Mint Nagy Zsolt említette vele készült interjúnkban, hamarosan főszerepet játszik A vizsga című filmben, amelyet Bergendy Péter, az Állítsátok meg Terézanyut! alkotója rendez. A rendező elmondta nekünk, hogy egy "ávós film noir"-ra készül "amely ötvözi a 40-es évek amerikai krimijeinek hangulatát egy magyar kémsztorival". A film egyetlen nap történetét meséli el: egy 50-es évek végi szentestén játszódik.

Forrás: [origo]
Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben

Nagy Zsolt egy fiatal ávós tisztet alakít, akit társaihoz hasonlóan a forradalmi események után tudta nélkül levizsgáztatnak, hogy meggyőződjenek az állam iránti feltétlen hűségéről. A férfi egy ún. konspirált lakásban dolgozik, itt veszi át a besúgók beszámolóit, miközben a szemközti házból a vizsgáztatók - Kulka János és Scherer Péter - titokban figyelik a munkáját. Amikor hősünk saját szeretőjéről kap egy jelentést, nehéz helyzetbe kerül, és el kell döntenie, hogy munkáját vagy szerelmét választja. A szeretőt Hámori Gabriella alakítja, aki a Szezon című filmben már dolgozott Nagy Zsolttal (nézd meg egyik közös jelenetüket!). Mellettük még Nagy-Kálózy Eszter, Haumann Péter, Elek Ferenc és Thuróczy Szabolcs játszik fontosabb szerepet a filmben.

Forrás: [origo]
Hámori Gabriella a Kaméleon-ban

Köbli Norbert (9 és 1/2 randi, Made in Hungária) forgatókönyve azzal fogta meg Bergendyt, hogy "olyan, mint egy akciófilm, miközben nem az: egy igazi magyar történet, feszült, izgalmas tálalásban, erős miliővel". Az operatőr Tóth Zsolt (Tabló, Puskás Hungary) lesz, akivel Bergendy reklámfilmeken már többször dolgozott, és a film vizuális világában is megjelenik majd a noir-hangulat: "nem lesz világos film, sokat próbálunk majd játszani a fény-árnyékokkal és próbálunk új megoldásokkal kísérletezni". A film felvétele is újszerű lesz: kamera helyett egy HD-minőségű fényképezőgéppel rögzítik a filmet, ami "könnyebben kezelhető és bensőségesebb képeket tudunk vele készíteni".

Forrás: [origo]
Kulka János a Kaméleon-ban

A vizsga elsősorban tévéfilmnek készül - kb. 120 millió forintos költségvetéséből 40 millió forint az MTV tévéfilmes pályázatából származik -, de sem a rendező, sem Bodzsár István producer nem zárja ki, hogy később moziban is bemutassák. A forgatás zöme novemberben zajlik majd, a film májusra lesz kész, így leghamarabb jövő ősszel kerülhet adásba. Bodzsár szerint mozibemutatóban akkor lesz érdemes gondolkodni, "ha külföldön is mutatkozik iránta érdeklődés fesztiválok vagy forgalmazók részéről, és ha valamikor valamilyen magyar filmszemlén be tudjuk mutatni".

Az ügynöksztori ugyan izgalmasnak tűnik, de felmerül bennünk a kérdés, hogy a mozikban nem túlságosan sikeres Kolorádó Kid után érdemes-e egy több elemében is hasonló (Nagy Zsolt, forradalom utáni időszak, film noir) filmet készíteni. Az alkotók nem aggódnak, hogy filmjükre pont a Kolorádó Kid miatt nem lesz kíváncsi a közönség, Bodzsár szerint "örülni kell minden elkészülő magyar filmnek, még akkor is, ha a közönség és a kritika egyértelműen nem igazolja ezt vissza minden esetben. Bízom benne, hogy mi a körülményeinkhez méltó filmet fogunk készíteni." A producer nem gondolja úgy, hogy maga az ügynöktéma elcsépelt lenne, mert "érezhető, hogy a fiatalokat is foglalkoztatja, és a filmeseknek feladatuk lenne még keményebben piszkálni ezt a máig feldolgozatlan témát".