Csak poén volt a Joaquin Phoenix széteséséről szóló film

2010.09.17. 12:08

A közvélemény majdnem két éve - a hajléktalan-kinézetet öltő Joaquin Phoenix bejelentése óta, hogy visszavonul a filmezéstől - találgatja, hogy a kétszeres Oscar-jelölt teljesen megkergült vagy csak nagyon jól játssza a drogoktól szétcsúszott, valósággal kapcsolatát vesztő sztár szerepét. A velencei, majd a torontói filmfesztiválon mutatták be az I'm Still Here című (ál)dokumentumfilmet, amelyben Casey Affleck, Phoenix sógora rögzítette a színész szétesését. A filmet az USA-ban az elmúlt hétvégén kezdték vetíteni 19 moziban, és most Casey Affleck - minden bizonnyal, hogy felspannolja a film iránti érdeklődést - előállt a farbával, hogy az I'm Still Here nem igazi.

Forrás: [origo]
Joaquin Phoenix az I'm Still Here című filmben

Affleck a New York Timesnak elmondta, hogy a filmben szinte minden megrendezett, még a nyitójelenet is, amelyben elvileg a gyermek Joaquin és testvérei úszkálnak egy tóban - az állítólagos home videót is Affleck készítette, színészekkel. Affleck szerint Phoenix "pályájának legnagyobb alakítását" nyújtotta a filmben és úgy általában az elmúlt két évben, és reméli, hogy "mindenféle díjra jelölik majd" érte, de e tekintetben lehet, hogy csalódni fog. Az I'm Still Here drogozós, kurvázós, szánalmas jelenetei a legtöbb kritikust sokkolták, és többségük most aligha örül, hogy hülyére vették őket.

Anne Thompson a blogján elismeri, hogy idegesíti az egész ügy, és gyerekes csínynek titulálja Affleckék húzását, mások úgy tesznek, mintha mindvégig teljesen egyértelmű lett volna, hogy csak egy elhúzódó poénról van szó, megint mások bevallják, hogy sikerült őket átverni, és elismeréssel nyilatkoznak a trükkről. A Playlist bloggere ugyan csak futólag, de felhoz egy nagyon is releváns dolgot: ha Phoenix két éven át ilyen szinten átadta magát ennek az őrültségnek, akkor még sincs minden teljesen rendben vele.

 

Jövő szerdán Phoenix ismét David Letterman vendége lesz, akinek a műsorában tavaly benyugtatózott hobóként tűnt fel (Affleck állítása szerint Lettermant is átverték, de a New York Times egy másik cikke szerint a talkshow házigazdája is benne volt a buliban). Mindenesetre Affleck azt mondja, Phoenix most már valódi önmagaként szerepel majd a tévéműsorban.