Csütörtök reggel 88 éves korában elhunyt Blake Edwards amerikai filmrendező - írja a Variety. Edwards nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Álom luxuskivitel-ben, az eredeti A Rózsaszín Párduc és annak hat folytatása, valamint a Bruce Willis és Kim Basinger főszereplésével készült Nem látni és megszeretni.

Forrás: [origo]
Peter Sellers és Blake Edwards A Rózsaszín Párduc forgatásán 1964-ben

Edwards rendezte a kultikus tiszteletnek örvendő Estély habfürdővel című komédiát, amelyben Peter Sellers játszotta a hollywoodi partin galibák sorozatát okozó ügyefogyott indiai statisztát. 1983-ban Burt Reynolds-zal forgatta A nőimádó-t, amely A férfi, aki szerette a nőket című Truffaut-film remake-je volt. 1983-ban Oscarra jelölték a Viktor/Viktória forgatókönyvéért, 2004-ben életmű Oscar-díjat kapott.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UiugbkqTcNG2rmtt
Jim Carrey átadja Blake Edwardsnak az életmű Oscar-díjat 2004-ben

Edwards 1969-ben vette feleségül Julie Andrewst, a Mary Poppins és A muzsika hangjai sztárját, akit számos filmben rendezett is, köztük a Kémek keringője, a Lili drágám, a Bombanő és az Ilyen az élet című alkotásokban. A házaspár öt gyermeket nevelt fel: kettő Edwards korábbi házasságából származott, egy Andrews korábbi házasságából, valamint a hetvenes évek elején örökbefogadtak két vietnámi árvát. Edwardsot családja körében érte a halál.