A berlini filmfesztivál keretében idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a koprodukciós piacot, ahol nemzetközi koprodukcióban megvalósítani kívánt filmek producerei és rendezői találkozhatnak potenciális koprodukciós partnerekkel. A több száz benevezett film közül idén huszonnégy nagyjátékfilmet válogattak be a programba, köztük két magyar filmtervet is.

Forrás: [origo]
Mundruczó Kornél

Az egyik terv a Mundruczó Kornél-Petrányi Viktória alkotópáros A repülő ember (The Flying Man) című filmterve, amely a néhány mondatos összefoglaló szerint arról szól, hogy "valahol messze Ázsiában, egy titkos intézetben különös gyermekeket képeznek ki csodatevőknek. Ariel, a 18 éves fiú, egy olyan képességre tesz szert, amit sohasem kért: egy kísérlet eredményeképp megtanul repülni. Váratlan tudását felhasználva megszökik, hogy nyugaton, a lehetőségek világában fedezze fel a szabad életet." A terv megvalósítását európai koprodukcióban, Magyarország részvételével tervezik az alkotók. Mundruczó, aki eddig olyan erősen szerzői filmeket csinált, mint a Delta és a Szelíd teremtés, A repülő ember-rel szélesebb közönséget szeretne megszólítani: "A film Mundruczó szerint egy nyitás a közönség felé, ami számára már évek óta igazi kihívás, de ezzel a témával valóban lehetőség nyílik erre."

Forrás: [origo]
Nagypál Orsi

A másik kiválasztott film a Paktum és a Hidegzuhany című kisfilmeket jegyző Nagypál Orsi nagyjátékfilmes bemutatkozása, Pusztai Ferenc produceri irányításával. A Balatoni tengeralattjáró (Balaton Submarine) című film témája a "Kelet-Nyugat-Német találkozások a Balaton partján a nyolcvanas években egy 11 éves magyar srác szemszögéből. NDK-nudisták, kánikula és családi viszályok egy foszladozó rendszerben, ahol a mindennapi abszurditás már normálisnak számít."