Meghalt Susannah York brit színésznő

2011.01.16. 15:08

Hetvenkét évesen elhunyt Susannah York brit színésznő, a hatvanas és a korai hetvenes évek angol és hollywoodi filmjeinek egyik legnagyobb sztárja. Fia, Orlando Wells közlése szerint a színésznő szombaton halt meg egy londoni kórházban, néhány nappal azután, hogy csontvelőrákkal beszállították.

Forrás: [origo]

A szőke, kék szemű szépség olyan korabeli klasszikusok által lett nemzetközileg ismert, mint a Tom Jones vagy a többszörös Oscar-díjas Egy ember az örökkévalóságnak, de a legnagyobb kritikai elismerést Sydney Pollack A lovakat lelövik, ugye? című 1969-es filmdrámája hozta meg neki, amelyben epizódszereplőként nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Az 1972-es cannes-i filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat Robert Altman Images című filmjéért.

A hetvenes évek második felétől már mellőzni kezdte a filmvilág, noha a Superman című 1978-as kasszasikerben és később is még néhány film szerepet kapott. Hosszú pályafutásának későbbi szakaszában főleg színpadon és tévében lépett fel, számos díjat és elismerő kritikát kapott.

Illusztráció: Susannah York az 1969-es Angliai csata című filmben