A szerelem halott - 2010 legfájdalmasabb szakításai

Vágólapra másolva!
Még soha ennyi pár nem ment szét egy év alatt Hollywoodban, mint 2010-ben. Nagyágyúk és bulvárhősök, álompárok és könnyű románcok egyaránt vannak köztük. Hosszú, viharos házásságát nyírta ki végérvényesen Sean Penn, rövid kapcsolatnak vetett véget Carey Mulligan és Shia LaBeouf, facér lett Scarlett Johannson és Colin Farrel, Jim Carrey pedig szingli nagypapaként indítja az új évet. Nézzük, kik szakítottak tavaly!
Vágólapra másolva!

David Arquette és Courtney Cox

Forrás: AFP
Courtney Cox és David Arquette egy Lakers-meccsen 2004. január 28-án

Az 1995-ös Sikoly forgatásán találkoztak, és 1999-ben házasodtak össze. Hollywoodi mércével egy örökkévalóság óta - konkrétan azonban csak 11 éve - voltak házasok, és a kiegyensúlyozott, boldog családi élet mintaképei. Kislányuk, Coco hatéves. Az októberben bejelentett válás okait egyelőre sikerült titokban tartaniuk, annak ellenére, hogy a bulvármédia szappanoperát csinál a szakításukból, és hogy David Arquette rendszeres vendége Howard Stern rádióműsorának. Ott azért ki-kibukik belőle egy-egy intim vallomás is, például, hogy a szexuális életük régóta haldoklott, hogy a válás óta szüntelenül dorbézol, és ennek folytán kínos helyzetekbe kergeti magát, valamint, hogy úgy érzi, idegösszeomlást kapott. A mindig jólnevelt Courtney Cox nem asszisztál volt férje nyilvános panaszkodásaihoz, inkább barátnőjéhez, Jennifer Anistonhoz jár vigaszért, akit egykor ő segített át a váláson. A sors fintora, hogy tavasszal ismét együtt lesz látható volt férjével a vásznon, a Sikoly negyedik epizódjában.

+ + +

David Thewlis és Anna Friel

Forrás: AFP
Anna Friel és David Thewlis A szólista premierjén 2009. április 21-én

A Harry Potter-sorozat Remus Lupinja (aki annak idején Brad Pitt partnere volt a Hét év Tibetben című filmben) és felesége, Anna Friel (akit legutóbb Báthory Erzsébetként láthattunk a szlovák életrajzi filmben) kilenc év házasság után döntött úgy, hogy vége. Kislányuk, Gracie öt éves. Bár a válást csak decemberben jelentették be, Frielt már egy évvel ezelőtt is látták csókolózni kollégájával, Joseph Cross-szal, akivel együtt játszott az Álom luxuskivitelben londoni előadásában. A 23 éves színész aztán be is költözött a házaspár hollywoodi otthonába, de Thewlis még akkor is tagadta, hogy gond lenne a kapcsolatukkal. A vásznon azonban ők is maradnak egy pár még egy film erejéig: a London Boulvard-ban Colin Farrellel és Keira Knightley-val játszanak majd együtt.

+ + +

Patricia Arquette és Thomas Jane

Forrás: AFP
Thomas Jane és Patricia Arquette A megtorló premierjén 2004. április 12-én

Így higgyjen az ember a sztároknak. 2009 szeptemberében Patricia Arquette azt nyilatkozta Ellen DeGeneres műsorában: "Jobban szeretjük egymást, mint valaha. Ez fantasztikus. Nyolc éve vagyunk együtt, és bár egy kapcsolat kemény meló, mi nagyon boldogok vagyunk." Januárban pedig már be is jelentették a válásukat, a szokásos indokkal, kibékíthetetlen ellentére hivatkozva. Hétéves kislányukat, Harlow Olivia Calliopét Arquette neveli tovább. De majd besegít a jobban ráérő, ugyan idegileg kissé labilis nagybácsija, David Arquette.

+ + +

Jim Carrey és Jenny McCarthy

Forrás: AFP
Jenny McCarthy és Jim Carrey a cannes-i filmfesztiválon 2009. május 18-án

Öt évig voltak együtt, de sosem házasodtak össze. Kapcsolatuk eddig kiegyensúlyozottnak tűnt, és a szakítás után kiadott nyilatkozataikban is csak a legszebb szavakkal nyilatkoznak egymásról. "Hálás vagyok mindazért, amit együtt éltünk át, és a legjobbakat kívánom Jenny-nek" - üzente a komikus. A sors fintora, hogy Carrey lánya, Jane is nemrég szakított barátjával, Alex Santanával, a Blood Money énekesével, akitől márciusban gyermeke született. Jim Carrey így 47 évesen szingli nagypapa lett.

+ + +

Carey Mulligan és Shia LaBeouf

Forrás: AFP
Shia Labeouf és Carey Mulligan a cannes-i filmfesztiválon 2010. május 15-én

Mindig is furcsa pár voltak: a kifinomult brit és a kölyökképű amerikai. A Tőzsdecápák: A pénz nem alszik 2009-es forgatásán jöttek össze, de a 2010-es premieren már nem voltak együtt. Nem baj, jó kis szenzáció volt.

+ + +

Colin Farrell és Alicja Bachleda

Forrás: AFP
Alicja Bachleda és Colin Farrell az Ondine premierjén 2010. április 28-án

Colin Farrelltől mindig számíthatunk egy csalódott exre, akinek nem sikerül megszelidíteni őt. Legutóbb a lengyel származású 27 éves Alicija Bachleda volt kénytelen bedobni a törülközőt. Az Ondine című film forgatásán ismerkedtek meg, született egy közös fiúk (Farrellnek már a második gyereke), és alig több, mint egy évig voltak együtt. Ennek révén az ígéretes karrier előtt álló szépség kicsivel többet szerepelt a képes újságokban, mint szólóban tette volna - persze a nagy áttöréshez ennyi nem lesz elég. Farrellnek meg tökmindegy, tőle senki nem vár hűséget.

+ + +

Elisabeth Moss és Fred Armisen

Forrás: AFP
Fred Armisen és Elisabeth Moss és premieren 2009. december 14-én

Egy év, amibe minden belefért: januári első randi, január végi lánykérés, októberi esküvő, júniusi válás, júliusi sárdobálás. A Mad Men Peggy Olsonjának magánélete egyelőre nem kevésbé zűrös, mint a sorozatbeli karakteré. Igaz, a valós életben inkább a vallása okoz problémát, volt férje (a Saturday Night Live sztárja) barátai szerint ugyanis legalább olyan fontos neki a szcientológia, mint a házassága, ha nem fontosabb. Moss barátai pedig azzal vágtak vissza, hogy ez hazugság, ami csak Fred szennyeséről akarja elterelni a figyelmet. De ha egyszer előállnak a valódi okokkal, az a humoristának fájni fog. Fred Armisen mindenesetre már egy SNL-es kolléganőjével, Abby Elliottal vigasztalódik.

+ + +

Marilyn Manson és Evan Rachel Wood

Forrás: AFP

Minden nő meghökkentően mutat a fullsminket viselő Marilyn Manson mellett, de a csúcs azért az volt, amikor 2006-ban megjelent az akkor 19 éves Evan Rachel Wood oldalán (akinek korábbi "gyerekszerelme" Jamie Bell volt). Két évig jártak, aztán szakítottak, újra összejöttek, újra szakítottak, majd amikor Manson identitásválságba került, visszatalált Woodhoz, és januárban, egy párizsi koncert alkalmával eljegyezte a színpadon. (Korábban, hogy az imidzse ne sérüljön, olyanokat nyilatkozott, hogy napi szinten fantáziál volt barátnője csontvázának szétveréséről egy kőtörő kalapáccsal.) Ám a legújabb fellángolás sem tartott sokáig, augusztusban már be is jelentették szakításukat. Igaz, Wood azóta is csak szuperlatívuszokban beszél róla, zseninek nevezte Mansont, akit mindig szeretni fog, és aki segített neki a felnőtté válásban.

+ + +

Anne Parillaud és Jean Michel Jarre

Forrás: AFP

Villámcsapásként érte őket a szerelem 2004-ben - állították az érintettek -, amit egy évvel később házassággal szentesítettek. Gyerekük nem született, mert már mindkettjüknek volt korábbi házasságaikból, és amúgy sem voltak nagyon fiatalok, amikor összejöttek (Jarre 56, Parillaud 44 éves volt akkor). Az elmúlt öt évben aztán túl sok lehetősége volt a folyton turnézó zenésznek arra, hogy megcsalja feleségét, és ennek előbb-utóbb híre is ment. Anne Parillaud a válás után mégis inkább arra panaszkodott, hogy volt férje a munkájukkal járó összeegyeztethetetlen életformával magyarázta a szakítást. "Ez szörnyű hazugság, amitől úgy érzem magam, mintha nem ismerrném azt az embert, akinek a felesége voltam" - mondta. "Miért akart egyáltalán nyilatkozni a válásunkról? És miért mondta, hogy a szakmai életünk összeegyeztethetelen? Vagy én vagyok túlérzékeny?" - tette fel költői kérdéseit a Nikita sztárja ugyancsak az újságokon keresztül.

+ + +

Rachel Bilson és Hayden Christensen

Forrás: AFP
Hayden Christensen a Rachel Bilson a Spike TV díjkiosztóján 2007. december 7-én

Az ügy még nincs teljesen lezárva, hál' Istennek, hiszen a legigazibb moncsicsi-párról van szó. A Hipervándor 2007-es forgatásán jöttek össze, és egy évvel később el is jegyezték egymást. 2010 nyarára adtak egy kis szabadságot egymásnak, amit Bilson csupasz gyűrűsujja üzent meg a világnak egy Los Angeles-i filmpremieren. De a hírek szerint ősz végére lejárt a tűzszünet, és most megint együtt vannak. Ki tudja?

+ + +

Sean Penn és Robin Wright

Forrás: AFP
Robin Wright és Sean Penn egy díjkiosztón 2007. február 24-én

A listán szereplő leghosszabb, legviszontagságosabb kapcsolatnak júliusban lett végleg vége. Hivatalosan háromszor futottak neki a válásnak, nem hivatalosan ki tudja, hányszor. 1990 óta tartoztak össze, két gyermekük született, és csak azután házasodtak össze, 1996-ban. Sean Pennt - amennyire lehetett - Robin Wright szelidítette meg, tette családapává, és mellette lett Hollywood egyik legnagyobb formátumú férfiszínésze, és rendezője. Wright sokáig mindent megbocsájtott neki, de augusztusban már úgy nyilatkozott: "Átléptem egy határvonalat. Most már tudom, mi az, amit nem akarok." A szakítás után Penn egy Jessica White nevű 26 éves szupermodellel vigasztalódott.

+ + +

Ryan Phillippe és Abbie Cornish

Forrás: AFP
Ryan Phillippe és Abbie Cornish 2010. január 28-án

Egy mintacsalád esett szét, amikor Abbie Cornish feltűnt a színen, ezért ezt a kapcsolatot sokáig nem is tették hivatalossá. Az ausztrál színésznő később úgy emlékezett vissza a kezdetekre: "Nehéz idők voltak nekem. Egyszeriben tele lettek velem a bulvárlapok, amikben soha azelőtt nem szerepeltem. Egy normális, sikeres karrier esetében az ilyesmi lépésről lépsére történik, én meg egyik napról a másikra találtam magam ebben a helyzetben." Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szerelem hozta Los Angelesbe, nem a munka. A négy éves kapcsolat végét februárban jelentették be, de - ahogy az lenni szokott - már hónapokkal korábban szakítottak. Állítólag Cornish egy "papás hétvégén" költözött ki Philippe házából, amikor a színész épp Reese Witherspoonal közös gyermekeivel töltötte a napot.

+ + +

Barbara Hershey és Naveen Andrews

Forrás: AFP
Naveen Andrews és Barbara Hershey az Emmy-díjkiosztón 2005. szeptember 18-án

Egy kis segítség azoknak, akiknek nem ugrik be a két név hallatán a hozzá tartozó arc: Barbara Hershey őrülten vagány és vonzó csaj volt még 1986-ban, a Hannah és nővérei-ben, és most, 62 évesen is hihetetlen formában van, legközelebb a Black Swan-ban látjuk majd viszont. A Lost sztárjával pedig (akire egyébként mi szívesebben emlékezünk Az angol beteg-ből, amiben Juliette Binoche-sal incselkedett) tizenegy éve találkoztak a Drowning on Dry Land című film forgatásán, azóta tartoztak össze. A kapcsolat már túlélt egy szakítást 2006-ban, ami alatt Andrews egy gyereket is nemzett Elena Eustache színésznőnek. (Ez már a második gyereke volt, az elsőt még 16 éves korában szülte a gimnáziumi matertanárnője. Komolyan.) A kapcsolat tehát még akár túl is élheti ezt a krízist.

+ + +

Mel Gibson és Oksana Grigorieva

Forrás: AFP
Oksana Grigorieva és Mel Gibson A sötétség határán premierjén 2010. január 26-án

Szegény antiszemita, alkoholista, soviniszta, erőszakos Mel Gibsonról csupa rémség jelenik meg az utóbbi időben. Pedig azelőtt példás, hétgyermekes családapa, hithű katolikus volt. 2009-ben azonban valami történt vele, mert előbb 30 éves házasságát dobta el magától, majd alig pár hétre rá megjelent a nyilvánosság előtt új kedvesével, az orosz származású énekesnővel. Aztán alig, hogy megszületett közös gyermekük, már házasságon belüli erőszakról szóltak a hírek. Oksana állítólag (ő mondja) olyan pofont kapott, amitől a foga is kihullott. "Csak egyszer legyintettem meg Oksanát, nyitott tenyérrel, nem túl erősen, és csupán az volt a célom, hogy visszahozzam a valóságba" - védekezett Gibson. "Rá akartam ijeszteni, hogy hagyja végre abba a sikoltozást, és tegye le a kislányunkat, akit jobbra-balra rángatott." A színész mellett kiállt első felesége, Robyn is, őt soha nem ütötte meg, példás családapa volt - nyilatkozta.

+ + +

Kate Winslet és Sam Mendes

Forrás: AFP
Sam Mendes és Kate Winslet az Egy makulátlan elme... premierjén 2004. március 9-én

Az álompárok közé soroltuk egykor őket, mert a saját területükön egyformán magas színvonalat képviseltek. Kilenc éve egy színházi előadás castingján ismerkedtek meg, amelyben Winslet végül nem vállalt szerepet, de kapott cserébe egy férjet. Az esküvőt titokban tartották 2003-ban, közös fiuk, Joe pedig egy évvel később született. A szakításra állítólag azért került sor, mert Mendes beleszeretett Rebecca Hallba, akit még 2006-ban, A nagy kvízválasztó forgatásán ismert meg, majd két színházi produkcióba is hívott. Más források szerint már csak a szakítás okozta bánatot sírta ki a vállán. Winslet pedig Louis Dowler modell-lel vigasztalódott, de négy hónap után vele is szakított. A legfrissebb hírek szerint a nyár folyamán újra összejöttek Mendesszel, és azóta megpróbálják rendbehozni a házasságukat.

+ + +

Rachel Weisz és Darren Aronofsky

Forrás: AFP
Rachel Weisz és Darren Aronofsky az Oscar-díjkiosztó után 2006. március 5-én

Pont, mire feldolgoztuk a Winslet-Mendes válságot, egy másik álompár, a Weisz-Arronofsky is beadta a kulcsot. Nem lehet könnyű álompárnak lenni, főleg, ha két ilyen erős egyéniségről van szó. Bár a szakítást nem ez okozta, hanem a legtriviálisabb esemény, ami csak ebben a szakmában előfordulhat. Weisz beleszeretett új partnerébe, Daniel Craigbe, akivel a Dream House című filmet forgatta tavasszal. A fellángolással egy kilenc éves kapcsolat ért véget, amiből közös gyerek is született 2006-ban. És persze magával vont egy másik szakítást Daniel Craig és producer barátnője, Satsuki Mitchell között. Az új pár már együtt ünnepelte a karácsonyt egy angol vidéki villában.

+ + +

Jennifer Jason Leigh és Noah Baumbach

Forrás: AFP
Jennifer Jason Leigh és Noah Baumbach a New York-i MoMA-ban 2007. november 13-án

Nem emelkedtek soha az előző két álompár ismertségével egy szintre, de bizonyos körökben legalább olyan sokat jelentettek, mint a fent említettek. Öt évig voltak házasok, ebből két közös film született, a Margot esküvője és a Greenberg - az utóbbinak a forgatókönyvét is együtt írták. A harmadik közös filmjükbe Baumbach már Cate Blanchettet szerződtette arra a szerepre, amit eredetileg a feleségének szánt. A válóper benyújtásakor, novemberben egyetlen közös gyermekük, Rohmer még csak hét hónapos volt.

+ + +

Michael C. Hall és Jennifer Carpenter

Forrás: AFP
Jennifer Carpenter és Michael C. Hall a Comic-Conon 2010. július 22-én

A Dexter sztárja nem sokkal a sorozat indulása után szeretett bele a húgát alakító Carpenterbe, és 2008-ban feleségül is vette. Egy évvel később nyirokrendszeri daganatot (úgynevezett Hodgkin-limfómát) állapítottak meg nála, de szerencsére ezt a ráknak egyik legjobban gyógyítható fajtájaként tartják számon. Hall úgy vette át a januári Arany Glóbusz-díját, hogy épp elkezdte a kemoterápiás kezelést, áprilisban pedig már teljes gyógyulásáról számolt be a sajtónak. A házassága sem tarthatott sokkal tovább, mert a szakításról szóló decemberi bejelentés idején már hónapok óta különélt feleségétől. Mostanában Dexter-beli másik partnerével, Julia Stiles-zal mutatkozott többször is, aki viszont gyanús hevességgel tagadja, hogy miatta ért volna véget Hall házassága.

+ + +

Vanessa Hudgens és Zac Efron

Forrás: AFP
Vanessa Hudgens és Zac Efron egy Lakers-meccsen 2009. április 19-én

A legkevésbé meglepő szakítás, az embereknek viszonylag kis százaléka marad egy életen át az első komoly szerelmével. Viszont volt idejük együtt felnőtté válni, átvészelni a sztárrá válás viszontagságait, és elkezdeni egy karriert a High School Musical-trilógia után. Ebben a korban (Hudgens 22, Efron 23 éves) már az is nagy szó, hogy négy évig voltak együtt.

+ + +

Scarlett Johansson és Ryan Reynolds

Forrás: AFP

Semmit sem tudtunk róluk, azon kívül, hogy 2007-ben jöttek össze (nem forgattak közös filmet), egy évvel később házasodtak össze, nyilvános eseményen szinte soha nem jelentek meg együtt, de sokat flangáltak melegítőben, baseballsapkában és napszemüvegben. Augusztusban még vettek egy közös házat Los Angeleben, decemberben meg már be is jelentették válásukat - megint csak pár hónap különélés után, amikor már biztos volt. A papírok megérkeztek a Los Angeles-i Fellebviteli Bíróságra, Reynoldsot pedig azóta Blake Lively-val hozták hírbe. De hát kit nem hoztak már hírbe Blake Lively-val?