Meghalt Dino De Laurentiis legendás filmproducer

2010.11.11. 13:26

91 éves korában Los Angelesben elhunyt Dino De Laurentiis legendás olasz filmproducer - jelentették olasz hírügynöksége Az 1919-ben született De Laurentiis statisztált, de színészként és rendezőként is dolgozott, mielőtt - alig 20 évesen - végleg a producerkedés mellett döntött volna. Az 50-es években alapította meg önálló produceri irodáját, majd Dinocotta néven saját filmstúdiót hozott létre. Az olasz filmművészet olyan kiemelkedő alkotásai kötődnek karrierje kezdetéhez, mint Roberto Rossellini Európá-ja vagy Fellini Országúton-ja. Utóbbi alkotásért kapta meg - 1957-ben Carlo Pontival közösen - első Oscar-díját, a következő évben újabb produkciójuk, a szintén Fellini által rendezett Cabiria éjszakái nyerte el a szobrot. Később a Dinocotta csődbe ment, Laurentiis pedig elhagyta az országot, és az Egyesült Államokba költözött.

Forrás: [origo]
Jonathan Mostow, Kurt Russell, Dino de Laurentiis és Martha de Laurentiis A félelem országútján című film forgatásán 1997-ben

A hetvenes években olyan filmekkel sikerült megalapoznia hírnevét és jövőjét a tengeren túl, mint a Serpico, A keselyű három napja, vagy a King Kong, ebben az időszakban csinált filmet Robert Altmannal és Ingmar Bergmannal is. A nyolcvanas években dolgozott Milos Formannal (Ragtime, 1981), David Cronenberggel (A holtsáv, 1983), Michael Ciminóval (A sárkány éve, 1985) és Stephen Kinggel (Maximális túlhajtás, 1986). De Laurentiis kérte fel David Lynchet a Dűne megrendezésére, és habár a film hatalmas bukás volt, a Kék bársony-ban még egyszer együtt dolgoztak.

Az ő produceri irányításával készült 1986-ban A bárányok hallgatnak előzményének tartott Az embervadász, majd 2001-ben a Hannibal, amely több mint 350 millió dolláros bevételt hozott, és egy évvel később a Vörös sárkány, ami gyakorlatilag Az embervadász remake-je, mivel mindkét film ugyanabból a Thomas Harris-regényből készült. 2007-ben még egyszer visszanyúlt Hannibal Lecterhez, és Hannibal ébredése címmel dolgozta fel az emberevő pszichiáter életének korai szakaszát.

Forrás: [origo]
Brett Ratner rendező és Dino de Laurentiis a Vörös Sárkány forgatásán 2002-ben

2001-ben életmű-Oscarral (Irving G. Thalberg Memorial Award) jutalmazták, utolsó filmje producerként a Hayden Christensen és Mischa Barton főszereplésével készült 2007-es Szűzlányok ajándéka című komédia volt.