Vágólapra másolva!
Színész, író, rendező, egyetemista, képzőművész, Oscar-jelölt, drámai színész, komikus, televíziós vendégszereplő és leginkább munkamániás - James Franco több életre elegendő elfoglaltságról nevezetes, miközben tojik az állítólagos homoszexualitásáról és marihuána-hódolatáról szóló pletykákra. Huszonöt fontos tényt szedtünk össze a vasárnapi Oscar-gála házigazdájával és egyben díjesélyesével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

1. Szűk, de annál lelkesebb rajongótáborral rendelkezik a sajnálatos módon csak egy évadot megélt Freaks and Geeks tévésorozat, ami azon kívül, hogy máig a legviccesebb gimis széria, megajándékozta a világot napjaink legmegbízhatóbb vígjáték-gyárosaival: Judd Apatow-val, Seth Rogennel és Jason Segellel is. Francón viszont már a főcímben egyértelműen lehet látni, hogy sztárnak született.

Forrás: [origo]
Freaks and Geeks | Franco, Busy Philipps, Seth Rogen, Linda Cardellini és Jason Segel

2. A sztárrá válás viszont egyáltalán nem történt olyan gyorsan; egy jól fogadott televíziós James Dean-biográfia címszerepe után jöttek ugyan a filmes ajánlatok, de a Sonny, Az igazság órája, a Balett-társulat, a Trisztán és Izolda, a Flyboys és az Annapolis egytől-egyig megbuktak.

Forrás: [origo]
Trisztán és Izolda | Sophia Myles és James Franco

3. Az persze nem állítható, hogy a kétezres évek első felében ne került volna kasszasiker-közelbe, hiszen a Pókember-trilógia sorra döntögette a bevételi rekordokat, bár a főhős legjobb barátja, majd riválisa szerepében Franco nem volt maximálisan meggyőző. Érezhető, hogy nem az ilyen filmek érdeklik és pont a karrierje felett érzett csalódás miatt iratkozott be 2006-ban az egyetemre.

Forrás: [origo]
Pókember 2 | Tobey Maguire és James Franco

4. A Pókember-filmek rendezőjével, Sam Raimival viszont megmaradt a jó viszony, éppen új közös projektben gondolkodnak: az Oz, The Great and Powerful az Óz, a nagy varázsló előzménytörténete lenne Francóval és Mila Kunisszal a főszerepekben.

5. Mila Kunisszal egyébként nem az az egyetlen közös pont, hogy mindketten az idei Oscar-szezonban csimpaszkodtak fel a hollywoodi A-liga felső régióiba (Kunis a Fekete hattyú-nak, Franco a 127 órá-nak köszönhetően), de nagyjából cameónak tekinthető közös vendégszereplésük is emlékezetes a Párterápiá-ban, ráadásul Judd Apatow-val forgattak egy rövid paródiát a The Hills című valóságshowról is.

6. Noha minden héten újabb képtelen filmötlettel kapcsolatban merül fel James neve, az Óz mellett egy másik előzményfilmben már biztos szerepelni fog: a Majmok bolygója előtörténete Rise of the Apes címen idén novemberben kerül moziba, partnerei Freida Pinto (Gettómilliomos) és Andy Serkis (A Gyűrűk Ura).

Forrás: [origo]
Freida Pinto, James Franco és Andy Serkis a Rise of the Apes forgatásán

7. Judd Apatow-val és Seth Rogennel továbbra is olyan jó viszonyban vannak, hogy a kedvükért mindig szívesen bevállal egy-egy vendégszereplést a stáblistán feltüntetés nélkül is. Láthattuk így pár villanásra a Felkoppintvá-ban és legutóbb a Zöld darázs nyitójelenetében is.

8. Három évvel ezelőtt Apatow-t és Rogent a vígjáték megújítójaként ünnepelték, különösen a Felkoppintva sikere miatt. Holdudvarukhoz hamarosan csatlakozott David Gordon Green is, ami azért volt meglepő, mert korábban teljesen más hangulatú drámákat rendezett. Az Ananász expressz egyébként az Apatow-istálló jobban sikerült darabjai közé tartozik nem egy röhögőgörcsöt kiváltó pillanattal, és ez leginkább Franco féktelen alakításának és a Rogennel remekül működő összjátékuknak köszönhető. A rendező szerint fordulópontot jelentett a színész karrierjében: "A korábbi filmjei nagyot kaszáltak, de lényegtelen volt, hogy James szerepelt bennük. Az Ananász expressz esetében más volt a helyzet; ennek a filmnek csakis rá volt szüksége."

Forrás: [origo]
Ananász Expressz | Seth Rogen, James Franco és Danny McBride

9. Gordon Green és Franco pedig annyira megkedvelte egymás társaságát és a füvezős komédia alműfaját, hogy rövidesen érkezik következő spanglifüstbe burkolózó vígjátékuk, a Király! (Your Highness), ami ráadásul középkori díszletek közé helyezi az ökörködést. A magyar címmel ellentétben az előzetes kifejezetten biztató és nem csak a mostanában egyre felszabadultabb Natalie Portman tangabugyis feneke miatt.

Forrás: [origo]
Király! | Natalie Portman, Danny McBride, James Franco és Zooey Deschanel

10. Az Ananász expressz-ben nyújtott enyhén szólva hiteles alakítása, valamint számos nyilvános megjelenése kapcsán terjedt el a vélekedés, hogy a magánéletben sem veti meg a kenderszármazékokat. E sorok írója a londoni filmfesztiválon, a 127 óra sajtótájékoztatóján személyesen győződött meg arról, hogy Franco kifejezetten beszívott hatást kelt: csapong, végtelen mondatokban beszél vontatott lassúsággal, hol heherészik, hol bambul. Kellemes ellensúlya volt a sajtótájékoztatón a mindig összeszedett és diplomatikus rendező, Danny Boyle, aki utólag egyébként maga is azt nyilatkozta, hogy eredetileg azért nem akarta Francót a 127 óra főszerepére, mert túlságosan be volt szívva az első találkozásukkor. Utólag viszont úgy értékeli, hogy egyszerűen csak ilyen a kisugárzása, túl sok dolog jár egyszerre a fejében és alapvetően egy briliáns elme.

Forrás: AFP
James Franco és Danny Boyle Londonban a 127 óra sajtótájékoztatója előtt

11. Szerencse, hogy Boyle az első benyomás ellenére is hagyta magát meggyőzni, hogy Franco játssza el a szikla alá szorult hegymászó, Aron Ralston igaz történetét, hiszen a 127 óra nagyrészt azon állt vagy bukott, hogy a néző képes-e ennyi ideig, ilyen elrettentő végkifejlettel együtt lélegezni a főhőssel. A végeredmény egyértelmű diadal; a sok nézőt rosszullétbe kergető finálé ellenére a 127 óra vibrálóan izgalmas, szórakoztató és életigenlő kaland, Franco karriercsúcs alakításával, amit méltán jelöltek Oscar-díjra is idén.

Forrás: [origo]
127 óra | James Franco

12. Franco egyik specialitása egyébként valós személyek életre keltése a vásznon: a döbbenetes megpróbáltatáson átment Ralston mellett már belebújt Allan Ginsberg (Howl), James Dean (Dean), és Harvey Milk partnere, Scott Smith (Milk) bőrébe is. A Ginsberg-imitáció inkább kínosra sikeredett, de a másik két szerepért méltán dicsérték. Legközelebb Hart Crane költot fogja megformálni, aki 32 éves korában öngyilkos lett, ráadásul a The Broken Tower című életrajzi film rendezését is elvállalta.

Forrás: [origo]
Milk | James Franco

13. A Franco által megformált valós személyek nagy részében közös, hogy homoszexuálisak voltak. Természetesen nem kellett sokat várni a színész szexuális hovatartozását firtató kérdésekre, amire frappáns választ adott az Entertainment Weekly-nek: "Röhej, hogy mennyire fekete-fehérnek látják az emberek a nemi identitást. »Most meleg vagy nem meleg? vagy »Ez már a harmadik meleg szereped, ideje beismerni!« pedig egy rakás más ok miatt lehet érdekesebb egy meleg karakter megformálása, mint hogy én magam szeretnék más férfiakkal hemperegni. Egy csomó más dolog érdekel ezekkel a figurákkal kapcsolatban a szexualitásukon kívül. Szóval egyrészt véletlen, másrészt pedig nem. Úgy értem, hogy alakítottam már a hatvanas-hetvenes években élő meleg férfit, egy ötvenes években élőt és egy húszas években élőt. Mindegyik időszakban sokkal nehezebb volt nyilvánosan melegnek lenni. Részben az érdekel velük kapcsolatban, hogy hogyan élhették a normákkal szembeszegülő életüket ilyen ellenállás mellett. Vagy tudod mit, lehet, hogy csak én is meleg vagyok.".

Forrás: [origo]
Howl | James Franco

14. A homoszexualitással kapcsolatos pletykákat illetően persze csak olaj volt a tűzre a saját maga által rendezett rövidfilmje, (The Feast of Stephen) ami a tavalyi berlini filmesztiválon a legjobb meleg rövidfilmnek járó Teddy-díjban is részesült, A stúdió-béli szereplése, amelyben egy alibi-kapcsolatra szerződő James Francót alakított, valamint saját tükörképével smacizó videója a New York Timesban és címlapfotója transzvesztitaként. Egyébként évek óta Ahna O'Reilly színésznővel jár.

15. James Franco alapjában véve az ügynökök és sajtósok rémálma lehet, hiszen tesz a tudatos imidzs-építésre, szabadszájú és kiszámíthatatlan. A füvezési szokásaira és szexualitására vonatkozó pletykák, valamint a maszturbálási szokásairól és fiatalon forgatott házipornóiról tett könnyelmű nyilatkozatai mellett nem kevés fejfájást okozhatott embereinek az is, amikor teljesen öncélú vendégszereplést vállalt a General Hospital kórházsorozatban. Karaktere, a Franco nevű festő ráadásul az ő saját festményeit vonultatta fel a sorozatban, szóval az egész egyfajta bizarr l'art pour l'art projektnek tűnt, amire kétségkívül nem egy kereskedelmi tévés szappanopera lenne az ideális fórum.

James Franco a General Hospital című szappanoperában

16. Sokan értetlenül álltak az előtt is, amikor a férfi főszereplői kategória egyik legnagyobb esélyeseként fogta magát és elvállalta az Oscar-ceremónia házigazda teendőit. Partnere Anne Hathaway lesz, akivel még nem játszottak együtt filmben - nem tudni, hogy random kettősük azért született-e, mert számos fiatal színészt megkerestek és ők vállalták el, vagy direkt meglepő duóban gondolkodtak volna a szervezők. "A személyes találkozón minden emberem kézzel-lábbal tiltakozott. Az ilyesmi mindig felkelti az érdeklődésemet, így rávágtam, hogy »Naná! Elvállalom.« Mivel tudom, hogy a racionális reakció pont az lett volna, hogy kitérjek a felkérés elől, mert az tesz jót a karrieremnek. Csakhogy ez unalmas - iszonyatosan unalmas. Ha szembe tudok menni az elvárásokkal és kikerülhetem a kiszámítható döntéseket, az számomra egy jó dolog" - magyarázta döntését az Entertainment Weeklynek.

Forrás: [origo]
James Franco és Anne Hathaway

17. A felkészülésről már jó pár mókás felvétel napvilágot látott: itt borotválkozik, itt Cher Oscarra végül nem jelölt dalát kornyikálja, itt Judd Apatow ad neki nagyon hasznos tanácsokat Skype-on, itt és itt Hathaway-jel idétlenkednek. Mindegyik előrevetíti, hogy meglehetősen kattant Oscar-átadóra számíthatunk idén.

18. Az évek óta fiatalításon ügyködő Akadémia mindenesetre nem tett velük rossz lóra, hiszen mindketten viccesek, tehetségesek, jól néznek ki és nem félnek bolondot csinálni magukból. Franco kommentárja: "És ha minden idők legrosszabb Oscar show-ja lesz, kit érdekel? Egy estéről van szó, lényegtelen. Megpróbálom a legjobbat adni, de ha nem jön be, azt sem fogom szégyenként elkönyvelni."

Forrás: [origo]
Oscar-jelöltek: Javier Bardem, James Franco, Jesse Eisenberg, Colin Firth, Jeff Bridges

19. Ez a könnyed hozzáállás jól jöhet, hiszen aki saját magát multitalentumnak tartja, gyakran pofára eshet. Így járt például a nem túl fényes kritikákat kapott novelláskötete (Palo Alto - a cím a kaliforniai városra utal, ahol gyerekkorát töltötte, az elbeszélések kifejezetten könnyed olvasmányt jelentenek, ám ennek megfelelően felejthetőek is) és a New York után a múlt héten a berlini filmfesztivállal egy időben Európába költözött képzőművészeti kiállítása kapcsán.

Forrás: [origo]
James Franco kiállítása Berlinben

20. Negatív kritikák ide vagy oda, Franco eltökélt, hogy képezze is magát érdeklődési körein belül: 2008-ban angolból diplomázott a kaliforniai UCLA-n, majd New York-ban a Columbián és a Brooklyn College-en tanult kreatív írást. A Yale-en doktorált angolból, a New York University Tisch School of the Artson filmkészítést tanult, művészeti továbbképzését pedig a Rhode Island School of Design-on folytatja. Mindezt a filmezés mellett.

21. A már-már irreális feladathalmozásra válaszul az iPadre készült Daily nemrégiben megjelentetett egy cikket arról, hogy mire nem képes James Franco, kiemelve többek között a gyerekszülést és az időutazást. A színész viszont a következőképpen látja a helyzetet: "Sok ember van, aki ennyi mindent belezsúfol az életébe. Valamiért úgy tűnik, mintha én még többet csinálnék. De szó sincs arról, hogy minél több dolgot ki akarnék pipálni. Egy csomó festő készít videókat vagy színpadi előadásokat. Csak a filmesektől kevésbé megszokott mindez, kivéve, ha mondjuk egy színész rendez. Számomra mindez összefügg és keresem az ötleteimhez a megfelelő kifejezési médiumot. Egyébként pedig igenis vannak dolgok, amikhez nem értek... például bénán táncolok és énekelek."

James Franco és öccse, Dave Franco leckét adnak színészetből

22. Ha megunnánk, hogy a csapból is James Franco folyik, már készen áll az utánpótlás az öccse, Dave Franco személyében, aki egyrészt hasonlóan csúnya, másrészt pedig már beindította a színészi karrierjét, pl. a Dokik sorozatban. Legutóbb ebben a tüneményes kis klipben láttuk francia újhullámos hangulatban.

23. James Franco ambícióinak semmi sem szabhat határt, hiszen alig készült el negyedik egészestés filmrendezésével (The Broken Tower), máris nem egy, hanem két amerikai klasszikus megfilmesítésén töri a fejét. William Faulknertől a Míg fekszem kiterítvé-t, Cormac McCarthy-tól pedig a Véres délkörök-et készül megrendezni, ebben a sorrendben. Közben pedig végső megerősítésre vár az a pletyka, hogy a Broadwayt is meghódítja még idén Nicole Kidman oldalán. Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című darabjában Kidman egy idősödő filmsztárt Franco pedig dzsigoló szerelmét formálná meg.

24. A legfrissebb hír Jamesszel kapcsolatban, hogy Gus Van Santtel (aki a Milk-ben rendezte) az Otthonom, Idahó-ra emlékeznek egy kiállítás keretében. Az Unfinished két filmes projektet rejt: az Endless Idaho fel nem használt jelenetekből és a forgatáson készült képekből lett összevágva röpke 12 órásra, míg a My Own Private River kizárólag River Phenix portréiból áll össze. Már korábban is sejthető volt, hogy Franco odavan River Phoenixért, hiszen egyik novellájában is megemlíti a színész halálát. A kiállítás február 26-tól látható a Gagosian Gallery-ben, Beverly Hillsben, aki arra jár, feltétlenül térjen be!

Forrás: [origo]
James Franco és Gus Van Sant közös kiállításának szórólapja

25. Amikor arról kérdezték a napi 3-4 óra alvásnál többet beiktatni képtelen színészt, hogy odafigyel-e az emberekben róla kialakult képre, azt felelte jellegzetes jamesfrancós vigyorával: "Asszem van némi fogalmam róla. Mert része egy projektnek, amin dolgozom."