Meghalt Bánffy György színész

2010.09.03. 16:08

Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház művésze - tudatta a színház szóvivője pénteken. A József Attila Színház saját halottjának tekinti a váratlanul, tragikus hirtelenséggel eltávozott színészét.

Forrás: nincsmese.hu
Bánffy György a 2003-as Nincs mese című filmben


Bánffy György közel négy évtizeden át, 1971 óta volt a József Attila Színház tagja. Sok száz színdarabban, több mint ötven játékfilmben nyújtott emlékezetes alakítást. A magyar nyelv szerelmese volt, színeszek generációit oktatta a szép kiejtésre. Jellegzetes orgánumát minden magyar televíziónéző ismerte, szavalataival számos magyar verset tett ismertté és közkedveltté.

Olyan legendás filmekben szerepelt, mint a Magasiskola (1970), a Tűzoltó utca 25. (1973), a 141 perc a Befejezetlen mondatból (1974), vagy Az ötödik pecsét (1976), de a legtöbben talán a Linda című tévésorozat Dokijaként emlékezhetnek rá. Szabó Istvánnal négyszer is dolgozott együtt, először 1973-ban a Tűzoltó utca 25.-ben, majd a nyolcvanas években a Mephistó-ban és a Redl ezredes-ben, végül négy évvel ezelőtt a Rokonok című filmben.

Bánffy György a Linda című tévésorozatban


Hunyadi-Buzás Györgyként született 1927-ben, azért kellett megváltoztatnia a nevét, mert 1945 környékén a szakszervezeti szabályzat még megtiltotta, hogy történelmi neveket viseljenek a színészek. Édesanyja, Pápai Klára színésznő volt, aki a Valamit visz a víz című klasszikusban Jávor Pál feleségét alakította.

1985-től 1994-ig országgyűlési képviselő volt, 1990 és 1994 között az MDF frakciójában ült. 1989-ben az MDF nevében beszélve Bánffy szólította fel az Országgyűlést, hogy oszlassa fel önmagát, hogy ezáltal új választásokat lehessen kiírni.

Arany János A walesi bárdok című verse Bánffy György előadásában


"Ha az Isten kegyes lesz hozzám, akkor a halálom is úgy következik be, hogy nem ágyban, párnák közt, hanem a csatamezőn, azaz a színházi életben ér majd el a vég." - fogalmazott Bánffy György tavaly egy interjúban.