Tíz film, amit muszáj megnéznünk Velencében

Vágólapra másolva!
Natalie Portman balettos pszichóthrillerjének bemutatójával szerdán este elkezdődött a 67. velencei filmfesztivál. Kiválasztottuk a programból azt a tíz alkotást, ami a legnagyobb érdeklődésre tarthat számot. Robert Rodriguez vérmocskos kaszabolással érkezik, Ben Affleck ismét kemény zsarufilmet rendezett, ott lesz még a szétcsúszott Joaquin Phoenixről szóló botrányszagú dokumentumfilm, Sofia Coppola új andalgása, Vincent Gallo titkos agymenése, valamint két nálunk is népszerű regény (Norvég erdő, A prímszámok magánya) adaptációja. Minden filmnél latolgatjuk a magyar mozibemutató esélyeit is. Riporterünk már a helyszínen tartózkodik, csütörtökön indul a tudósítás.
Vágólapra másolva!

Black Swan
Rendező: Darren Aronofsky
Szereplők: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder

Forrás: [origo]
Natalie Portman

Két évvel A pankrátor Arany Oroszlánja után Darren Aronofsky új filmje is a velencei versenyprogramban mutatkozik be. A lélektani thriller középpontjában egy ambiciózus balettáncosnő (Natalie Portman) áll, akit nem elég hogy agyonhajszol a főnöke A hattyúk tava próbáin, de még egy rivális táncoscsaj (Mila Kunis) nyomulása is megkeseríti az életét. A hidegrázósan hatásos előzetesről eszünkbe juthat a Mulholland Drive és az Egyedülálló nő megosztaná is, és amellett, hogy Aronofsky virtuóz módokon szemlélteti a főhősnő személyiségének meghasadását, nem mehetünk el szó nélkül Portman és Kunis bevállalós csókjelenete mellett sem. Nem tudni, hogy a leszbikus vonal mennyire lesz hangsúlyos a Black Swan-ban, de mindenképpen bizakodásra ad okot a tény, hogy a film versenyez a fesztivál Queer Lion nevű melegdíjáért is.


Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 95% (az InterComnál vannak a jogok, Isten irgalmazzon a lelküknek, ha nem viszik moziba)

+ + +

Machete
Rendező: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
Szereplők: Danny Trejo, Jessica Alba, Michelle Rodriguez, Robert De Niro, Steven Seagal, Don Johnson

Forrás: [origo]
Danny Trejo

Danny Trejo tizenöt éve a Desperadó-ban már eljátszott egy fafejű bérgyilkost, aki még vert helyzetben is rendületlenül hajigálta a dobókéseit, pedig egy egész páncélautónyi gazfickó tört az életére. Erre a figurára hajaz erősen a Machete címszereplője, aki a Rodriguez és Tarantino által közösen jegyzett 2007-es Grindhouse egyik kamuelőzetesében debütált. Rodriguez már akkor váltig állította, hogy nem áll meg egy előzetesnél, hanem igazi vérmocskos egészestés akciófilmet forgat a rezzenéstelen arcú késes ürgéről, aki 20 méter magasra ugrat a golyószóróval felszerelt motorbiciklijével. Ígéretét beváltotta, és az ultrabrutális Machete szerdán éjfélkor szabadul rá a velencei filmpalota puccos közönségére. A szereposztás figyelemreméltó: a nyolcvanas évek leharcolt sztárjai (Steven Seagal, Don Johnson, Jeff Fahey) és korunk botránykirálynői (Lindsay Lohan, Michelle Rodriguez) mellett felbukkan az elragadó Jessica Alba, valamint maga Robert De Niro is. De ami számunkra a legfontosabb: egy cameo erejéig Antal Nimród is beköszön. A korhatáros előzetesben az erőszak mennyisége elképesztő méreteket ölt: fejeket vágnak le, szúrnak át, hasítanak ketté, lőnek pépesre, valamint a kitépett belek praktikus felhasználására is bemutatnak egy innovatív megoldást.

Minden idők legbrutálisabb félperces előzetese

Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 100% (sajnos csak november végén, majd' három hónappal a világpremier után)

+ + +

I'm Still Here
Rendező:
Casey Affleck
Szereplők: Joaquin Phoenix

Forrás: [origo]
Joaquin Phoenix

Talán többen emlékeznek rá, hogy két évvel ezelőtt a Gladiátor és A nyughatatlan Oscar-jelölt sztárja, Joaquin Phoenix egyszer csak bejelentette, hogy felhagy a színészettel, és repperként próbál szerencsét. Gondozatlan szakállt növesztett, és úgy kezdett el viselkedni, mint egy őrült drogos. Először mindenki rossz viccnek hitte az egészet, de Phoenix egyelőre nem esett ki a szerepéből, amint azt David Lettermannél tett zilált látogatása és a botrányos fellépéseiről készült YouTube-videók bizonyítják. Casey Affleck ebben a dokumentumfilmben örökítette meg sógora (Affleck felesége Joaquin Phoenix húga) pályamódosítását, és akik tesztvetítésen már látták az I'm Still Here-t, gusztustalan részletekről számoltak be. A kokózáson, kurvázáson, és általános gorombáskodáson felül állítólag az egyik gyomorforgató jelenetben valaki konkrétan le is szarja az alvó színészt. A filmet körbelengő botrányszagot az is fokozza, hogy az elmúlt pár hónapban két, a projekten dolgozó nő is beperelte a rendezőt szexuális zaklatásért. Az eddig tisztes családapaként ismert Casey Affleck és Phoenix (akinek a magánéletéről szinte semmit nem lehet tudni) óriási kockázatot vállalt ezzel a produkcióval, kérdés, hogy a végeredmény csak karikírozza majd a Lindsay Lohan-féle hírességek nagy nyilvánosság előtt folytatott agonizálását vagy egy nagyon tehetséges ember valódi megzuhanását dokumentálja.


Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 50% (minden a film fogadtatásán múlik, Joaquin Phoenix elég ismert színész nálunk is, ha nem aranyárban mérik a forgalmazási jogokat, valaki csak bevállalja)

+ + +

Somewhere
Rendező:
Sofia Coppola
Szereplők: Stephen Dorff, Elle Fanning, Benicio Del Toro, Michelle Monaghan, Laura Chiatti, Simona Ventura

Forrás: [origo]
Stephen Dorff

Stephen Dorffot a kilencvenes évek közepén Hollywood nagy reménységei között tartották számon. Alicia Silverstone-t szívatta az Aerosmith leghíresebb klipjében, emlékezeteset alakított a Backbeat-ben, és menő volt a Penge első részében. Aztán teltek az évek, Dorffból nem lett sztár, hanem 2003-ban már egy lepukkant pesti lakásban forgatott valami csak videón megjelent borzadályt Görög Zitával és Gyabronka Józseffel. Tavaly ismét vállalható alkotásban (Közellenségek) bukkant fel, aztán jött Sofia Coppola és megkínálta az igazi nagy lehetőséggel. A Somewhere-ben egy kiégett sztárt alakít, akit már pörgetnek fel a csajok és a drogok, amikor megjelenik a színen tizenegy éves kislánya (Elle Fanning) és kénytelen átmenni felelős apába. Még ha elég klisészagú is a történet, a hitelességgel valószínűleg nem lesz probléma, hiszen Coppola gyerekkora óta már rengeteg kiégett sztárocskával találkozhatott. Arra is mérget vehetünk, hogy legalább annyi szuperjó szám lesz a filmben, mint a Elveszett jelentés-ben.


Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon?
80% (elvileg már van is itthoni forgalmazója, bár Coppola előző filmjének, a Marie Antoinette-nek is volt, aztán mégis csak egy DVD-megjelenésre találták érdemesnek)

+ + +

Tolvajok városa (The Town)
Rendező:
Ben Affleck
Szereplők: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner, Blake Lively

Forrás: [origo]
Jon Hamm és Ben Affleck

Ben Affleck nem volt a legjobb formában az elmúlt évtized első felében, elég csak olyan filmjeire gondolni, mint a Gengszter románc, A felejtés bére, vagy a Túlélni a karácsonyt. A rehabilitáció pont Velencében kezdődött 2006-ban, amikor a Hollywoodland-ért elnyerte a legjobb férfi alakítás díját. Egy évre rá rendezőként is bemutatkozott a Hideg nyomon-nal, és a korábbi vehemens kritikusai gyorsan elhallgattak. A bostoni alvilágban játszódó Hideg nyomon legjobb pillanataiban megközelítette a Drót című korszakos tévésorozat színvonalát, és ez egy óriási dicséret. A Tolvajok városa is hasonló közegbe kalauzol, annyi különbséggel, hogy Affleck ezúttal saját magára osztotta az egyik főszerepet: a bankrablót, aki beleszeret az általa kirabolt pénzintézet egyik alkalmazottjába. A rendező pompás érzékkel beválogatta maga mellé a jelenleg dolgozó két legizgalmasabb amerikai férfiszínészt: A bombák földjén-ért Oscar-díjra jelölt Jeremy Rennert, és a Mad Men című tévésorozattal befutott Jon Hammet. A két női főszerepet pedig Rebecca Hallnak (Vicky Cristina Barcelona) és a barnára festett hajú Blake Lively-nak (Gossip Girl) adta.


Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon?
100% (október 21-én, laza egy hónappal a világpremier után már nézhetjük is)

+ + +

Promises Written in Water
Rendező: Vincent Gallo
Szereplők: Vincent Gallo, Delfine Bafort, Sage Stallone, Lisa Love

Forrás: [origo]
Delfine Bafort

Vincent Gallo 2003-ban a The Brown Bunny című alkotásával maradéktalanul feldühítette a cannes-i filmfesztivál közönségét. Nem elég, hogy a játékidő nagy részében felváltva nézhették Gallo szenvelgő ábrázatát és a mocskos szélvédőn keresztül fényképezett országutat, de a film sokkoló fináléjában azt a fájdalmasan hosszú jelenetet is el kellett szenvedniük, amelyben Gallo partnernője, az Oscar-jelölt Chloe Sevigny szájába adta a méretes farkát. Roger Ebert, a neves amerikai filmkritikus Cannes történetének legrosszabb versenyfilmjének kiáltotta ki a The Brown Bunny-t, Gallo pedig hét évig nem rendezett. A Promises Written in Water című új filmjéről kering ugyan valami gyanús tartalomleírás a neten, amit inkább nem akartunk elolvasni. Gallo maga szűkszavúan nyilatkozik filmjeiről, hivatalos szinopszis gyanánt most is ezt a két mondatot adta le a fesztivál szervezőinek: "A film írója, producere és rendezője Vincent Gallo. Semmi egyéb információt nem közlünk róla." Annyi biztos, hogy 75 perces, fekete-fehér, és Gallo mellett Sage Stallone (Sylvester Stallone 34 éves fia), és Delfine Bafort szupermodell is szerepel benne, valamint az is borítékolható, hogy vagy elviselhetetlenül rossz, vagy páratlanul nagyszerű lesz. (Gallo még egy The Agent című 12 perces kisfilmet is visz Velencébe, amiről tényleg csak azt lehet tudni, hogy ő és Sage Stallone játszanak benne.)

Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 0% (ha a The Brown Bunny-t hét év sem sikerült semmilyen formában eljuttatni a magyar közönséghez, erre aztán végképp ne számítsunk)

+ + +

Norvég erdő (Noruwei no mori)
Rendező: Anh Hung Tran
Szereplők: Kenichi Matsuyama, Rinko Kikuchi, Kiko Mizuhara, Kengo Kora, Reika Kirishima

Forrás: [origo]

A filmet nagy várakozások övezik, főleg a japán írósztár, Murakami Haruki rajongói ülnek tűkön hosszú hónapok óta. A film alapjául szolgáló regény hazájában kultuszműnek számít, sokan hasonlítják a Zabhegyező-höz. Főszereplője egy tokiói egyetemista srác, aki szerelmes régi gimnazista barátja ex-barátnőjébe, sűrűn látogatja is őt a vidéki rehabilitációs szanatóriumban, ahova a lelkileg labilis lány gyógyulni vonult. Kirándulnak, sok Beatlest hallgatnak (innen a cím is), a srác türelmes. Érzelmeit csak az ingatja meg, amikor felbukkan életében egy másik lány, a hebehurgya, vidám Midori, aki szeret főzni és pornómoziba járni. A filmhez csak egy incifinci előzetes látott eddig napvilágot, a képeket is szűken adagolták, ezért csak tippelni tudjuk, hogy jó érzékkel készített adaptáció született.


Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 70% (biztató, hogy egy mellélövését leszámítva eddig a rendező összes filmje eljutott a magyar mozikba, továbbá az itthon is rendkívül népszerű Murakami neve szintén csalogató lehet)

+ + +

A vihar (The Tempest)
Rendező: Julie Taymor
Szereplők: Helen Mirren, Russell Brand, Alfred Molina, Djimon Hounsou, David Strathairn, Chris Cooper

Forrás: [origo]
Tom Conti, Helen Mirren, David Strathairn, Alan Cumming és Chris Cooper

Julie Taymor, a páratlanul egyedi látásmódú színházi rendező 3-4 évente a moziban is megcsillantja zsenialitását. Legutóbb Beatles-dalok köré szőtt varázslatos musicalt, előtte Frida Kahlo életét dolgozta fel érzéki képekben, azelőtt pedig Shakespeare egyik ritkán elővett drámáját (Titusz Andronikusz) értelmezte újra egy őrülten szuggesztív stíluskavalkád formájában. Negyedik filmjében a mester utolsó, A vihar című darabjához nyúlt, és elég csak annyit elárulni az adaptáció különlegességéről, hogy Prosperót, a trónjáról letaszított milánói fejedelmet itt Prosperának hívják, és Helen Mirren játssza. A produkcióban egymást érik az olyan nagyszerű brit színészek, mint Alfred Molina, Alan Cumming, Ben Whishaw és Felicity Jones, valamint pompás húzás, hogy az udvari bohóc szerepét a Felkoppintvá-ban megismert Russell Brand kapta.

Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 30% (még ha begyűjt pár Oscar-jelölést, akkor is inkább egyből DVD-n számítsunk rá, ahol pont a lényeg fog elveszni: a csodálatos látványvilág)

+ + +

A prímszámok magánya (La solitudine dei numeri primi)
Rendező: Saverio Costanzo
Szereplők: Alba Rohrwacher, Luca Marinelli, Filippo Timi, Isabella Rossellini, Maurizio Donadoni

Forrás: [origo]

Egy fiatal fizikus srác, Paolo Giordano két éve robbant be a könyvpiacra az anorexiás, bicegős fiatal lány és az öngyilkos hajlamú, súlyosan szociofób fiú történetével. A történet különös karakterei miatt kínálja magát a megfilmesítésre, nem csoda, hogy az olaszok szinte azon melegében nekiálltak a mozinak. Titkon talán abban is reménykedtek, hogy sikerül megismételni a francia kollégák hasonló recept alapján készült, Audrey Tautou-val megpecsételt sikerét (az Egyedül nem megy című film alapjául szolgáló könyvet szintén egy akkor még viszonylag ismeretlen szerző írta: Anna Gavalda). Hogyha tervükhöz nemzetközileg ismert fiatal olasz színésznőt nem is találtak, de az egyik szerepre sikerült megnyerniük Isabella Rossellinit. Az általa játszott figura a könyvben nem túl hangsúlyos, de bármiben lefogadnánk, hogy a színésznő kedvéért a filmhez kicsit feltupírozták. A két főszereplőt (általunk) ismeretlen fiatal olasz színészek alakítják. A lányt különösen jól sikerült kiválasztani, már az előzetest látva is megjósolható, hogy kedves és megkapó arca sokkal szerethetőbbé fogja tenni a könyvbéli zűrös csaj alakját. Egy apró megjegyzésünk lenne: a színésznőt a forgatásra jó tíz kilóval le kellett volna fogyasztani. Ki hiszi el így róla, hogy anorexiás?


Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon?
35% (nagyban függ attól, hogy mennyire lesz sikeres a könyv itthon, mennyire lesz sikeres a film Olaszországban, és számoljuk azt is hozzá, hogy Isabella Rossellini mégsem egy Audrey Tautou)

+ + +

Drei
Rendező:
Tom Tykwer
Szereplők: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow

Forrás: [origo]
Sophie Rois

A balul elsült hollywoodi kitérő (A bűn árfolyama Clive Owennel és Naomi Wattsszal) után Tom Tykwer farkát behúzva hazasomfordált Németországba és egy elkészítette ezt az alacsony költségvetésű családi drámát. A történet középpontjában egy negyvenes berlini házaspár áll, akik mindketten beleszeretnek ugyanabba a férfiba. A helyzet akkor válik igazán kellemetlenné, amikor a feleség teherbe esik, és nem lehet tudni, hogy ki a gyerek apja. Tykwer pont az ilyen feszült emberi drámákkal (Téli alvók, A harcos és a hercegnő) alapozta meg a hírnevét hazájában, most is precíz színészi munkát és a tökéletesre komponált képeket várhatunk.

Mennyi az esélye, hogy bemutatják Magyarországon? 50% (jutányos árú csomagban könnyen landolhat egy kisebb forgalmazónál, de ha máshol nem, két év múlva elkaphatjuk valami német filmhét műsorán)