Polanski kaphat a francia Oscarból, Binoche nem

2011.01.21. 15:22

Pénteken reggel bejelentették az Oscar-díj francia megfelelőjének tartott César jelöltjeit. Tizenegy jelölést kapott a magyar mozikban is látható Emberek és istenek című megrázó alkotás, nyolc kategóriában jelölték Polanski Szellemíró-ját (kritika), és szintén nyolcban a legendás francia énekes, Serge Gainsbourg életéről szóló Gainsbourg (vie Héroique) című produkciót (kritika).

Forrás: [origo]
Roman Polanski a Szellemíró forgatásán

Kiválóan teljesített Bertrand Tavernier parádés történelmi drámája, a La princesse de Montpensier (hét jelölés), valamint a Vanessa Paradis és Romain Duris főszereplésével készült Szívrablók (kritika) című romantikus komédia (öt jelölés). Négy fontos nominációt (film, forgatókönyv, színész, színésznő) tudhat magáénak a szenzációsan vicces Le nom de gens.

Az eddig említett filmeken kívül a fődíjért versengő alkotások között találjuk még a sztriptíztáncosnők világában játszódó Turné-t és a Mammuth című road movie-t, amelyben Gérard Depardieu nyugdíjasként pattan motorra.

A tavalyi év egyik legsikeresebb francia filmjét, a Les Petits Mouchoirs-t (kritika) mindössze két kategóriában jelölték (női és férfi mellékszereplő), ami azért is meglepő, mert Guillaume Canet korábbi rendezése (Senkinek egy szót se!) 2007-ben a César egyik nagy kedvence volt (kilenc jelölés, négy díj). A leglátványosabb mellőzést mégis Juliette Binoche szenvedte el, aki a Hiteles másolat-tal hiába nyerte el tavaly Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat, ez az alakítása a César-ítészek szemében egy jelölésre sem volt méltó.

Forrás: [origo]
Juliette Binoche a Hiteles másolat című filmben

A külföldi filmek mezőnyében hét filmet jelöltek: a tavalyi Oscar-díjas Szemekbe zárt titkok-at, az idei Oscar-esélyes Social Network - A közösségi háló-t, az Eredet című hollywoodi kasszasikert, Clint Eastwood ritkán méltatott Mandela-filmjét (A legyőzhetetlen), a Keatsről szóló Fényes csillag-ot (kritika), a kanadai Képzelt szerelmek-et (kritika), valamint egy Illégal című belga alkotást.

Az életműdíjat idén a 47 éves Quentin Tarantino kapja, amit akár furcsának is tarthatnánk, ha nem jutna eszünkbe, hogy tizenkét évvel ezelőtt Johnny Deppet tüntették ki ugyanezzel az elismeréssel. A César-díjakat két nappal az Oscar előtt, február 25-én adják át Párizsban.

A César-jelöltek teljes listája itt olvasható.