A Sundance-fődíjas Winter's Bone volt a legerősebb film, amit a Berlinalén láttam. Autentikusan ábrázol egy vidéket, az ott élő embereket, az ő viszonyaikat, értékrendszerüket és gondolkodásmódjukat, valamint a crystal meth nevű drog pusztító hatását. De nehogy valami lesújtó szociózásra gondoljatok, mindezt egy izgalmas thriller keretein belül teszi.

Forrás: [origo]

A 16 éves Rae (Jennifer Lawrence) egyedül gondoskodik két kistestvéréről, anyja egész nap katatón állapotban néz ki a fejéből, apját hónapok óta nem látta, őt droterjesztés miatt körözi a rendőrség. Kiderül, hogy az apa felrakta óvadéknak a családi házat, és Raenek egy hete van arra, hogy előkerítse az öreget, különben az utcára kerülnek.

A történet a Missouri állambeli O hegység tanyavilágában játszódik, és messze nem az az ahogy Hollywoodból elképzelik a vidéki nyomort-típusú feldolgozás: az alkotók egy évvel a film forgatása előtt gyakorlatilag leköltöztek a környékre, elnyerték a helyiek bizalmát, akik a rendelkezésükre bocsátották a ruháikat és a házaikat. Persze, bajosan tudnék objektíven hitelességről beszélni, tekintve, hogy sosem jártam Missouriban és nem találkoztam onnan származó emberrel sem, de annyi biztos, hogy a film az első kockától az utolsóig hitelesnek érződik.

Forrás: [origo]

Nagyon jó a főszerepet játszó Jennifer X, mindössze egy-két pillanatban éreztem úgy, hogy kivillant belőle a Los Angeles-i színésznő, a rossz természetű nagybácsit alakító férfiről pedig azt hittem, hogy egy helyi amatőr, aki kicsit emlékeztet John Hawkesra (Deadwood), aztán nagy megdöbbenésemre a végefőcímben tényleg John Hawkes neve állt ott. Amit ő csinál ebben a filmben az már nem is a színjátszás, hanem az átlényegülés kategóriája.