Vasárnap, nyolcvan évesen elhunyt Claude Chabrol francia filmrendező és színész, a francia új hullám (Nouvelle vague) egyik meghatározó alakja, akinek a nevét Francois Truffaut-val, Jean-Luc Godard-ral és Éric Rohmerrel szokás együtt emlegetni. Halálhírét Christophe Girard párizsi alpolgármester jelentette be, aki "szabad, szemtelen, politikus és bőbeszédű" rendezőként jellemezte.

Chabrol - aki pályafutása során több mint 50 filmet készített - első filmjét, az 1958-ban készült A szép Serge-t a francia új hullám első filmjeként tartják számon, ami hamar kultuszfilmmé vált. 1959-ben Berlinben Arany Medvét nyert az Unokafivérek-kel, de a rendező főleg az 1960-as, 1970-es években készült krimijeiről híres, mint A hentes, A hűtlen asszony (La Femme infidéle), vagy Az állatnak meg kell halnia (Que la bete meure). Utolsó filmjét, a Bellamy-t tavaly mutatták be Gérard Depardieu főszereplésével.

Az 1930-ban Párizsban gyógyszerészcsaládba született Chabrol maga is gyógyszerésznek tanult, de már fiatalon elkötelezte magát a mozi mellett, 12 évesen már filmklubot szervezett. Filmjeinek központi témája a burzsoá életstílus felszíne, és a mélyben meghúzódó erőszakos indulatok közötti feszültség ábrázolása. Az 1970-es évek felé egyre több tévéfilmet is készített. Munkáira Fritz Lang és Alfred Hitchcock művei voltak nagy hatással.

Chabrol-nak három házasságából négy gyermeke született: egy lány és három fiú.