Szerelmes rabló finoman csókol

the town
Vágólapra másolva!
A Tolvajok városa sokkal jobb bankrablós film, mint a többi. Igaz, ez főleg annak köszönhető, hogy megpróbál szembemenni a műfajjal és valahol a huszadik percben átmegy szerelmesfilmbe. Ben Affleck biztos kézzel rendezi magát a hősszerelmes bűnöző szerepében, de Rebecca Hall és Jeremy Renner adják a film legerősebb pillanatait.
Vágólapra másolva!

Ben Affleck új filmje Boston Charlestown nevű negyedében játszódik, ami arról híres, hogy rengeteg bankrabló éldegél itt, akik rengeteg bankot rabolnak ki rendszeresen. Akár így van a valóságban, akár nem, Affleck második rendezése, a Tolvajok városa a 2007-es Hideg nyomon után megint az amerikai városi lét bűnös, drámáktól és titkoktól feszülő világát mutatja be. Néhány perccel az első, akcióval telepakolt képsor után kiderül, miért szeretik annyira az amerikai kritikusok ezt az egyébként nagyon átlagos sztorijú, ezerszer látott bankrablásos jelenetekkel megszórt filmet - nagyon jó színészek játszanak benne, és ami még ennél is ritkább: ezek a színészek kapnak elég időt, fókuszt, sőt, néha még extrán belassított pillanatokat is arra, hogy megmutassák, hogyan kell jól filmben játszani.

Ez Affleck érdeme. Rendezőként és főszereplőként úgy építi fel maga köré a filmjét, hogy az acélbiztosan, több lábon állva, minden mozinéző rétegnek megfelelve mesélje el Doug (Affleck), a jobb sorsra érdemes, érzőszívű bankrabló meglehetősen sablonos történetét. A film alapjául szolgáló könyv címe, a Tolvajok hercege is sejteti: Doug hiába ölt a bankrabláshoz rémisztő koponya-maszkot, hiába csinál ki brutális módon mindenkit, aki az útjába áll, a szíve mélyén azért egy kedves, nemes, érzékeny fiú, aki finoman csókol és örökké szeret. A néző hamar mellé áll és lelkesen szurkol neki egészen a film végéig. Mennyire más ő, mint a többi cölöpfejű Tuskó Hopkins a bandájából! Itt van például A bombák földjén-ben befutott Jeremy Renner, aki sebezhető, robbanékony energiával játssza a tagbaszakadt Jemet, Doug jóbarátját és harcostársát, és aki szinte minden közös jelenetben képes elmozdítani a fókuszt az abszolút főszereplő Affleckről. Izgalmas lett volna Affleck helyett inkább őt látni, ahogy szerelembe esik a film elején kirabolt bankfiók vezetőnőjével, Claire-rel (Rebecca Hall).

Forrás: [origo]
Rebecca Hall és Ben Affleck a Tolvajok városá-ban

A Claire-t játsszó angol Hall a másik nagy erőssége a Tolvajok városá-nak; pontos és egyszerű a játéka valódi súlyt ad a szerelmes jeleneteknek. Hall mellett Affleck igazi mélységekbe merészkedik és színész lesz belőle. Az a szerencsénk, hogy a film elég időt ad ennek a két embernek együtt és egy idő után úgy tűnhet, Charlestown nem is a tolvajok, hanem a szerelmesek városa. Hiába a nyakukban lihegő FBI-ügynök (Jon Hamm), a prédára éhes Jem meg a többi rossz modorú bűnöző, vagy akár Doug utolsó nagy dobása, az Utolsó Meló, ez a szerelem magabiztosan uralkodik a sztori felett és a profin leforgatott, vad lövöldözések közepén is leginkább azon tűnődünk, vajon túléli-e Doug, hogy aztán már csak az ásó-kapa válassza el Claire-től. Még Jon Hamm, a Mad Men karizmatikus, milliók által imádott Don Drapere sem rúghat itt labdába. Az eredeti regényben mind a ketten, Doug és az FBI-os pali is beleszeretnek Claire-be, itt azonban Affleck csak a kellemetlenkedő, humortalan, okos vadászkópó szerepét adja neki, semmi többet. Hamm nem is tud ezzel a szereppel mit kezdeni. Bárki más eljátszhatta volna ezt a zsarut - csak azért jelenik meg néha a színen, hogy előremozdítsa a sztorit.

Forrás: [origo]
Ben Affleck és Jeremy Renner a Tolvajok városá-ban

Jól sikerült ez a bankrablós film, de csak azért, mert minden erejével azon dolgozik, hogy elfeledtesse a nézővel, hogy ez egy bankrablós film. Persze rengeteg időt hagy a klasszikus akciójelenetekre, tisztességgel elpuffogtat félezer töltényt, borul a sok páncélkocsi, szállnak a riadt százdollárosok, de a Tolvajok városa azzal emelkedik igazán a nagy mozis átlagmassza fölé, hogy elég időt hagy az érzelmekre, a fájdalomra, a szerelemre és a félelemre. Affleck tudja, hogy az akció semmit nem ér, ha az egyszeri bűnözőnek nincs semmi vesztenivalója és nincs hol megpihennie, ha egy nap elege lesz a koponya-maszkos ijesztgetésből.