Kihirdették az április 7. és 17. közt zajló Titanic filmfesztivál versenyprogramjának első négy filmjét. A Hullámtörők-díjért versenyez a kanadai Denis Villeneuve Felperzselt föld (Incendies) című, idén a legjobb idegennyelvű film kategóriájában Oscar-jelölt drámája, amely egy Kanadában élő arab testvérpárról szól, akik anyjuk múltja után nyomoznak Libanonban. Szerintünk a film sokkoló felismeréseket tartogat, és mindvégig görcsös izgalomban tartja a nézőt.

Forrás: [origo]
Jelenet a Felperzselt föld című filmből

Egy másik kanadai film is bekerült a programba: Denis Coté Curling-je, amely egy csöndes és visszahúzódó, lányát a világtól elzártan nevelő, egyedülálló édesapa története. Apa és lánya kapcsolata idilli, amíg néhány váratlan esemény hatására a törékeny harmónia elillanni látszik.

Az elsőfilmes, iráni Majid Barzegar Esős évszakok (Fasle Baranhaye Mousemi) című lélektani drámája egy középosztálybeli fiúról szól, aki szülei válása közepette a dacos, magányos, bizonytalanságokkal teli kamaszok életét éli Teheránban egy üres lakásban.

A Vadember (Odjuret) című svéd filmet a Martin Jern - Emil Larsson rendezőpáros jegyzi, és középpontjában egy bűnöző családban felnőtt férfi áll, aki próbál szakítani a törvényen kívüli életmóddal. A film igaz történeten alapul.

A Titanic filmfesztivált idén is a hagyományos helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, az Örökmozgóban és a KINO-ban rendezik meg.

Forrás: Titanic filmfesztivál