Hétvégén kiosztották az amerikai színészkamara (Screen Actors Guild) és rendezői kamara (Directors Guild of America) díjait - a producerek pedig már múlt hétvégén döntöttek idei díjaikról. Ezeknek az elismeréseknek (legalábbis számunkra) az a legfőbb jelentőségük, hogy nagyon pontosan előrejelzik, hogy kik lesznek február végén az Oscar-díjasok a fő kategóriákban, ugyanis az Oscarról döntő Amerikai Filmakadémia tagsága és a kamarák tagsága lényegében azonos.

Forrás: AFP
Natalie Portman a színészkamara díjkiosztóján | Egész alakos kép a terhes színésznőről

A kamarák egyhangúan A király beszéde mellett tették le a garast. A producerek múlt hétvégén tíz jelöltből ezt választották az év legjobb játékfilmjének (a legjobb animációs film a Toy Story 3 lett, a legjobb dokumentumfilm pedig a Waiting for Superman), a rendezők Tom Hoopert, A király beszéde alkotóját választották legjobb rendezőnek, a színészek pedig A király beszéde teljes szereplőgárdáját szavazták meg az év legjobb szereplőgárdájának, az év legjobb férfi alakítása díját pedig a film főszereplőjének, Colin Firthnek adták.

Mindez azt jelenti, hogy az eddig fő esélyesnek tartott Social Network szinte biztosan elbukja az Oscart, és megismétlődik, ami öt évvel ezelőtt történt, amikor a Brokeback Mountain végigtarolta a kritikusi díjakat és a Golden Globe-ot, hogy aztán a legjobb film Oscarját az Ütközések vigye haza. Annyi a különbség, hogy akkor legalább Ang Lee megkapta a legjobb rendező Oscarját, miután a rendezői kamara is neki ítélte a díjat, most viszont kevésbé valószínű, hogy David Fincher rendezői Oscart kapna a Social Network-ért: az elmúlt húsz évben mindössze három alkalommal fordult elő, hogy a rendezői Oscart nem az vitte haza, aki a rendezői kamara díját kapta.

Forrás: AFP
Colin Firth a színészkamara díjkiosztóján

A színészi kamara díjazottjaira külön érdemes odafigyelni: akiket hétvégén elismertek, azok jó eséllyel az Oscart is begyűjtik majd színészi teljesítményükért. Colin Firth mellett Natalie Portmant díjazták a Fekete hattyú-ért a legjobb női alakítás kategóriájában, a legjobb férfi mellékszereplő Christian Bale lett a The Fighter - A harcos-ban nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplő pedig Melissa Leo, szintén a The Fighter-ért.