A Facebook-alapító Mark Zuckerberg, aki eddig csak félmondatokat volt hajlandó elejteni a Social Network-ről (kritikánk), végre elmondta a véleményét David Fincher filmjéről. Zuckerberg a Stanford egyetem diákjai előtt beszélt, és amikor a filmről kérdezték, kifejtette, hogy bár egy csomó érdektelen részlet - például a kapucnis pólói és ingei - teljesen pontos a filmben, a kerettörténet teljesen hamis, mely szerint egy olyan lány miatt alapította a Facebookot, aki szakított vele, és a fő célja az volt, hogy lányokkal ismerkedhessen és bejusson elit körökbe.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=v8BYQ46kNblKMTNh
Mark Zuckerberg elmondja a véleményét a Social Network-ről

Zuckerberg kijelentette, hogy bár tényleg sokszor szakítottak vele, a filmbeli lány (akit Rooney Mara alakít) nem létezik, és azzal a lánnyal, akivel most jár, már a Facebook alapítása előtt összejöttek. Valószínűleg Zuckerberg itt csúsztatott egy kicsit, a Slashfilm blog felhívja rá a figyelmet, hogy létezett egy lány, akit Zuckerberg a blogján "bitch"-nek titulált, és akin Mara figurája alapul, habár lehetséges, hogy nem jártak együtt, valamint, hogy jelenlegi barátnőjét, Priscilla Chant ugyan tényleg a Facebook alapítása idején ismerte meg, de csak 2005-ben kezdtek randizgatni, amikor a lány már nála dolgozott.

Zuckerberg egy érdekes gondolattal zárta a mondanivalóját: azt kifogásolta, hogy a filmesek képtelenek felfogni, hogy a Silicon Valley-ben dolgozók egyszerűen azért hoznak létre dolgokat, mert szeretnek dolgokat létrehozni. Ebben valószínűleg igaza van, és könnyen lehet, hogy a forgatókönyv írója, Aaron Sorkin nem tudja igazán átérezni azt az intellektuális kihívást kereső, lelkes geekmentalitást, amely Zuckerberg olvasatában a Facebook létrehozásának fő mozgatórugója volt, ugyanakkor ez teljesen mellékes, hiszen erre nem lehet felfűzni egy filmet - ezt pedig Zuckerberg nem érti.

Forrás: [origo]
A Saverint alakító Andrew Garfield és a Zuckerberget játszó Jesse Eisenberg a filmben

Érdekes módon a Facebook alapításában szintén részt vevő, később Zuckerberget beperelő Eduardo Saverin (akit a filmben Andrew Garfield játszik) a Zuckerberg által hiányolt üzenetet is kiolvasta a filmből, és ezt részletesen ki is fejtette a CNBC blogján. Szerinte a film az életrajzi hitelességtől függetlenül arról szól, hogy egy sikeres vállalkozáshoz és az ország gazdasági növekedéséhez kreativitásra és vállalkozószellemre van szükség, és reményét fejezte ki, hogy a Social Network sokakat arra inspirál majd, hogy új vállalkozásba fogjanak.