Az [origo] egy filmszakmában dolgozó forrástól megtudta, hogy a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak kinevezett Andy Vajna munkáját ún. readerek segítik majd. A reader feladata, hogy a beérkező forgatókönyveket elolvassa és véleményezze, és ezzel előkészítse a támogatási döntést. Három readerről tudunk: Divinyi Réka forgatókönyvíró, aki többek közt a Szabadság, szerelem és a Csak szex és más semmi társírója volt, Hegedűs Bálint (Mázli) forgatókönyvíró és Lovas Balázs (Született lúzer, Konyec) forgatókönyvíró. Andy Vajna munkáját segíti majd Havas Ágnes filmes szakember is, aki többek közt a Valami Amerika-filmek egyik producere volt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A magyar filmek állami támogatásáról eddig döntő fő szervezet, az MMKA költségvetésének idei drasztikus csökkentése óta nem érkezett hivatalos információ arról, hogy hogyan történik a jövőben a filmek állami támogatása. Andy Vajnát mi is megkerestük kérdéseinkkel, de sajtóirodája tájékoztatása szerint az új kormánybiztos egyelőre nem ad interjút a sajtó képviselőinek. Vajna közleményt adott ki, mely szerint a filmszakma helyzetének átfogó felmérése után "a szakma teljes körű megújítása" lesz a feladata.

Forrásunk szerint az átmeneti helyzetben még informálisan zajlanak a folyamatok. Aki jobban értesült, már el is küldte Andy Vajnának a filmtervét, már állnak a forgatókönyvek az asztalán. Forrásunk úgy tudja, Vajna már több rendezőt be is hívott magához elbeszélgetésre.