Csütörtökön, 85 éves korában meghalt Tony Curtis, magyar származású színészlegenda, a Van aki forrón szereti, a Spartacus, A megbilincseltek, A siker édes illata című filmek és a Minden lében két kanál című tévésorozat sztárja. A színész lánya Jamie Lee Curtis megerősítette a halálhírt, de nem szolgált további részletekkel. A The First Post nevű brit lap értesülése szerint Curtis Las Vegas-i otthonában halt meg, szívroham következtében.


Tony Curtis Bernard Schwartzként született New Yorkban, 1925-ben, egy Mátészalkáról kivándorolt magyar zsidó házaspár, Emaunel és Helen Schwartz legidősebb fiaként. Keserű gyerekkora volt: a szülei örökké marták egymást, anyja verte, állandó pénzszűkében éltek és a világgazdasági válság idején annyira elszegényedtek, hogy öccsével, Juliusszal együtt a szülők rövid időre árvaházba is adták őket.

Curtis, hogy elmeneküljön a nyomasztó otthoni légkörtől, a második világháború alatt beállt a haditengerészethez. A hadsereg támogatását kihasználva drámaórákra járt és a zsidó színház tagjaként turnézni kezdett. Feltűnően szép férfi volt; hamar felfedezték maguknak a hollywoodi stúdiók és leszerződtek vele. Ekkor változtatta nevét Anthony Curtisre. A huszonhárom éves színész Burt Lancaster 1949-es filmjében, a Criss Cross-ban tűnt fel először, a névtelen dzsigoló szerepében.

Forrás: [origo]
Criss Cross | Tony Curtis első filmjében | Tony Curtis filmszerepei

1953-ban eljátszotta a szabadulóművészt a Houdini című filmben, az igazi kiugrást azonban az 1957-es A siker édes illata (előzetes)jelentette számára, amelyben egy manipulatív ügynököt formált meg. Az 1958-as A megbilincseltek-ben egy szökött fegyencet játszott, ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték. Az 1960-as Spartacus-ban egy szicíliai rabszolgát formált meg, aki elhagyja a gazdáját és Spartacushoz (Kirk Douglas) csatlakozik, azonban a film végén arra kényszerül, hogy élet-halál harcot vívjon vele.

Forrás: [origo]
A megbilincseltek | Sidney Poitier és Tony Curtis | Tony Curtis filmszerepei

Leghíresebb szerepe mind a mai napig az 1959-es Van, aki forrón szereti Joe-ja, a zenész, aki barátjával (Jack Lemmon) együtt tanúja lesz egy leszámolásnak, ezért kénytelen női ruhába öltözve menekülni a szemtanúkat eltüntetni akaró gengszterek elől. Így ismerkedik meg a bájos Sugarral (Marilyn Monroe), akihez kétféle álcában is közel férkőzik, mielőtt a film végén egymáséi lesznek.

Forrás: [origo]
Van, aki forrón szereti | Nézd meg a híres csókjelenetet!

Hiába játszott a legnagyobb hollywoodi sztárok oldalán, Curtis a magyarokban leginkább talán a Minden lében két kanál pimasz Danny Wilde-jaként maradt meg, aki Roger Moore brit arisztokratája mellett osztogatta a pofonokat és fektette le sorra a hosszúcombú nőket. Az eredetileg 1971 és 1972-ben futó sorozat elképesztő siker lett Európában.

Az utolsó jelentős főszerepét A bostoni fojtogató-ban játszotta 1968-ban. Curtis arra számított, hogy ezért az alakításáért megkapja az Oscar-díjat, de még csak nem is jelölték. "Azután nem voltak különösebben érdekesek a filmjeim, viszont a gyerektartást kellett fizetnem" - nyilatkozta 2000-ben a Seattle Timesnak.

F. Scott Fitzgerald Az utolsó filmcézár-jának 1976-os adaptációjában Robert De Niro oldalán szerepelt. Utolsó filmes munkája a 2008-as David & Fatima című, Rómeó és Júlia történetét izraeli-palesztin környezetbe áthelyező dráma egyik mellékszerepe volt.

Forrás: [origo]
Minden lében két kanál | Roger Moore és Tony Curtis | A sorozat főcíme

Hollywood hercege című életrajzi könyve tavaly jelent meg magyarul. Híres volt hódításairól, szeretőiről. Fiatal, kezdő színészként Marilyn Monroe-val járt, és valahol azt nyilatkozta, hogy több mint ezer nővel volt dolga élete során. Összesen hatszor házasodott, három házasságból hat gyermeke született. Első felesége Janet Leigh színésznő volt, aki a Psycho zuhany alatt tragikus véget érő hősnőjét alakította. Tőle született Jamie Lee Curtis és Kelly Curtis, mindketten színésznők lettek. Utolsó felesége, Jill, negyvenkét évvel volt fiatalabb nála, tizenhat évig voltak együtt.

Forrás: [origo]
Első feleségével, Janet Leigh-vel | Tony Curtis filmszerepei

Curtis a színészkedés mellett sok időt szentelt a festészetnek is, szürrealista stílusú festményei darabonként körülbelül 25 ezer dollárért kelnek el. Festményeiből tavaly Budapesten kiállítást rendeztek.

2003-ban Magyarországra jött, hogy országunkat népszerűsítő reklámspotokat forgasson, amelyekkel elsősorban az idősebb amerikai turisták érdeklődését akarták felkelteni a Magyarországra utazás iránt. Az elkészült filmben az idős Curtis a Gerbeaud cukrászdában élvezi a kávét és a csinos nők látványát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=h849L900vJA8YZin
Tony Curtis ezzel a reklámfilmmel népszerűsítette hazánkat

2006 végén tüdőgyulladást kapott, és több napra kómába esett. A betegség következtében tolószékbe kényszerült, mert nem bírta a fizikai megerőltetést. Idén júliusban egy asztmarohamot követően egy ideig kórházban kezelték.

Amikot tavaly tavasszal Magyarországon járt, így foglalta össze életfilozófiáját az [origo] riporterének: "Egy titka van az életnek, egy módon lehet túlélni: soha nem szabad hagyni, hogy feldühítsenek. Ne mérgelődj semmin, soha."

Olvasnivaló: Tony Curtis selymes markában - tavalyi találkozásunk a színésszel
Olvasnivaló: Tony Curtis 2003-ban Magyarországra érkezett, hogy reklámokkal népszerűsítette hazánkat - a reptéren vártuk