Ki sem látszunk Hollywoodból

2011.01.04. 20:55

Az év első harmadában a filmforgalmazók csak úgy döntik a nyakunkba a hollywoodi portékát: ki sem látszunk majd a szuperhősökből, a romantikus komédiákból és a látványos akcióból. Natalie Portman szexel a haverjával és összejön egy kalapácsos istenséggel, Matt Damon át akarja írni a sors könyvét, Johnny Deppből kaméleon lesz, visszatér a Sikoly-sorozat és Jason Stathamtől Dwayne Johnsonig szinte minden akciósztár bedobja magát.

Zöld darázs (The Green Hornet)
Bemutató:
január 13.


Michel Gondrytól az olyan kedves agylövéseket szoktuk meg, mint az Egy makulátlan elme örök ragyogása, ezért kíváncsian és az előzetes ismeretében kissé szkeptikusan várjuk a francia rendező első igazi, hollywoodi blockbusterét. Reméljük, belecsempész valami különlegeset sztoriba, ami a milliomospalántából szuperhőssé avanzsáló Zöld darázs és hű segítője, Kato kalandjait meséli el. A szereplőgárda is bizakodásra ad okot: a főhőst a mindig szerethető Seth Rogen (Felkoppintva) játssza, a főgonosz pedig a Becstelen brigantyk Hans Landája, Christoph Waltz.

* * *

A következő három nap (The Next Three Days)
Bemutató:
január 20.


Paul Haggis (Ütközések, Elah völgyében) művészetének nem vagyunk elkötelezett hívei, mert hiába tud filmet csinálni, bosszantóan ragaszkodik a bevett sablonokhoz és a közönség orra alá dörgölt igazságokhoz. Valószínűleg A következő három nap-pal se váltja majd meg a világot, azt viszont bírjuk, amikor Russell Crowe hétköznapi családapából átvedlik akcióhőssé (de jó, hogy ezt nem Gerard Butler kapta!). És ha Elizabeth Banks az, akit meg kell szöktetni a börtönből, és ebbe még Liam Neeson is besegít, akkor azért kíváncsiak vagyunk arra az akcióra.

* * *

Csak szexre kellesz (No Strings Attached)
Bemutató:
február 10.


Ha hihetünk az előzeteseknek, Valentin napi kedves kis limonádénak ez pont jó lesz. Igaz, hogy idén több hasonló sztorijú filmet is kapunk majd, de ez az első, úgyhogy most még örömmel várjuk, hogy mit hoznak ki a "lefeküdtem a legjobb barátommal, és puff, beleszerettem" felállásból. Mivel a két barát Natalie Portman és Ashton Kutcher (utóbbi az előzetesben ki is villantja a hátsóját), az már most tuti, hogy a látványra nem lesz panaszunk.

* * *

Rango (Rango)
Bemutató:
március 3.


Igazából még mindig nem sikerült rájönnünk, miről szól pontosan a Rango, a legutóbbi előzetes annyira dilis volt, de pont az tűnik benne izgalmasnak, hogy totál őrült. Az animáció ígéretes, a mindenféle kalamajkába keveredő főhős kaméleont pedig valószínűleg imádni fogjuk. Reménykedünk benne, hogy a forgalmazó feliratos verziót is készít majd a filmből, hiszen Rango hangját Johnny Depp kölcsönzi.

* * *

A rítus (The Rite)
Bemutató:
március 10.


Főleg azzal keltette fel az érdeklődésünket ez a film, hogy részben Budapesten forgott a részben magyar származású Mikael Hafström rendezésében. A Könyörtelenek-nél még kifejezetten tehetségesnek tűnő Hafström ugyan nem csinált semmi érdekeset azóta, hogy Hollywoodban dolgozik (Kisiklottak, 1408), úgyhogy csak abban reménykedünk, hátha az európai környezet és színészek inspirálták ördögűzős thrillerében. A szereposztás mindenesetre tetszetős: Anthony Hopkins az ördögűzés nagymesterét játssza, mellette olyanok tűnnek fel a filmben, mint Alice Braga, Ciarán Hinds és Toby Jones.

* * *

The Eagle
Bemutató:
március 24.


Ez is részben nálunk készült (jártunk is kint a forgatáson), a Budai-hegység lankái a római kori Nagy-Britannia dombjait alakítják. Channing Tatum római katonaként feszít, Jamie Bell pedig a kelta rabszolgáját játssza, mígnem egyszer csak fordul a kocka és a rabszolga kerül nyeregbe. Mióta felnőtt, Jamie Bellt nem látjuk eleget a vásznon, úgyhogy ez már önmagában ok rá, hogy várjuk a filmet, az meg különösen, hogy a remek Kevin Macdonald (Zuhanás a csendbe, Az utolsó skót király) rendezte.

* * *

Álomháború (Sucker Punch)
Bemutató:
március 24.


Büszkék vagyunk rá, hogy egyik olvasónk adta a film címét, és az alapkoncepció is vonzó - egy elmegyógyintézetbe zárt leányzónak a képzelet világában kell küzdenie a szabadulásért -, de tartunk tőle, hogy Zack Snyder filmje azért nem lesz egy Eredet. Amit biztos, hogy kapunk: féktelen tobzódás a vizuális trükkökben és szexis idomok. Serdülőkorban levő srácoknak valószínűleg azt a moziélményt adja majd, amiről mindig is álmodtak.

* * *

Sorsügynökség (The Adjustment Bureau)
Bemutató:
március 31.


Szeretnénk, ha ennek a Philip K. Dick-novella alapján készült filmnek nem volna olyan sablonos az előzetese, de Matt Damon tehetsége ide, Emily Blunt bájai oda, ennek bizony nagyon erősen "láttuk már" hangulata van. Lehet, hogy nem a rendező (George Nolfi) tehet róla, hanem egyszerűen az, hogy tényleg rengeteg olyan film volt már, ami alternatív életeket/sorsvonalakat/valóságokat piszkált, ezért nehéz teljes erőbedobással drukkolni Blunt és Damon megírt sorssal szembeszálló szerelmének.

* * *

Limitless
Bemutató:
március 31.


A korábban Dark Fields címen futó film sztorija szintén olyan kicsit, mintha Philip K. Dick írta volna, de persze nem. A sármos Bradley Cooper végre főszerepet játszik: egy szerencsétlen író-aspiránst, aki egy különleges drog birtokába jut, amitől hirtelen zseniálissá válik, azonban ezért súlyos árat kell fizetnie. Robert De Nirónak kulcsszerep jut, a kötelező szőke oldalkocsit pedig Abbie Cornish hozza. Az előzetes ígér némi sajátos hangulatot.

* * *

Sikoly 4 3D (Scream 4)
Bemutató:
április 14.


Mi ugyan az elmúlt tíz évben nem sokat gondoltunk a 2000-ben felfüggesztett Sikoly-sorozatra, de úgy fest, mások viszont igen. A negyedik részre megint összeállt Wes Craven és az eredeti író, Kevin Williamson, és újra itt van Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette is, akikhez olyan menő fiatalok csatlakoznak, mint Emma Roberts, Hayden Panettiere és Rory Culkin. A sztoriról annyit tudni, amennyit mindenki magától is kitalálhat: a maszkos gyilkos tíz év után visszatér. Immár 3D-ben.

* * *

Source Code
Bemutató:
április 21.


Duncan Jones tavalyi Hold-ja nem tökéletes, de volt annyira érdekes rendezői bemutatkozás, hogy várjuk, mivel áll elő. A Source Code már sokkal nagyobb költségvetéssel, ennek megfelelően tágasabb látvánnyal (bár a játékidő jelentős részét egy vonatban töltjük majd) és nagyobb sztárokkal készült el. Jake Gyllenhaal egy számítógépes szimulációban próbál rájönni, hogy ki robbantotta fel a vonatot, amin utazik, miközben megkísérli megváltoztatni a múltat, és megmenteni egy vonzó útitársnője (Michelle Monaghan) életét.

* * *

Thor (Thor)
Bemutató:
április 28.


Isteni származása ellenére a kalapácsos, body buildernek tűnő szuperhőst (Chris Hemsworth) nem igazán tudjuk komolyan venni, de az a szerencse, hogy az előzetes tanúsága szerint ő sem veszi teljesen komolyan magát. Mostanában a csapból is Natalie Portman folyik, és ez egy ideig még így lesz. Kiderül, április végéig teljesen ráununk-e az addigra talán már Oscar-díjas színésznőre.

* * *

TOVÁBBI HOLYWOODI BEMUTATÓK ÁPRILIS VÉGÉIG

Forrás: [origo]

A dilemma (The Dilemma, január 27.) - Vince Vaughn kiakad, mert rájön, hogy a legjobb barátját csalja a felesége. Megnézzük, de csak azért, mert a feleséget Winona Ryder alakítja.

Boszorkányvadászat (Season of the Witch, január 27.) - Egy újabb Nicolas Cage-rémség, ráadásul részben Magyarországon forgott.

Rohanás (Faster, január 27.) - Dwayne "The Rock" Johnson nekiindul, hogy megbosszulja a fivére meggyilkolását.

Párizsból szeretettel (From Paris with Love, február 3.) - John Travolta és Jonathan Rhys Meyers terroristákat hajkurász Párizsban.

Gulliver utazásai (Gulliver's Travels, február 3.) - Jack Blackből 3D-s Gulliver lett, jippijé!

London Boulevard (London Boulevard, február 10.) - Ez az a film, amiről a résztvevők miatt régebben azt hittük, jó lesz (A tégla írója rendezte, a főszerepeket Keira Knightley és Colin Farrell alakítják), aztán megnéztük az előzetesét.

Gnómeó és Júlia 3D (Gnomeo and Juliet, február 10.) - Két kerti törpe rengeteg akadályba ütköző szerelmének története.

A Negyedik (I Am Number Four, február 17.) - Modellfejű fiatalok rohangálnak szuperképességekkel, nekünk pedig már az előzetes végére lecsukódott a szemünk.

Gagyi mami: mint két tojás (Big Mommas: Like Father Like Son, február 17.) - A Gagyi mami-sorozat harmadik gyöngyszeme.

Féktelen harag 3D (Drive Angry, február 24.) - Nicolas Cage már megint itt van, dühös és vezet. Talán minden eddiginél furább hajjal.

Honnan tudod? (How Do You Know, február 24.) - Hinni akartuk, hogy ez a James L. Brooks-komédia jól sikerült, de külföldi kollégáink határozottan állítják az ellenkezőjét.

The Mechanic (március 10.) - Egy újabb az egy kaptafára készülő Jason Statham-filmek sorában, ezúttal egy Charles Bronson-remake köntösében.

Elhajlási engedély (Hall Pass, március 10.) - A Farrelly tesók új komédiájában két házas férfi (Owen Wilson és Jason Sudeikis) kimenőt kap a feleségétől, hogy kipróbálhassa, milyen újra csajozni.

Kellékfeleség (Just Go with It, március 10.) - Adam Sandler csajozás közben hazugságba bonyolódik, ami miatt szüksége lesz egy kamufeleségre, akit Jennifer Aniston alakít.

Anyát a Marsra! (Mars Needs Moms, március 10.) - Animációs film, amiben egy kisfiúnak elrabolják az anyját a Marslakók.

Sanctum 3D (Sanctum, március 17.) - Barlangászós, búvárkodós, paráztatós film 3D-ben, James Cameron nevével felcímkézve.

The Lincoln Lawyer (március 17.) - Matthew McConaughey hosszú idő után megint elvállalt egy olyan filmszerepet is, amihez inget kellett felvennie.

A Föld inváziója - csata: Los Angeles (Battle: Los Angeles, március 17.) - Los Angelest megtámadják a földönkívüliek, de Aaron Eckhart és Michelle Rodriguez majd megvéd mindenkit. Az előzetes mindenesetre hidegrázós.

Ébredj velünk (Morning Glory, március 24.) - A tévés producer Rachel McAdams megpróbálja rávenni a kiégett tévés műsorvezető Harrison Fordot a munkára. Bárcsak Roger Michell a tehetségéhez méltó filmeket vállalna.

The Roommate (március 31.) - A pletykafészek Blair Waldorfjából pszichopata szobatárs lett.

Hopp (Hop, április 14.) - Élőszereplőket és animációt egyesítő film, amiben a húsvéti nyuszi játssza az egyik főszerepet.

Maci Laci (Yogi Bear, április) - A kirándulók elemózsiáját dézsmáló Maci Laci kalandjai a moziban folytatódnak.

Rio 3D (Rio, április) - Animációs film, amiben egy minnesotai madár kiruccan Rio de Janeiróba.

Ismeretlen férfi (Unknown, április) - Liam Neesont megfosztják az identitásától, még felesége, Diane Kruger sem ismer rá.

Vizet az elefántnak (Water for Elephants, április) - Robert Pattinson vámpírból átalakul szerelmes egyetemistába, akit Reese Witherspoon és egy kedves elefánt is levesz a lábáról.