P. Koltai Gábor filmproducert is őrizetbe vette a rendőrség abban az akcióban, amelyet nagy értékre elkövetett adócsalás miatt indított a Vám- és Pénzügyőrség - közölte szerda este a Magyar Televízió Híradója. A filmproducert csalással, adócsalással és magánokirat-hamisítással is gyanúsítják.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
P. Koltai Gábor (középen, szemüvegben) a Magic Boys című film sajtótájékoztatóján 2009-ben

Az MTV szerint Koltai Róbert és Pogány Judit fiának ügyében négy darab 3D-s animációs film számláit vizsgálják a hatóságok. A gyanú szerint a filmek három producere fiktív számlákkal igazolta az állami támogatás elköltését.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szerdán közölte, hogy különösen nagy értékre elkövetett adócsalást derített fel. A gyanú szerint filmek gyártásával és értékesítésével foglalkozó cégek fiktív számlákkal 2,3 milliárd forinttal károsították meg az államot.

A napokban összehangolt akció keretében összesen 14 helyszínen tartottak házkutatást. Öt embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük három producert őrizetbe vettek, előzetes letartóztatásukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte (az ügyről korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen).

Korábban: Fizetés nélkül léptek le Koltai Róberték
Riport: Színpadra léptek Koltai chippendale fiúi - a Magic Boys zenés jelenetének forgatása
Riport: Hol a fenében vannak a nők? - a Magic Boys sajtótájékoztatójáról