallone pedig fejben már egy lépéssel előrébb jár: úgy nyilatkozott, hogy amennyiben sikeres lesz a film, megcsinálja a második részt is, amihez máris van egy "radikális ötlete".