Csütörtök reggel hosszú betegség után 58 éves korában elhunyt Maria Schneider francia színésznő, aki legismertebb alakítását Marlon Brando partnereként nyújtotta az 1972-es Utolsó tangó Párizsban című filmben. A halál oka rákbetegség volt.

Forrás: [origo]
Maria Schneider az Utolsó tangó Párizsban című filmben

A színésznő 19 éves volt, amikor megkapta Marlon Brando szeretőjének szerepét a szexuális tartalma miatt nagy botrányt kavaró filmben, később többször nyilatkozta, hogy úgy érezte a rendező Bernardo Bertolucci manipulálta és megalázta őt a forgatás közben. Brandóval a színész haláláig jóban voltak, bár jó ideig nem említették meg egymás között a filmet. Az Utolsó tangó Párizsban rossz élménye után Schneider megfogadta, hogy többé nem vállal meztelen jelenetet filmben.

Forrás: [origo]
Bertolucci, Brando és Maria Schneider az Utolsó tangó Párizsban forgatásán

Igazából sosem tudott kitörni a szexszimbólum skatulyájából, de olyan legendás rendezők is foglalkoztatták, mint Michelangelo Antonioni (Foglalkozása: riporter), René Clément (A gyerekfelügyelő) és Jacques Rivette (Körhinta). A hetvenes évek második felében drogfüggőséggel küszködött, több túladagolása és öngyilkossági kísérlete is volt, a nyolcvanas évek elején azonban leállt a kábítószerrel, és rendbe rakta az életét.

Olvasnivaló: Roger Ebert 1975-ös interjúja Maria Schneiderrel