Vérükben van a mozi

jancsó nyika
Vágólapra másolva!
A filmesek gyerekei közül sokan már egészen apró korukban forgatásokon sertepertéltek, így nem volt nehéz megfertőződniük a szakma által. Egész életükben azon dolgoznak, hogy kikerüljenek szüleik árnyékából, és saját jogon szerezzenek maguknak hírnevet. Még olyan is van köztük, aki ezért eldobta az ismert vezetéknevet. Garas Dezső, Jancsó Miklós, Makk Károly, Haumann Péter, Koltai Róbert és Sas Tamás a büszke és kevésbé büszke szülők között. Íme, a nem teljes névsor az ifjú generáció azon tagjairól, akik az anyatejjel szívták magukba a mozgókép szeretetét.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb filmes klánt kétségkívül Jancsó Miklós alapította. Wowesznyi Katalintól született gyermeke, Nyika nemzetközileg elismert operatőr, aki amellett, hogy édesapja és Mészáros Márta filmjeit fényképezi, a komolyzenét feldolgozó filmek, koncertfilmek specialistája. Zoltán (Mészáros Márta előző házasságából született fiú, Jancsó adoptálta) alapvetően tévés, de a filmezésben is mindent kipróbált - volt már operatőr, forgatókönyvíró, rendező és vágó is.

Forrás: [origo]
Jan Novicki és Jancsó Nyika A temetetlen halott forgatásán

Legkisebb fia, Dávid - akinek Csákány Zsuzsa vágó az édesanyja -, maga is vágó lett, és egy ideje Mundruczó Kornél állandó munkatársa. Alig száradt meg a tinta friss, filmművészetis diplomáján, már megcsinálta a Deltá-t, és azóta A Nibelung-lakópark-ot és a Szelíd teremtés.t is, úgyhogy a pályáját azonnal két cannes-i versenyfilmmel kezdte. A klán legfiatalabb tagja pedig az unoka, Ladányi Jákob, aki néha felbukkan nagyszülei filmjeiben, az idei Jancsó-opuszban, az Oda az igazság!-ban pedig már főszerepet játszott. De hogy valóban színész lesz-e belőle, még nem tudni.

Fotó: Gordon Eszter
Ladányi Jákob (jobbra) az Oda az igazság! című filmben

Sára Sándor rendező-operatőr is tovább adott mindent a gyerekeinek, amit csak tudott. Balázs fia operatőr, Juli lánya rendező lett. A nagy öregek közül még Garas Dezső gondoskodott ilyen eredményesen a filmszakmai utánpótlásról: lánya, Garas Klári az új generációban az egyik legkeresettebb gyártásvezető. Ugyan nagyjátékfilm még nem fűződik a nevéhez, de rengeteg rövidfilm, videoklip és reklám igen. Bátyja, Garas Dániel pedig az egyik legjobb fiatal operatőr, Török Ferenc alkotótársa. Ő fényképezte a Moszkva ter-et, a Szezon-t, az Overnight-ot, de a Mázli-t, és a Szerelem az utolsó vérig-et is - rendhagyó tévéfilmjeiről nem is szólva.

Forrás: [origo]
Garas Dániel az Overnight forgatásán

Deák Krisztina rendező (Eszterkönyv, Jadviga párnája) is mindkét gyermekét megfertőzte a film szeretetével: Esztergályos Károly tévérendezővel közös lánya, Esztergályos Krisztina rendező lett, de forgatókönyvíróként is dolgozik. A miskolci boniésklájd-ban például ilyen mindőségben dolgozott együtt az édesanyjával; a még bemutatásra váró Aglajá-ban pedig már rendezőasszisztens volt mellette. De tavaly Ezüst Leopárd-díjat nyert Locarnóban a saját diplomafilmjével, a Variációk-kal. Öccse, Bálint Dániel (Bálint András fia) még csak hallgatója a Filmművészeti Egyetemnek Máthé Tibor operatőr osztályában. És ide jár Pálos György (Országalma, Sztornó) rendező fia, Pálos Gergely is, akinek nővére, Pálos Hanna utolsó éves hallgató színész szakon, és a Katona József színházban már komoly szerepeket játszik, legutóbb például a Cigányok-ban.

Fotó: Dömölky Dániel
Pálos Hanna és Rajkai Zoltán a Cigányok című előadásban

Az is előfordul persze, hogy rendezők gyerekeiből szintén rendezők lesznek, mint például Jeles András (A kis Valentino, Álombrigád) fiából, Nemes Jeles Lászlóból, akinek két rövidfilmje (Türelem, The Counterpart) már komoly elismeréseket szerzett, és előkészítés alatt áll első játékfilmje is.

Forrás: [origo]
Nemes Jeles László

Janisch Vera, Janisch Attila (Árnyék a havon, Hosszú alkony) lánya még csak most fejezte be a Főiskolát Grunwalsky Ferenc osztályában, és ugyanitt végzett Cserhalmi György lánya, Cserhalmi Sára is. Ő már le is forgatta első játékfilmjét apja főszereplésével A gyalázat fénye címmel.

Forrás: [origo]
Cserhalmi Sára

De például Makk Károly lánya, Makk Lili vágó lett (Jancsó Dávid osztálytársa volt), és scriptesként is dolgozik forgatásokon, így például az Intim feljlövés-ben, és az Üvegtigris 3-ban is. És Gothár Péter fia, Gothár Márton is vágó, legutóbb a Napozz Holddal című Kispál-filmen dolgozott. Érdemes egy pillantást vetni a honlapjára, amiből kiderül, mennyi reklámot készített már, és hogy számítógépes animációval, illetve grafikával is foglalkozik, amiben egy másik rendező, Sas Tamás fia is sokra vitte. Sas Olivér eleinte az apja filmjeinek látványvilágáért felelt, ma már sok reklám köszönheti neki a vizuális megjelenését és effektjeit.

Forrás: [origo]
Makk Lili és Rudolf Péter az Üvegtigris 3 forgatásán

Verebes István fia, Verebes Zoltán (alias Pater Sparrow) is most épp látványtervezőként dolgozik Mátyássy Áron Tanár úr kérem című tévéfilmjében, bár eredetileg rendező. A Stanislaw Lem egyik novellájából forgatott 1 című elsőfilmje négy díjat nyert a 40. Magyar Filmszemlén, és elismerésekkel tért haza több nemzetközi fesztiválról is.

Fotó: Hentes
Verebes Zoltán aka. Pater Sparrow

Ebben a pillanatban kevésbé tűnik sikersztorinak Koltai Róbert és Pogány Judit fiának, P. Koltai Gábornak a filmes karrierje, akit épp előzetes letartóztatásba helyeztek adócsalás vádjával. A Világszám, a Megy a gőzös, és a Magic Boys producerének tevékenységét a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága vizsgálja, és azzal vádolják, hogy fiktív számlák kiállításával összesen 2,3 milliárd forinttal károsította (társaival együtt) a központi költségvetést.

Forrás: MTI
P. Koltai Gábor

Az nyilvánvaló, hogy színész házaspárok gyerekei elsősorban a színészi pálya felé szoktak orientálódni. Hogy mást ne említsünk, a magyar film két emblematikus figurája, Bánsági Ildikó és Gáspár Sándor lányát, Gáspár Katát, akit Sas Tamás fedezett fel az Apám beájulna című filmjében. Bár akkor kamaszlányként azt nyilatkozta, hogy nem készül színésznek, azóta változott a helyzet. Ma a Nemzeti Színház tagja, és már olyan filmekben játszott, mint a Tibor vagyok, de hódítani akarok, a Nap utcai fiúk, vagy az Intim fejlövés.

Forrás: [origo]
Gáspár Kata az Intim fejlövés-ben

Hasonlóan erős filmes gyökerekkel rendelkezik Lázár Kati és Jordán Tamás lánya, Jordán Adél is. Az édesanyja nélkül egy időben nem készült magyar művészfilm, ő azonban - dacára a Katona József Színházban látható sokszínű és tehetséges alakításainak - elsősorban a közönségfilmek (Csak szex, és más semmi, 9 és fél randi) cicababájaként lett ismert. Szerencsére a Kolorádó Kid-ben egész más arcát mutathatta, és azt nem is lehet könnyen elfelejteni. És itt a következő generáció: néhány hónapja született meg Jordán Adél és szintén a Katonában társulati tag Keresztes Tamás kisfia, Andor, akiből majd, ha minden jól megy, a harmincas évek meghatározó férfiszínésze lehet.

Fotó: Hektor
Jordán Adél | Még több fotó

Jordán Adél kollégája a Katona József Színházban a magyar filmtörténet egyik legkarizmatikusabb színész-egyéniségének, Szirtes Ádámnak az unokája, Szirtes Ági lánya is. Pálmai Anna filmen eddig a Pará-ban és Sas Tamás Szélcsend-jében próbálhatta ki magát.

Fotó: Dömölky Dániel
Pálmai Anna és Szirtes Ági A szerelem diadala című előadásban

Az viszont ritkán fordul elő, hogy a színész-szülő egy filmet végig is játszhat színésszé lett gyerekével: ez mostanában csak Haumann Péternek adatott meg. Az Emelet-ben apa-fiú párost alakítanak Haumann Mátéval, akinek azért nem ez volt a filmes debütálása. Ha nem számítjuk gyerekszínészi szárnypróbálgatásait, akkor az Apám beájulna, és A miskolci boniésklájd már szakmai tapasztalatnak tekinthető, de még előtte volt az 1-nek, és az angol nyelven forgatott Brooklyn-nak. Nővére, Petra is színész lett, de ő elsősorban színházban játszik, és sokat szinkronizál, valamint levetkőzött a Playboynak is.