A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Filmszemle mellé áll - derül ki a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) mai sajtóközleményéből. Az állami támogatások a filmszakmát is érintő drasztikus csökkenése miatt az utóbbi hónapokban a Filmszemle sorsa kérdésessé vált. Az MMKA kuratóriuma novemberben fordult támogatásért a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához.

Fotó: Valuska Gábor 

A szemléket rendező filmes szövetség közleményéből az derül ki, a minisztérium úgy foglalt állást, hogy "szándékában áll" a Filmszemle támogatása. A kedvező minisztériumi döntés ismeretében az MMKA a megszokott január végi időpont helyett április végében jelölte meg a jövő évi Filmszemle általuk javasolt dátumát. Szerintük ez lenne az az időpont, amikorra "mind az MMKA 2011. évi költségvetése, mind a Filmszemlén megjelenő filmek finanszírozási helyzete rendezetté válik" - áll a közleményben.

"Megvan az alapja annak, hogy április végén, május elején egy jó Filmszemlét rendezhessünk, de ehhez még nagyon sok munkát kell elvégezni, többek közt egyéb forrásokat is fel kell kutatni, és együttműködő partnereket, szponzorokat találni" - nyilatkozta Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumi elnöke.

Az időponttal kapcsolatban az elnök arra emlékeztetett, hogy azt a magyar filmesek külföldi fesztiválszereplései miatt a nemzetközi szemlékhez kellett igazítani, de a szombathelyi Mediawawe és a cannes-i filmfesztivál között van egy "erős hét", ami jó lehetőségnek tűnik. Megjegyezte: a körülmények miatt természetesen nem volt már mód az előzsűrizésre, ezért sem lehet már megtartani a szemlét a szokásos időpontban.

"Nagyon sajnálom, hogy a körülmények alakulása miatt a hagyományos időpontban nem tudjuk megtartani a szemlét, annál is inkább, mert igen impozáns mezőny jelentkezett rá" - jegyezte meg Kőrösi. Mint elmondta, a 2011-es Filmszemle versenyszekciójába tizenhét, a bemutató szekcióba tizenhárom nagyjátékfilm jelentkezett, száz felett van a dokumentumfilmek száma, továbbá szép számú animációt és kísérleti filmeket is neveztek az alkotók.

-------------------

A cikkben szereplő fotót Valuska Gábor készítette.