Vágólapra másolva!
Colin Farrell most szabadult a sittről, jó útra térne, de visszavárja a régi londoni banda. Keira Knightley hisztérikus szupersztár, aki felfogadja ezt a csendes, hirtelen haragú vadidegent testőrének. A London Boulevard tele ígérettel indul, van itt a kosárban szerelem, brutális izgalom, londoni éjszakák, de a remek színészek sem mentik meg az üres unalomtól. Rejtély, hogyan lehet ilyen lapos filmet csinálni ennyire jó alapokból.
Vágólapra másolva!

Colin Farrell a London Boulevard-ban hirtelen kirobbanó, veszedelmes, ámde filozofikus hajlamú londoni keményfiút játszik, aki most szabadult, és nagyon nem szeretne visszakerülni a sittre. Természetesen ez nem ilyen egyszerű, a régi közeg visszahúzza, ráadásul megismerkedik teljesen véletlenül egy ideggyenge, törékeny szupersztárral (Keira Knightley), aki felkéri testőrének. Ebből a néhány mondatból is kitűnik, hogy William Monahan amerikai forgatókönyvíró első rendezése egyszerre több klisét is magába olvaszt: a film a megtisztulni vágyó, régi bandatársakkal szembekerülő jó gengszter története és a Több mint testőr-szerű romantikus thriller között próbál egyensúlyozni.

És Farrell remek a szeretnivaló, hátborzongatóan kiszámíthatatlan gengszter szerepében. Az Erőszakik egy erősebb, okosabban összefogott, egyszerre mélyen cinikus és emberi filmje, ahol szintén esendő, szimpatikus bűnözőt játszott, de itt, egy sokkal halványabb, kuszább és lustább filmben is átragyog Farrell színészetének legjava. Ő Mitchell, a szűkszavú idegen, aki messze földön híres arról, micsoda kíméletlen energiákat tud szabadjára engedni egy pillanat alatt, és a csendes, lefojtott indulatok a szemünk láttára törnek elő és árasztják el a vásznat.

Michael Caine alamuszi, szinte álmos mozdulatai jutottak róla eszembe, a félig leeresztett, súlyos pillák, a nesztelenül mozduló test, ami halálos sebeket ejthet bárkin, bármelyik pillanatban, ahogy nekilendül. Farrell Caine-t és a brit gengszterfilmek hőskorát idézi meg a London Boulevard-ban, csodálatosan. A film legjobb jeleneteit ezek a kiszámíthatatlan, elemi erejű dühkitörések adják, amit maga Mitchell egykedvűen nyugtáz, hiszen jól ismeri önmagát. Magának nem tud meglepetést okozni, csak másoknak.

Annál nagyobb baj, hogy Farrell tehetsége mögött nem állt ott egy hasonlóan remek forgatókönyv vagy erős rendezés. Mindkettő Monahan hibája, aki A téglá-ért Oscart kapott, viszont ő felelt a Mennyei királyság és a A sötétség határán elnyújtott, unalomig laposodó forgatókönyveiért is. A London Boulevard lelkiismeretesen felsorakoztatja nekünk a londoni gengsztermiliő színesen perverz és mocskos figuráit: Ray Winstone például Mitchell nagy ellenfele, akinek rettenetesen sötét a lelke, és szörnyű dolgokat művel egy csomó mellékszereplővel ebben a filmben, és Winstone már-már karikatúrát csinál ennyi értelmetlen gonoszságból.

Forrás: [origo]
Colin Farrell és Ray Winstone a London Boulevard-ban

Ben Chaplin, aki romantikus hősként Hollywoodban próbált szerencsét a kilencvenes években, itt zsíroshajú, piti pénzbehajtóként tobzódik a londoni alvilág ízes akcentusában, szinte sok is már. Mitchell szex- és gyógyszermániás húga Anna Friel, aki szintén túlpörgeti a karaktert, kár. Farrell egyedüli méltó partnere David Thewlis, aki az A-listás szupersztár magába fordult, lepukkant producerét játssza. De a tehetséges brit színészek egész hada felvonul a kisebb szerepekben: Stephen Graham, aki Jason Statham beszari haverját játszotta a Blöff-ben, itt csodálatos abban a két és fél percben, amikor mutatják. Vagy itt van Eddie Marsan (Hajrá boldogság!), aki feltűnik, aztán szépen eltűnik a London Boulevard-ban.

És a Több mint testőr-vonal? Keira Knightley tisztességgel eljátssza a hisztérikus, paparazzoverte, atomjaira szétesett celebet, de Monahan inkább erőszakba fojtja a filmjét, minthogy utat engedjen a szerelmi történetnek. Bimbózik valami szerelemféle testőr és világsztár között, de az alvilági bosszúhadjárat adok-kapokja elnyomja Farrell és Knightley kettősét, pedig ebben a szálban talán több köszönet lett volna, mint a tompa, véres tombolásban, ami aztán átveszi az irányítást a London Boulevard sztorija felett. London hiába csodálatos helyszín és Farrell ritkajó színész, a gengsztervilág pedig örökre izgatni fogja a lelkes moziba járót, de ez a film minden ígérete ellenére unalomba fullad.