Százéves korában, álmában elhunyt Gloria Stuart amerikai színésznő, aki James Cameron Titanic című kasszasikerében az idős Rose-t, Kate Winslet figurájának öregkori mását alakította. A színésznő hétfőn halt meg - erősítette meg a hírt a Los Angeles Timesnak Gloria Stuart lánya. Az idős művész már öt éve tüdőrákkal küzdött.

Forrás: AFP

James Cameron 1997-es filmjének forgatásán az akkor 87 éves Stuartot maszkkal öregítették a 101 éves figura megformálásához. Alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A mai napig ő a legidősebb színésznő, aki jelölést kapott. Kate Winsletet a fiatal Rose megformálásáért a legjobb színésznő kategóriájában jelölték.

Forrás: [origo]
Bill Paxton, Gloria Stuart és Suzy Amis a Titanic-ban

Gloria Stuart - eredetileg Stewart - a kaliforniai Santa Monicában született 1910-ben, a filmvásznon a harmincas években debütált. 1933-ban egyike volt a színészek céhe, a Screen Actors Guild nevű szervezet alapítóinak. A Titanic forgatása előtti években azonban már keveset foglalkoztatták. "Tudtam, hogy a szerep, amelyet akartam, és amelyre vártam, végre megérkezett. Az idős Rose karaktere pontosan rám illett" - írta 1999-es megjelenésű életrajzi kötetében, az I Just Kept Hoping-ban, amely sokaknak meglepetést okozott, mert Stuart nyíltan írt benne szabados szexuális életéről.

http://www.youtube.com/v/SPt3Q88C_Mw?fs=1&hl=hu_HU
Interjú Gloria Stuarttal a Titanic-ról

A 30-as években Stuart folyamatosan dolgozott, szerepelt többek közt az 1933-as A láthatatlan ember-ben és a Poor Little Rich Girl című Shirley Temple-filmben. A 40-es évek közepén felhagyott a színészkedéssel, hogy a festésnek szentelje az idejét, de a 70-es években visszatért, innentől elsősorban tévéfilmekben szerepelt. A Titanic előtt mintegy tíz évig nem játszott, de Cameron filmje után ismét lendületet kapott a karrierje, feltűnt többek közt A millió dolláros hotel-ben és az Anyám, a kém-ben. Utolsó szerepét Wim Wenders 2004-es A bőség földje című filmjében alakította.

Stuart kétszer ment férjhez, egy lánya, négy unokája és tizenkét dédunokája van.