Kristen Stewartot akarja Koltai Lajos

Vágólapra másolva!
Koltai Lajos májusban kezdi forgatni Treehouse című kosztümös filmjét. Az egyik férfi főhőst már biztos, hogy Jeremy Irons formálja meg, a női főszerepre Kristen Stewartot szeretné megnyerni a rendező.
Vágólapra másolva!

Koltai Lajossal (Sorstalanság, Este) tavaly májusban beszélgettünk akkor még The Master of Farnow című filmtervéről. A 20. század elején játszódó, két család összefonódó történetét elmesélő film forgatása nyár végén indult volna, azonban végül el kellett halasztani, mert az egyik főszerepre kiszemelt Jeremy Irons a The Borgias című, nálunk készülő tévésorozat forgatása miatt nem tudta vállalni a feladatot.

Fotó: Pályi Zsófia
Jeremy Irons Budapesten, a Nobu étterem megnyitóján

Most ismét beszéltünk a rendezővel, aki elmondta nekünk, hogy először őszre tolták át a forgatást, hogy Irons időbeosztásához igazodjanak, de végül akkor sem tudták elkezdeni a munkát, és mivel jellegzetesen nyári filmről van szó, most már megvárják a késő tavaszt. A sztori középpontjában ugyanis Irons figurájának a fia áll (a Csodálatos Júliá-ból és a Rockhajó-ból ismert Tom Sturridge), aki a bentlakásos iskolából hazatér a szülői kastélyba a nyári szünetre, és az ő szemén keresztül ismerjük meg az egyre sötétebbé váló, drámai történetet.

A projekt összeállásában a fordulópontot az jelentette, amikor Koltai végre személyesen tudott találkozni Ironsszal, akinek tetszett a forgatókönyv, így megszületett a megállapodás, hogy ha május-júniusra sikerül leszervezni a forgatást, akkor a színész vállalja a családfő szerepét. A The Borgias forgatása júliustól folytatódik, így az idő szűkössége miatt Ironshoz kell szervezni az összes többi színészt.

Forrás: AFP
Kristen Stewart

Az időközben Treehouse-ra (fára épített játékkunyhó) keresztelt filmben a másik család egy anya a két lányával, akik egy másik kastélyban laknak. A figurák közt szerelmi sokszög alakul ki, amelynek egyik résztvevője az idősebb lánygyermek. Erre a kulcsszerepre Koltai Kristen Stewartot szeretné megnyerni. Nehézséget jelent, hogy a színésznő naptárja is meglehetősen zsúfolt: jelenleg a Breaking Dawn című utolsó Alkonyat-filmet forgatja Kanadában, augusztustól pedig egy nagyköltségvetésű filmben szerepel, amelyben angol akcentussal kell beszélnie, "ettől meglehetősen tart, és nem biztos, hogy a kettő közt el akar vállalni még egy munkát" - mondja Koltai. A rendező a személyes találkozás erejében hisz, ezért valószínűleg "kirohan" Kanadába, hogy megismerkedjen Stewarttal.

Ha nem jön össze ez a verzió, Koltai Felicity Jonest is el tudja képzelni a szerepben, aki körül most nagy a pezsgés a Like Crazy című Sundance-nyertes filmben nyújtott alakítása miatt. Bár Koltai azt mondja, nem tudja, hogy mi az a nagyköltségvetésű film, amelyben Stewart szerepel, valószínű, hogy a Snow White and the Huntsman című Hófehérke-filmről van szó (bár az angol akcentust nem egészen értjük), abban viszont elvileg Felicity Jones is játszik, bár úgy tudjuk, nincs lezárt szereposztása.

Forrás: AFP
Tom Sturridge

Koltai a húg szerepére is egy Sundance-en felkapott fiatal színésznőt szeretne felkérni: az Olsen ikrek húgát, Elizabeth Olsent, aki rengeteg dicsérő kritikát kapott a Martha Marcy May Marlene című filmben nyújtott alakításáért. Édesanyjuk szerepére még több jelölt is van: az egyik lehetőség Kristin Scott Thomas, egy másik felmerült név pedig Kim Cattrall. A nagy nevek bevonzása szükségszerű, ezt Koltai nem is tagadja: művészfilmről van szó, de fontos szempont, hogy forgalmazható legyen, ez pedig csak húzónevekkel lehetséges.

A kamera mögött nincs változás: az operatőr Pados Gyula lesz, a látványtervező az Oscar-díjas Allan Starski. Starskival Németországban és Lengyelországban is kerestek megfelelő kastélyokat a filmhez, végül lehet, hogy mindkét fő helyszín Lengyelországban lesz, mert az derült ki, hogy az egykori Kelet-Németország területén sokkal lerobbantabbak ezek az épületek, mint a magánkézben levő lengyel kastélyok. A film német, lengyel, francia, angol és talán kis részben ír pénzből készül, magyar pénz egyáltalán nincs benne. Mint Koltai mondja, "olyan a történet, hogy nem nagyon tudtuk volna egyik részét sem Magyarországon forgatni és magyar színésznek sem tudtunk volna szerepet adni benne". Ha júniusban sikerül befejezni a forgatást, a Treehouse akár már ősszel a mozikba kerülhet.