Átadták a Magyar Filmkritikusok Díjait hétfőn Budapesten, adta hírül az MTI. A fődíjat, a magyar filmkritikusok B. Nagy László-díját Hajdu Szabolcs kapta Bibliotheque Pascal című filmért. Az életműdíjat több évtizedes kimagasló művészi teljesítményéért Mészáros Márta rendező vette át.

Forrás: [origo]
Török-Illyés Orsolya a Bibliotheque Pascal-ban

Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke elmondta: rendhagyó az idei díjátadó, hiszen a filmkritikusok eddig mindig a Magyar Filmszemle előestéjén adták át a díjaikat. "Most elmarad a szokásos januári-februári filmes nagyhét, de mi úgy döntöttünk, hogy az elmúlt évben született annyi értékes teljesítmény, hogy az idén is a tervezett napon osztjuk ki díjainkat" - fogalmazott a filmkritikus, majd felolvasta MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztálya, valamint a Magyar Filmművész Szövetség Filmkritikus Szakosztálya által hétfőn közzétett nyilatkozatot.

Ebben többek között az szerepel, hogy tavaly nyár óta nem indulnak be új produkciók, sem játék-, sem dokumentum-, sem animációs filmek, a már megkezdett munkálatok leálltak, a kész művek, köztük világfesztiválokon sikeres darabok nem jutnak el a mozikba. "Lehetetlen helyzetbe kerültek az artmozik, a filmklubok, az igényes filmlapok, a filmkönyvkiadás, a mozgóképoktatás. Támogatás híján nem csak a magyar filmipar indult sorvadásnak, hanem a teljes nemzeti mozgóképkultúra. Ez oda vezethet, hogy a néző, elsősorban a fiatal nemzedék még inkább kiszolgáltatottjává válik a mozijainkat elöntő kommerszek áradatának" - olvasta fel Báron György.

A díjátadón megjelent Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára, aki a B. Nagy László-díjat adta át a Biblioteque Pascal két producerének, Angelusz Ivánnak és Kovács Gábornak. Hajdu Szabolcs nem volt jelen a díjátadón, mivel Las Vegasban forgat. Az államtitkár leszögezte: lesz magyar film 2011 után is, igaz, más finanszírozás és elvek alapján. Szőcs Géza méltatta Hajdu Szabolcs filmjét, és további filmek készítésére bíztatta az alkotót.

Forrás: [origo]
Nagy Zsolt a Kolorádó Kid-ben

A legjobb női alakítás díját Török-Illyés Orsolya kapta a Bibliotheque Pascal-ban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplőnek Nagy Zsoltot találták a kritikusok a Kolorádó Kid-ért, valamint A Nibelung-lakópark-ért. Szintén a Kolorádó Kid és A Nibelung-lakópark című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női mellékszereplő díját Sárosdi Lilla, míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Szervét Tibor kapta az Apacsok című filmben nyújtott teljesítményéért.

A kritikusok a legjobb dokumentumfilmnek Sós Ágnes Láthatatlan húrok című filmjét találták, a legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Szimler Bálint kapta az Itt vagyok-ért. Az animációs filmek közül A hentes zsebrádiója című film rendezője, Ulrich Gábor vehette át a díjat Kárpáti György filmkritikustól. A legjobb forgatókönyvnek járó elismerést Dyga Zsombor kapta a Köntörfalak-ért, a legjobb operatőrnek Fillenz Ádámot választották a Pál Adrienn című film fényképezéséért.

A díjátadón adták át az Árvai Jolán-díjat is, amelyet Demeter István, a Tiszapart Mozi ügyvezető igazgatója és Szilágyi Nóra, a Magyar Operatőrök Társaságának titkára érdemelt ki. Átadták a Simó Alapítvány díját is, amelyet minden évben a legjobb vizsgafilmnek ítél az alapítvány kuratóriuma. A Simó-díjat idén Bagota Béla rendező érdemelte Tiszta kézzel című diplomafilmjével.