Mínuszfokok, sötétség, szmog. Így februárban már vészesen fenyeget, hogy elszakad a cérnánk, egy jó film viszont sok mindenen átsegít. Színészektől kérdeztük meg, ők milyen filmet kapnak elő, ha gyógyszerre van szükségük téli depresszió ellen. Kiderült, hogy a listát az Igazából szerelem és a Monty Python csoport munkái vezetik, de van olyan, akinek brutális vikingfilmtől lesz jobb kedve, és olyan is, aki Bergman alkotásaira szavaz.

Kovács Patrícia

Monty Python, Csengetett, Mylord?, South Park - Az abszurd brit humor legjelesebb képviselőit, az örökzöld angol sitcomot és a mocskos szájú rajzfilmsorozatot Kovács Patrícia szívesen nézi minden mennyiségben.

Forrás: [origo]

"Mindegyikben kellő irónia van. Amikor valaki depressziós, nem feltétlenül olyan filmre van szüksége, ami úgy csinál, mintha minden rendben lenne a világban. Nem egy generál nevetés kell, hanem olyan igazi, élő helyzetek, amiken nevetni is lehet."

További tippek téli rosszkedv ellen: szauna és gőz.

* * *

Scherer Péter

Erőszakik, Ádám almái, Igazából szerelem, Monty Python - Colin Farrell mint bérgyilkos Belgiumban, dán abszurditás Ulrich Thomsennel és Mads Mikkelsennel és egy romantikus-vicces kedvenc.

Forrás: [origo]

"Egyik nagy kedvencem az In Bruges [Erőszakik], amit szerintem nálunk nem láttak olyan sokan, mert nagyon buta magyar címet adtak neki. Ez egy fekete humorral átszőtt történet, amelyben hihetetlen jó dumák vannak. A kedvenc jelenetem, amikor az egyik bérgyilkost felhívja Ralph Fiennes, a főnök, és perceken keresztül a város látnivalóiról kérdezgeti. Fiennest nem is látjuk, ami még feszültebbé teszi az egészet. Az Ádám almái egy fanyar, keserédes film, de sok humorral. Ebből a kedvenc jelenetem az, amikor a neonáci megérkezik a parókiába, és a kereszt helyére kiteszi Hitler képét, a lelkész pedig megkérdezi, hogy az apukája van-e a képen. A kommerszebbek közül az Igazából szerelem a kedvencem, abból is a rocksztár, aki úgy akar visszatérni, hogy csinál egy karácsonyi klipet, amiben nyuszilányok nyalogatják az ajkukat. És még a Monty Python-összes, aminek a DVD-változatában volt szerencsém Terry Jonest szinkronizálni, úgyhogy elég jól ismerem".

* * *

Fenyő Iván

Amal - A kanadai film egy Újdelhiben élő szegény riksásról szól. Egy nap a sors összehozza őt egy gazdag milliomossal, aki egy tisztaszívű embert keres, akire ráhagyhatná a vagyonát.

Forrás: [origo]

"A szeretetről, a tisztaságról, a fontos emberi értékekről szól, és ezt állítja szembe a pénz világával. Ettől a filmtől nem úgy derülők jókedvre, mint egy jó vígjátéktól, hanem melegség és nyugalom önti el a szívemet."

További tippek téli rosszkedv ellen: "Tenger, tenger, tenger! Úszás, futás, mindenfajta mozgás a természetben. A természettel való egyesüléstől feltöltődik az ember. És egy kis lightos jazz is segít".

* * *

Szabó Simon

Valhalla Rising - I. sz. 1000 környékén vagyunk, a Mads Mikkelsen által megformált félszemű harcos kiszabadul börtönéből, találkozik keresztényekkel, akikkel elindul a Szentföldre, majd elhajózik az Újvilág felé. A komor tájakat és rengeteg brutalitást felvonultató filmet mi nem találtuk különösebben felemelőnek.

Forrás: [origo]

"Sokan depresszívnek tartják, de gyönyörű tájakon forgatták. Én imádom az ilyen helyeket. Ahol van tér, ott sokkal inkább otthon érzem magam, mint a város morajlásában." Szabó Simon megemlíti még az I. világháború utáni években, a francia vidéken játszódó A lápvidék gyermekei-t, mert "az élet szeretetét nagyon érezni rajta", "a vicces kategóriából" pedig a Nicsak, ki beszél!-t. És nem maradhat ki A holló sem, mert az az egyik kedvenc filmje.

* * *

 

Csákányi Eszter

Bergman- és Mike Leigh-filmek, Becstelen brigantyk, Igazából szerelem

Forrás: [origo]

"Ha baj van, nem feltétlenül vidám filmmel próbálok kijönni belőle, sokszor inkább behívom azokat a dolgokat, amikkel baj van. Ez korosztályfüggő is, egy idősebb ember szívesen megnéz olyan filmeket, amik közel állnak a korosztályához, én például bármelyik Bergman-filmet vagy egy Mike Leigh-t, mondjuk a Vera Drake-et vagy a Titkok és hazugságok-at. Nagy kedvencem viszont Tarantinótól a Becstelen brigantyk, azon meghalok, úgy nevetek mindig. Legalább ötször láttam már, elolvastam a forgatókönyvét is. Látszik a filmen, hogy Tarantino hatalmas profizmussal, keményen vezényelte le, de nagy szeretetben készült. Egy színész csak álmodik ilyen munkáról. Ami bulvár, de minőségi, az meg az Igazából szerelem."

* * *

Szabó Győző

Igazából szerelem és más brit/Hugh Grant-filmek, illetve Jim Carrey filmjei

Forrás: [origo]

"Az Igazából szerelme-t bármikor meg tudom nézni, és mindig nevetek rajta. Nagyon szeretem az angol humort, például Az eltakarítónő-t, vagy a Négy esküvő és egy temetés-t és Hugh Grant többi filmjét. Jim Carreytől is teljesen kész vagyok, az összes filmjét nagyon csípem, még akkor is, ha néha ízléstelen a humora."

További tippek téli rosszkedv ellen: szaunázás, sport, olvasás a jacuzziban.

* * *

Árpa Attila

A nagy Lebowski, Hivatali patkányok - A Coen testvérek Jeff Bridges főszereplésével készült zseniális vígjátéka, és Mike Judge nem kevésbé vicces irodai őrülete.

Forrás: [origo]

"A nagy Lebowski-ból John Goodman játékát emelném ki, de egyébként a film minden harmadik mondatán lehet röhögni. A Hivatali patkányok-ból pedig a Milton nevű figura a kedvencem, ő mindig feldob, de jó a hózentrógeres főnök is a kávéjával. Ami meglepőbb talán ezeknél, hogy a nagyon egyszerű romantikus vígjátékok nálam is működnek, a feleségemmel szívesen leülök megnézni egy Hugh Grantes-Sandra Bullockos filmet vagy hasonlót. Kivéve az Ízek, imák, szerelmek-et, az már 'too much' nekem".

* * *

Kecskés Karina

Igazából szerelem, Az óriás Sharon Stone-nal, A remény rabjai, Volt egyszer egy Amerika, A misszió Robert De Niróval

"Az óriás tele van szívvel, a szeretetről, az igazi értékekről szól. A remény rabjai is olyan értékeket mutat, amikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, a barátságról, szerelemről, hűségről, odaadásról. Ezek a filmek mind kizökkentenek a hétköznapokból."

Forrás: [origo]

További tippek téli rosszkedv ellen: "Fürdőbe járni nagyon jó dolog, különösen a Rudast szeretem. Ha az embernek rosszkedve van, az a legjobb, ha kiszakad a város hidegéből és mocskából, és kimegy a természetbe. Lemegy vidékre, sétálgat az erdőben, melegszik egy kályhával vagy kandallóval fűtött házban".

* * *

Elek Ferenc

Gyalog galopp, Aranyoskám, Butaságom története - A Monty Python-klasszikus, a nőnek öltöző Dustin Hoffman és a '65-ös romantikus vígjáték Ruttkai Évával és Básti Lajossal.

Forrás: [origo]

"A Gyalog galopp-ot bármennyiszer meg tudom nézni, arra emlékeztet, hogy nem kell annyira komolyan venni ezt a mindenséget. Az Aranyoskám-at azért szeretem, mert a színészi szakma kiszolgáltatottságáról szól, de megmosolyogtató módon. A Butaságom története is a szakmánkról szól, hihetetlen naiv, és nagyon jókedvem lesz tőle, mert egy boldog kort idéz, amit kellemes nézni".

További tippek téli rosszkedv ellen: "Én általában befekszem a depresszió alá és átadom neki magam, de szerencsém van, mert játszogathatok, és közben picit elfelejthetem a külső dolgokat és élhetek egy másik életet".

* * *

Gubás Gabi

Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt filmjei, Apádra ütök, Közös többszörös, Idétlen időkig

"A magyarok közül a Kálmánchelyi-Végh Zsolt-féle filmeket nagyon szeretem, tőlük bármit szívesen megnézek. Nyerő a humoruk. Külföldi filmek közül az Apádra ütök-filmek első része, a Közös többszörös Michael Keatonnal és az Idétlen időkig Bill Murrayvel. Ezek kikapcsolnak, amikor arra vágyom, a párommal szívesen leülök megnézni őket."

Forrás: [origo]

További tippek téli rosszkedv ellen: "Jó könyv és meleg tea. Ha rosszkedvem van, filmből inkább viccest választok, de könyvből inkább fajsúlyosabbat, amiben el lehet merülni. Amikor az első gyerekemet vártam, a Bűn és bűnhődés-t olvastam, most a hatodik hónapban vagyok és a Háború és békét olvasom. Talán mert ez egy annyira szép és áldott állapot, és meg kell teremteni az egyensúlyt".

* * *

Szőke András

Jet Li- és Tony Jaa-filmek - előbbi nevéhez kínai és amerikai harcművészeti filmek is kötődnek, utóbbi elsősorban az Ong bak-filmekről híres.

Forrás: [origo]

Szőke András először is leszögezte, hogy nála a Bakonyban nincsen depresszív idő. "Mivel a munkámból adódóan sokat vagyok kapcsolatban a mozgóképpel, szabadidőmben inkább a szórakoztató filmeket kedvelem, például Jet Li és Tony Jaa munkáit. Elsősorban az interneten keresztül jutnak el hozzám a filmek, a néhány perces rövidfilmeknek, animációknak ez sokkal inkább terepe, mint a televízió. A klasszikus televíziózás nem interaktív, az internetet jobban kedvelem a kommentelés, az újranézés és a leállítás lehetősége miatt".