Hajdu Szabolcs Las Vegasba viszi Dosztojevszkijt

2010.08.17. 12:14

Ki ne szeretné a Las Vegasban játszódó filmeket? A sivatag közepén felhúzott műváros eleve adott képtelenségével és őrült túlzásaival egy önálló kis univerzum, ideális terep egy mese elszabadítására. Hajdu Szabolcs pedig tündéri mesélő, aki a Macerás ügyek-től kezdve a Bibliotheque Pascal-ig már jó pár gyönyörű mesébe belerángatott minket. Amikor megtudtuk, hogy Hajdu Szabolcs és Las Vegas találkozott, természetesen rögtön felhívtuk a rendezőt, hogy meséljen filmtervéről.

Fotó: Hajdu Szabolcs
Hajdu Szabolcs hangulatfotója Las Vegasból | Nézd meg a többi képet!

Kiderült, hogy Hajdu Dosztojevszkij A játékos című szerencsejáték-függőségről és szerelemről szóló regényét akarja megfilmesíteni, a történetet áthelyezve a mai Las Vegasba. Hajdu verziójában egy tehetős - "ha a száz leggazdagabb magyar közt kéne őket elhelyezni, akkor úgy az ötvenedikek lennének" - kelet-európai borászcsalád megy ki Vegasba, ahol eljátsszák minden pénzüket és felélik az otthoni hátországukat is. A modernizált sztoriban megmaradnak az eredeti regény fő figurái, de mint Hajdu elmondta, a történetből viszonylag keveset hagyott meg, csak a pszichológiai csomópontok lesznek azonosak.

Hajdu szeret ugyanazokkal az emberekkel dolgozni; az egyelőre A játékos munkacímű film ("úgy szokott lenni, hogy az elején adunk egy címet, amivel senki sem elégedett, aztán rajtaragad") főszereplői lényegében ugyanazok lesznek, mint a Bibliotheque Pascal-éi: a fiatal főhőst Andi Vasluianu (Mona gyermekének apja a BP-ban), szerelmét Török-Illyés Orsolya, a családfőt Ion Sapdaru (a gyámügyes), az ő választottját pedig Oana Pellea (Mona nagynénje) alakítja majd. A film szereplői java részt tört angolsággal beszélnek, de néha románul és valószínűleg magyarul is megszólalnak majd.

Fotó: Hajdu Szabolcs
Hajdu Szabolcs hangulatfotója Las Vegasból | Nézd meg a többi képet!

Hajdut régóta érdekelte A játékos, de a projekt kiindulópontja nem a regény volt, hanem maga a város: testvére, Hajdu Zoltán Miklós, aki a Fehér tenyér főszereplője volt, régóta Vegasban él. Korábban a Cirque du Soleil tagja volt, aztán személyi edző lett, és a munkája révén megismert egy csomó gazdag üzletembert, akik viszonylag könnyen kaphatók arra, hogy ha akad egy jó ötlet, megszponzorálják a megvalósítását. Így merült fel, hogy ha Szabolcs ír egy Vegas-i filmet, a testvére tud hozzá keresni finanszírozókat, Szabolcsnak pedig beugrott, hogy A játékos jól működhetne Vegasban.

A játékos így kizárólag magánpénzből foroghat (az utómunkához lehet, hogy pályáznak majd európai támogatásra). A producer magyar részről Taschler Andrea lesz, a gyártó a Hajdu Szabolccsal közösen alapított cégük, a Mirage Film Studio, amerikai részről pedig Hajdu Zoltán Miklós, az Art Films képviseletében. A pénzszerzés még zajlik, de az már biztos, hogy Hajdu feleségével, Török-Illyés Orsolyával és két gyermekükkel augusztus végén kiköltözik Vegasba, és ha minden összeáll, november elején elkezdik a hathetesre tervezett forgatást.

Fotó: Hajdu Szabolcs
Hajdu Szabolcs hangulatfotója Las Vegasból | Nézd meg a többi képet!

A film képi világáról Hajdu elmondta, hogy "vizualitásában nagyon közel áll majd a Bibliotheque Pascal-hoz, megpróbáljuk kibontani azokat a filmnyelvi és formanyelvi megoldásokat, amik ott még csak ötlet szintjén jelentek meg, de különbség, hogy az egy erősen hangulati film, itt pedig nagyobb hangsúlyt kap a történet. Valószerű történetet mesélünk el, de egy rendkívül abszurd közegben. Nem kell sokat hozzátennem, Vegasban 360 fokban állnak a díszletek". Az operatőr ismét Nagy András lesz, aki Hajdu előző három filmjét is fényképezte.

A játékos nem érinti Hajdu Szabolcs másik, Mirage című filmtervét. Ennek forgatókönyve idén már bejárta a legnagyobb koprodukciós fórumokat, és hamarosan elkezdődnek a tárgyalások a lehetséges partnerekkel. Hajdu úgy tervezi, fél évig biztosan kint marad Las Vegasban, de ha a Mirage helyzete "élesedni látszik", akkor hazajön, és remélhetőleg jövő nyár végén elkezdi a forgatást.