A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a 42. Magyar Filmszemle ügyében a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma. A hazai filmszakma legfőbb finanszírozójaként működő közalapítvány jelezte: nem rendelkezik forrásokkal a 2011-es szemle megrendezéséhez.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A filmes szervezet pénteki közleménye hangsúlyozza: a 2010. évi, a közalapítványt és a magyar filmszakmát sújtó költségvetési zárolás és a jövő évi büdzsé eddig közzétett adatai tükrében nem rendelkeznek "a Magyar Filmszemle létrehozásához szükséges finanszírozási lehetőséggel".

Az MMKA ugyanakkor emlékeztet: Magyarország 2011. első félévi, soros európai uniós elnökségére és a magyar filmkultúra érdekeire való tekintettel is fontos lenne megtartani a több mint 40 éve folyamatosan megrendezett eseményt, amely a közpénz támogatásával létrejött magyar filmalkotások bemutatását szolgálja.

"Ezért a Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriuma kéri a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének és területért felelős államtitkárainak erkölcsi és anyagi támogatását a Magyar Filmszemle létrehozásához" - zárul az MMKA közleménye.